Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. február

Címoldal
Az én emberem meg a te embered, az nem a mi emberünk
Községi hírek
Nőnapra
A helyi közösségek továbbra is működnek
A bogrács mellett szól legszebben a távíró
200 euró öröme
A Szeretet átvisz az életen
Egyre jobban...
Esküvő kiállítás
Három nap elzárva…
A tánc életem egyik legnagyobb kincse...
Készül a fürdőfejlesztési stratégia
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondoloatok
Rendőrségi hírek
Zöld levél
130 éves lehetne
Sakkfeladvány
Az adai horgászok 68. évi közgyűlése
Fausto Liga
Tarka-barka
Impresszum

Aktivnosti sindikara
VIŠE OD POLA MILIONA RADNIKA U ŠTRAJKU UPOZORENJA

    U štrajku upozorenja dana 23.01.2014. godine, koji su organizovali Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, učestvovalo je oko 530.000 zaposlenih u Srbiji. Jednosatnom obustavom rada, radnici su iskazali nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama Zakona o radu, koji su na štetu sadašnjih i budućih zaposlenih. Od 11 do 12 časova sa radom je stalo 90 odsto firmi u Srbiji koje zapošljavaju ukupno 950.000 ljudi. Štrajkovala su javna preduzeća, 90 odsto zdravstvenih ustanova, 674 škole, privatne kompanije, poput „Fijata”, „Jelen” do „Knjaz”... Štrajk upozorenja je pokazao da zaposleni u Srbiji ne žele reforme na način na koji predlaže ministar privrede Saša Radulović, a čiji teret treba da podnesu jedino radnici. “Ovo je velika pobeda sindikata, radnika, vas novinara.. Hvala ministru – ujedinitelju. Ovakav uspeh nisu postigle nikada ni lideri sindikata, niti ijedan ministar u istoriji Srbije”, rekao je predsednik SSSS Ljubisav Orbović na konferenciji za novinare. Akcija je vođena u celoj Srbiji, a odjek je zabeležen i u regionu. Dobili smo podršku sindikata iz svih zemalja bivše Jugoslavije, rekao je Orbović, dodavši da cilj sindikata nije bio obustava rada, već da se samo ukaže na pogubnost ovakvog zakona. Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak upozorio je da će predloženi zakon pogoditi sve ljude u Srbiji i najavio da se borba nastavlja ukoliko ne bude bio povučen ovakav tekst zakona. Lideri dva sindikata ukazala su da je u nekim preduzećima, poput „Pošta”, „Železnica Srbije”, „Mađar So”-a.., bilo pritisaka poslovodstva da se štrajk ne održi, ili da se ograniči na minimum procesa rada, ali da je uprkos tome sproveden. Sindikati su ponovili da zahtevaju smenu ministra Radulovića, a od Vlade Srbije da, kako je obećano, formira radnu grupu koja će, zajedničkim konsenzusom sindikata, vlade i poslodavaca, doći do kvalitetnog rešenja i zakona koji nije na štetu radnika. “Očekujem da konačno dođe do socijalnog dijalog. U suprotnom, vraćamo se protestima, koji će biti mnogo radikalniji”, poručio je Orbović.
    Štrajku dve reprezentativne sindikalne centrale pridružio se i Nezavisni sindikat policije, čijih je svih 20.000 članova danas obustavilo rad na jedan sat. U Štrajku upozorenja na teritoriji opština Senta, Ada i Kanjiža je učestvovalo 2194 članova sindikata iz 52 sindikalne organizacije iz preduzeća ili ustanova,a broj članova koji su podržali štrajk upozorenja je 1867, što znači ukupno 4061 učesnik iz ove tri opštine.

FORMIRANA RADNA GRUPA ZA ZAKON O RADU

    Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je formirana Radna grupa koja će 03. februara 2014. godine početi da radi na izradi zakona o radu i ocenio da je sastanak održan 31.01.2014. godine sa Savezom samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost i Unijom poslodavaca početak novog socijalnog dijaloga. Ljajić je na konferenciji za novinare, posle sastanka koji su on i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić imali sa predsednicima SSSS, UGS i Unije poslodavaca, Ljubisavom Orbovićem, Branislavom Čankom i Nebojškom Atanackovićem, saopštio i da je namera da se zakon usvoji do 30. juna ove godine. On je rekao da će se ta radna grupa, koja je  formirana, od 03. februara  baviti definisanjem da li je potrebno da se donese potpuno novi zakon o radu ili da se radi na izmenama postojećeg i dodao da je utvrđen plan daljih aktivnosti. "Cilj nam je da do 1. maja bude izrađen nacrt zakona, a da do 30. maja bude sprovedena javna rasprava, kako bi do 30. juna zakon bio usvojen" rekao je Ljajić. On je precizirao da je na ovom sastanku dogovoreno da se isti sastav ubuduće sastaje jednom u 15 dana, kako bi se pratila dinamika rada na zakonu. Ljajić je poručio da je ovo početak novog socijalnog dijaloga koji će, kako se nada, rezultirati donošenjem zakona koji će imati veliku podršku i naglasio da nema stabilnosti bez dogovora svih društvenih faktora, a to su i sindikati i poslodavci.

POSETA POSLANIKA EVROPSKOG PARLAMENTA SSSS

    Parlamentarci su, u organizaciji Fondacije „Fridrih Ebert“, u Beogradu boravili povodom otpočinjanja pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom, a želјa im je bila da se što bolјe upoznaju sa političkom, privrednom i socijalnom situacijom u zemlјi i postave osnove za buduću saradnju sa domaćim strankama leve orijentacije i sindikatima. U delegaciji koju su primili predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i potpredsednici, bili su Libor Rouček, potpredsednik Odbora za spolјnu politiku u Evropskom parlamentu, Marija Eleni Kopa, član tog odbora i izvestilac za Srbiju i Hajnc Albert Hutmaher, novi direktor kancelarije FES za Srbiju.
    Decenije vladavine neoliberalizma ostavile su traga i na nekada prosperitetnoj Evropskoj uniji koja sada, zahvaćena stagnacijom, pa i recesijom, traži nove puteve izlaska iz postojećeg ćorsokaka. Progresivna alijansa socijalista i demokrata, druga po snazi grupa u Evropskom parlamentu, pri čemu na predstojećim izborima za Evropski parlament računa na mnogo bolјi uspeh, glavni je pokretač traganja za novim rešenjima koja podrazumevaju drugačiju privrednu i socijalnu politiku. U okviru evropske levice postoji svest da je udruženim snagama kapitala moguće suprotstaviti jedino solidarnost sveta rada koji na druga sredstva teško da može da računa. Stoga i težnja da se aktivira saradnja sa srodnim snagama u zemlјama-kandidatima i tako utvrdi jedinstveni front rada, kao protivteža novom kapitalističkom varvarstvu.
    Domaćini su goste upoznali sa ukupnom situacijom u zemlјi, posebno analizom različitih oblika napada na prava zaposlenih i slabostima socijalnog dijaloga. Konstatovano je da se izmene u zakonodavstvu i mere ekonomske politike koje su štetne po radnike vrlo često pokušavaju opravdati „evropskim putem Srbije“, što je u najvećem broju slučajeva interesno usmerena demagogija bez veze sa stvarnošću. Otuda i potreba da se sa merodavnog mesta dobijaju prava obaveštenja o stanju u EU, ali i raspolaže uporištem sa koga će istina o ovdašnjim prilikama lakše dopirati do evropskih nosilaca odlučivanja. Saradanja između SSSS i evropskih socijalista i demokrata sigurno će doprineti ostvarenju tih cilјeva. Gosti su naglasili da se radi o početku saradnje koja, u meri u kojoj se Srbija približava Uniji, treba da postaje sve intenzivnija. Naglasili su da će ih sama priroda procesa pridruživanja sada češće dovoditi u Beograd, ali i da su njihova vrata za naše sindikalce uvek otvorena

Miroslav Belančić

februar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
8. mart
Mesne zajednice nastavljaju sa radom
Milica, Miroslava i Mihajlo – prve trojke u opštini
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikara
Šahazbuka
Impresum


Design by VA