Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. február

Címoldal
Az én emberem meg a te embered, az nem a mi emberünk
Községi hírek
Nőnapra
A helyi közösségek továbbra is működnek
A bogrács mellett szól legszebben a távíró
200 euró öröme
A Szeretet átvisz az életen
Egyre jobban...
Esküvő kiállítás
Három nap elzárva…
A tánc életem egyik legnagyobb kincse...
Készül a fürdőfejlesztési stratégia
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondoloatok
Rendőrségi hírek
Zöld levél
130 éves lehetne
Sakkfeladvány
Az adai horgászok 68. évi közgyűlése
Fausto Liga
Tarka-barka
Impresszum

162. Zöld levél
Pangasius: igen, nem? - Igen!

    Néhány éve nálunk is hódít a fagyasztott harcsafilé, a Pangasius és a családok sokasága rendszeresen fogyasztja. Az utóbbi időben azonban erőteljes kampány indult ellene és mindenféle rémhírekkel igyekeznek elrettenteni bennünket ettől a közkedvelt és olcsó halételtől.
    Glász Krisztina, a behozatali cég, hatóság szakembere a minap így nyilatkozott erről a problémáról:
    “A Mekong-delta szigetein, Vietnamban mesterséges tavakban tenyésztik a pangasiust, és táppal etetik, mint minden tenyésztett halat, csak úgy, mint nálunk pl. a pontyot, afrikai harcsát. Bátran mondhatom, hogy sokkal jobb körülmények között élnek, mint a hizlalt csirkék vagy a hizlaldai sertések. Ezek ürülékével számos esetben etetik itthon a pontyot. Akkor miről is beszélünk?
    Csakis ellenőrzött tenyészetekből származó halat hozunk be, EU-s engedélyszámmal rendelkező üzemekből, melyek az összes, EU által előírt szabálynak megfelelnek – e feltételek nélkül nem is exportálhatnának Európába. Mielőtt bármelyikkel szerződést köt cégünk, a szabályok betartását személyesen is ellenőrizzük!
    A termék útja abszolút követhető, ami kb. 5 hétig tart, a konténer bepakolásától az importőrhöz érkezéséig. Minden egyes konténert az elhajózás előtt a vietnámi hatóságok vizsgálnak, a hozzáadott technológiai víz mennyiségét (a jégréteg a hal oxidációját hivatott meggátolni, hogy ne avasodjon a hal húsa - ennek mértéke szintén az EU által van meghatározva), vegyianyag-tartalmat ellenőriznek és mikrobiológiai vizsgálatot is végeznek. Még szintén az elhajózás előtt az érkeztető (német kikötői hatóság és a hazai behozatali hatóság is értesítést kap az áru érkezéséről, amely procedúra egy zárt internetes rendszeren keresztül történik a hatóságok között.
    Sok év alatt az összes vizsgálat eredménye negatív lett, ami szintén a termék megbízhatóságát bizonyítja. A termék megfelel minden EU által előírt szabálynak is, tehát aki szereti az ízét, fogyassza bátran, nem véletlen, hogy rengeteg európai étteremben a séfek előszeretettel készítenek ételeket ebből a halfiléből.”
    A Pangasius halra vonatkozó viszonylag magas mintaszám ellenére a laboratóriumi vizsgálatok során eddig nem volt kimutatható olyan, a jogszabályokban meghatározott határértékektől eltérő eredmény, amely hatósági intézkedést tett volna szükségessé.
    Annak ellenére, hogy neve cápafélére utal, a cápaharcsa - vagy köznapi nyelvén Panga, Pangasius - a harcsafélék családjába tartozik, és Délkelet-Ázsiából származik. Erőteljes teste sötét szürkéskék, hasa ezüstös. Színárnyalatban különbözhetnek egymástól az életkoruk szerint: a kisebb példányok háta sötétebb szürke az idősebbeké pedig barnásabb. Keskeny hátúszója mögött zsírúszót visel. Farokúszója nagy és erős. Apró kidülledő szemével igen rosszul lát és ijedékeny. Nappal aktív, mozgékony hal, amit nagy mennyiségben tenyésztenek privát halgazdaságokban, és jó sporthalnak is tartják.
    Nagy mennyiségben kerül hazánkba is vietnámi tógazdaságokból fagyasztott állapotban. Közkedvelt, fogyasztásra való hal lett belőle és az utóbbi években sokfelé sokféle új pangasius- recept látott nagyvilágot. 
    Kifejletten a szabadban elérheti a 130 cm-t is és a 44 kilogrammos súlyt.
    Vajban sült pangasius (cápaharcsa) filé recept az internetről
    „Nagyon finom halétel (vietnámi). Gyorsan kész. Jó fűszerezés, forró vajban átsütöm, és omlik szét a szánkban. Ja, és még egy, szálkamentes, omlós halfajta, nincs halszaga a lakásunknak, még annak is ajánlom, aki irtózik a halevéstől. A recept hozzávalói (4 személyre): 1 kg fagyasztott Pangasius filé, hal-fűszerkeverék, 5 dkg vaj, só, bors, ½  citrom leve.
    Elkészítés: A kicsit felengedett halszeleteket befűszerezzük, sózzuk és a forró vajban megpároljuk, pirítjuk, citromot facsarunk rá. Pár perc alatt kész!”
    Egy adai ismerősöm mondja:  Én még halászlét is főzök belőle. Az enyhén kiengedett halszeleteket vízben oldott, felforralt szegedi halászlé-fűszerkeve-rékhez adom, tovább forralom és pár perc múlva már kész is, finom is adai is!

Király János

februar 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
8. mart
Mesne zajednice nastavljaju sa radom
Milica, Miroslava i Mihajlo – prve trojke u opštini
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikara
Šahazbuka
Impresum


Design by VA