Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. február

Címoldal
Az én emberem meg a te embered, az nem a mi emberünk
Községi hírek
Nőnapra
A helyi közösségek továbbra is működnek
A bogrács mellett szól legszebben a távíró
200 euró öröme
A Szeretet átvisz az életen
Egyre jobban...
Esküvő kiállítás
Három nap elzárva…
A tánc életem egyik legnagyobb kincse...
Készül a fürdőfejlesztési stratégia
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondoloatok
Rendőrségi hírek
Zöld levél
130 éves lehetne
Sakkfeladvány
Az adai horgászok 68. évi közgyűlése
Fausto Liga
Tarka-barka
Impresszum

A bogrács mellett szól legszebben a távíró
Az adai Hertz Rádióamatőr Klub eredményeiről és terveiről

    Vajdasági viszonylatban tevékenységét tekintve az adai Hertz Rádióamatőr Klub klub az élen jár,  az eredményeiket összefogással, csapatban érték el, hiszen állandó helyiség híján a versenyek alkalmával folyton kitelepülni kényszerülnek,  kitelepülni viszont csakis csapatban lehet. A szükség összekovácsolta őket,  minden verseny során  teljes felszereléssel és nagy lelkesedéssel települnek ki, mert ahogy ők mondják, a bogrács mellett szól a legszebben a távíró, s egy egy verseny nemcsak megmérettetés, hanem  alkalom a beszélgetésre, a barátkozásra.
    – A természetvédelmi helyek felkeresése és az onnan való rádiózás már bejáródott program nálunk – magyarázta Kéki László, a klub egyik rádiósa – Egy-egy ilyen kitelepülés nagyon nagy tervezést és szervezést igényel, hiszen a teljes felszerelést vinnünk kell, sőt még az áramellátásról is fontos gondoskodni. Ezek a kitelepülések azért is jelentősek számunkra, mert még mindig nincs klubhelyiségünk, ahonnan versenyezhetnénk, ahonnan rádiózhatnánk, így nincs más választásunk, ki kell mennünk valahova. A Gyöngyszigeten júliusban hét napot töltöttünk, itt szinte az egész rádióklub képviseltette magát, sőt vendégként a környékbeli rádióklubok is ellátogattak hozzánk. Augusztusban Hollókőn majd Palicson rádióztunk a zentai rádióklubbal együtt, de a Nagy Hideghegyre, a Bakonyba is eljutottunk  novemberben pedig Ciprusról versenyeztünk egy nemzetközi csapattal, ahova Adáról nekem sikerült eljutnom – magyarázta Kéki László.


Kéki László


Makra Sándor

    – Természetesen a szokásos versenyeken, mint pl a Tesla Memorijalon is részt vettünk  – folytatta Makra Sándor –, a Fruška gorára is kitelepültünk ekkor, a klub egy része onnan, egy része itthonról és egy másik része pedig Bánátból versenyzett, és így az Észak-vajdasági csapat tagjaként az első helyet szereztük meg.
    – Klubhelyiség még mindig nincs?
    – Továbbra is a zentai klubba járunk rövidhullámozni, mivel nekik ott egy komoly, kiépített , felszerelt helyiségük van, amelyről mi még csak álmodozunk – mondta Pétervári Attila, a klub elnöke, és hozzátette – dolgozunk klubhelyiség nélkül is, hontalanul, de azért mindenképpen jó lenne, ha rendelkezésünkre állna egy állandó helyiség, ahol a fiatalokat össze lehetne hozni, ahol taníthatnánk őket, ahol klubnapokat tarthatnánk, ahol tárolhatnánk a felszerelést.
    A tavalyi év helyiség nélkül is eredményes volt. A szlovákiai kitelepülés első díjat hozott, az URH-versenyeken is második és harmadik helyezést értek el versenyzőink – folytatta Makra Sándor.
    – Mi minden vár az adai rádiósokra az idén?
    – Az idén is szeretnénk folytatni a WFF-versenyt (World Flora Fauna), hiszen ez azért is különleges, mert a természetvédelmi területről rádiózók külön hívójelet kapnak, és sok rádiós  szerte a világon keresi ezeket a jeleket. Ilyenkor lehet csak igazán élvezni a rádiózást, hiszen nagyon sokan hívnak, és természetesen a rádiós célja ekkor, hogy  felhívja a figyelmet a természetvédelmi területekre, a természet valódi, ritka csodáira – magyarázta Pétervári Attila.
    Az idén is minden versenyen, amelyre idő, energia és anyagi eszköz lesz, szeretnénk részt venni. – tette hozá Kéki László. – A kitelepülések mind-mind önköltségen történnek, a rádióklubnak nincsenek eszközei, amellyel hozzájárulhatna ezekhez a programokhoz.
    – A felszerelést is mi magunk állítjk össze, a meglévőket folyamatosan javítgatjuk, tökéletesítgetjük, sok mindent láttunk a magyarországi és a ciprusi kitelepülés során, ezeket igyekszünk, mi is alkalmazni, hogy minél jobb eredményeket érhessünk el – fűzte hozzá Makra Sándor.
    – A múlt év kapcsán szeretnénk megeméteni azt is, hogy fontosnak tartottuk, hogy megemlékezzünk Pájó bácsiról, aki az elmúlt évben távozott el közülünk, aki a klub legidősebb és egyben alapítótagja volt, ő volt az, aki sokat tett a fiatalok képzéséért, és kiartásával életben tartotta a klubot, nagyon sokat köszönhetünk neki, és mindannyian példát vehetünk róla – hangsúlyozta Kéki László.
    A rádiósok azt is elmondták, hogy az elmúlt  évben is sikerült jónéhány új embert beoltani a rádióamatőr injekcióval, hatan közülük  már vizsgázott rádiósok, és a rádióamatőrök lelkesedését az is mutatja, hogy az év elején tartott nyílt nap immár nemzetközi jelleget öltött, hiszen a hazai rádiósklubbok mellett a magyarországi kollégák  is fontosnak érezték, hogy eljöjjenek, és az adaiakkal együtt tervezzék meg az idei évet.

Józó Mónika

februar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
8. mart
Mesne zajednice nastavljaju sa radom
Milica, Miroslava i Mihajlo – prve trojke u opštini
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikara
Šahazbuka
Impresum


Design by VA