Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. május

Címoldal
A nehézségeinkről sokadszor
Községi hírek, események
Elsőáldozók 2013
Községi hírek
Hagyományos búzaszentelés volt Moholon
A várva-várt csapadék
Isten nagyobb dicsőségére
Malomkő
Szeretem nulláról kezdeni
Elmélet és függvénygenerátor
Belépőjegy-árak az adai fürdőbe
Múzeumok (éjszakája) Adán
Virágzott az adai orchidea
Kiváló eredmények a 43. MIRK-en
Éremhullás és vándorbot
Aranyban a Vadvirág
Rendbontóan rendhagyó
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Jótékonysági bál
a moholi Szent György római katolikustemplom csillárainak helyreállításáért

    2013. június 8-án a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében jótékonysági bálra kerül sor, a Szent György római katolikus templom csillárainak helyreállításáért. A jegy ára 800 dinár, ami magában foglalja a belépőt és a vacsorát, ami bikapörkölt tésztával és káposztasalátával. Az elfogyasztott ital külön fizetendő. A létszám korlátozott, jelentkezési határidő június 3.
    A jegyeket megvásárolhatják Moholon, a plébánián és a Hajnal Photo & Video Stúdióban, minden munkanap 8 órától 15 óráig, illetve a következő telefonszámon érdeklődhetnek: 063 / 863 – 483 – 5.
    A bál bevétele a templomot szolgálja.

Józó Kis Kővágó Mónika


VMSZ-sajtótájékoztató
A moholi helyi közösségi választások eredményének kiértékelése

    A VMSZ moholi helyi szervezete április 25-én tartott sajtótájékozta-tót, melyen értékelték a moholi helyi közösségi választások eredményét. Világos Tibor, a VMSZ moholi helyi szervezetének elnöke ismertette, hogy a választásokon 6 polgári csoport indult, melyek mindegyike mögött egy párt állt. A lakosság 35%-a vett részt a választásokon, és a tavalyi önkormányzati választásokhoz viszonyítva ez a szavazás nagyobb fajsúlyú volt a VMSZ szemszögéből. A Moholért – Világos Tibor polgári csoport listáján szereplő 15 személy, valamint az aktivisták közösen döntöttek a koalíciós partner személyét illetően, amely a Stanka Mihajlov vezette Haladás Párt lett. Világos Tibor indoklásában kifejtette, döntésük azért is a Haladás Pártra és az általuk támogatott polgári csoportra esett, mert a két csoport programja több mint 90%-ban megegyezik, illetve a Haladás Pártot is felvették az Európai Néppártba. Koalíciójuknak köszönhetően 9 helyet kapnak a helyi közösség tanácsában, közös célként tűzték ki Mohol szebbé, jobbá, fejlettebbé tételét, valamint a munkamorál javítását a helyi közösségben. A helyi közösség tanácsának hivatalos taglistája a következő: a Mihajlov Stanka vezette listáról Mihajlov Stanka, Morović Stevan, Dávid Rita, Jakšić Elena, Bajšanski Dragan, a Világos Tibor vezette listáról Világos Tibor, Bálizs Gizella, Józó Mónika, Nagy Ferenc – Feki, a Horvát Arezsina Erika vezette listáról Horvát Arezsina Erika, Bajić Dragoljub, Berec Szilveszter, a Želimir Popović vezette listáról Šević Žarko és Crnojlović Saša, és végül az Ognjen Tomić vezette listáról Ognjen Tomić.

Gecse Attila


PONGÓ
Állatvédő egyesület Adán

    Április 29-én az I. Helyi Közösségben gyűltek össze azok az állatbarátok, kutyatulajdonosok, akik megoldást szeretnének találni Adán a kutyákkal kapcsolatos, továbbra is megoldatlan helyzetre. Mint ismeretes, Adán a kóborkutyák befogásával a nagykikindai szervezet van megbízva, amelynek tagjai bizonyos időközönként jönnek községünkbe. Sok esetben megtörténik, hogy nem kimondottan kóborkutyáról van szó, hanem egy éppen kiszökött ebről, amelyet talán keres is a gazdája, de az ilyen ebek is Nagyikindára kerülnek, a gazda pedig, ha nem kapcsol idejében, nem utazik el többtíz kilométert, és nem fizet ki nekik egy nagyobb összeget, talán nem is látja viszont házi kedvencét. Ezenkívül nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy ezek a kutyák nem az utcára akarnak születni: a hanyag állattartás, a nemtörődömség, a lelkiismeret nélküli utcára kicsapás következtében kerülnek ki. Éppen ez okok miatt az összegyűlt maroknyi csoport egyetértett abban, hogy talán egészen az elején kell kezdeni, már fiatal korban ismertetni kell a gyerekekkel, milyen a felelősségteljes az állattartás. Abban is egyet értettek, hogy egy állatmenhely létrehozása összetett feladat, számos előírásnak, köztük Európai uniósnak is eleget kell tennie, mégis a jelenlegi helyzet sokak számára nem a legmegfelelőbb. Példaként lehet említeni, hogy ha valaki sérült kutyát talál, akkor nincs kihez fordulnia, nincs kit értesítenie. A gyűlésen levők létszáma elegendő volt ahhoz, hogy megalakuljon a Pongó Állatvédő Egyesület és elnökének egyhangúlag Szollár Erzsébetet választották, elnökhelyettesnek Laták Zsuzsannát, elnökségi tagnak Gecse Attilát, Krizsák Katát, Pozsgai Norbertet, míg az ellenőrző bizottságba Burger Anitát, Tóth Piroskát, Nenadov Lévai Irmát választották meg. A várakozásokkal ellentétben kevesebben jelentek meg, és látható volt az a mentalitás, hogy ha valamely ügy érdekében tenni, lépni kell, akkor az emberek inkább mástól várják a segítséget, az általános érdektelenség rányomja bélyegét mindenre. Az egyesület igyekszik programokat kidolgozni, ám ezek megvalósításához természetesen támogatókra is szükség lesz, illetve további tagokra, erre tehát az egyesület a későbbiekben is számít, és várja minden kutyatulajdonos, állatbarát érdeklődését, jelentkezését, aki tanácsokkal, véleményformálással hozzá tud járulni az egyesület munkájához.

Gecse Attila


Versmondó verseny

    013. április 21-én a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének és a Vajdasági Versmondók Egyesületének a szervezésében tartották Adán az 1. Délvidéki Sajó Sándor versmondó versenyt. A különböző vajdasági településekről jött versenyzőknek két verset kellett elmondaniuk, az egyiket Sajó Sándor ipolysági születésű hazafias költő opusából, a másikat pedig szabad választásuk szerint. Teljesítményüket a dr. Molnár Csikós László és Szatmári Melitta összetételű zsűri értékelte.


A versmondó verseny díjazottjai (Fotó: Velez Teodóra)

    A következő eredmények születtek: I. Szabó Regina, Csóka, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék cinkék irodalmi csoportja; II. Szécsényi Emília, Mohol, Novak Radonić Általános Iskola; III. Beszedics Adrienn, Csóka, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék cinkék irodalmi csoportja; IV. Kecsenovics Kitti, Csantavér, Hunyadi János Általános Iskola; V. Klima Döniz, Ada, Cseh Károly Általános Iskola; VI. Keller Nikoletta, Drea, Petőfi Sándor Általános Iskola (Óbecse).

(akf)


Moholi ökomozgalom
„GONDOLKODJ GLOBÁLISAN - CSELEKEDJ LOKÁLISAN!”

    Ez év januárjában alakult meg Moholon a Zöldike természetvédelmi civilszervezet azzal a céllal, hogy ráébressze a helyi lakosságot a környezetvédelem fontosságára, és szorgalmazza az ökológiai nevelését. A Miklós M. Melitta, dr. Miklós Ferenc, Báity Ibolya, Báity Ferenc, Danijel Kašai és Linzmayer Péter alapító tagok kezdeményezési terveiben szerepel a környezetvédelmi oktatás fejlesztése, a helyi természeti értékek feltérképezése, valamint a már ismertek megőrzése és azok bemutatása, gyümölcsök és zöldségek bio termesztése, gyógynövények megismerése és alkalmazása, szelektív hulladékgyűjtés, természetesen az elhanyagolt területek rendezése és megőrzése és ifjúsági nyári táborok szervezése.


Moholi táj – van mit tenniük a környezetvédőknek! (Fotó: Király)

    A szervezet megalakulása óta több alkalommal ültetett facsemetéket, bevonva az általános iskola tanulóit, környezetvédelmi előadásokat szervezett és a helyi földművesekkel közösen gyűjtött hulladékot. E megmozdulásokat támogatta az önkormányzat és a Duga civil szervezet. A munkaakciókban résztvevő lakosok létszáma is mutatja, hogy a polgárok hajlandók a Zöldike segítésére, vagyis a saját lakhelyük karbantartására, ezért a célkitűzések további megvalósításáért, valamint programjaink folytatásáért a szervezet tagsága szívesen fogad minden anyagi és erkölcsi támogatást, emellett munkaeszközöket, felszereléseket és kellékeket.
     A Gondolkodj globálisan – cselekedj lokálisan! mottóval működő szervezet elkötelezett terveinek realizálására és tevékenységében számít a követőkre.

Lajkó Szilvia


REMEK SZÓLÓÉNEKESEK – ISMERT MELÓDIÁK

    Az adai Bartók Béla Alsófokú Zeneiskola szólóénekeseinek musical és filmzenei estjét élvezhettük május 18-án 19 órától a színházban, amelynek nézőtere elég foghíjas volt. A közönséget Koncz Éva énektanárnő, a szólisták felkészítője és a műsor összeállítója köszöntötte magyar nyelven, majd átengedte a színpadot az ifjú énekeseknek, név szerint: Hényel Beátának, Pámer Zalánnak, Lehocki Dánielnek, Dudás Csillának, Holló Szabó Beátának (aki két dalt énekelt el a műsor során), Bács Bernadettnek (ő három ízben lépett színpadra), Marina Miloševnek és Hodik Attilának (akik duettet énekeltek, de Marina még kétszer fellépett – egyszer szólóban énekelt egy jazz-dalt), Böködi Tamarának (aki először zongorázott, majd duettet énekelt, végül szólóénekesként is bemutatkozott), Aleksza Annabellának és végül az énekegyüttesnek.
    E fiatal énekesek előadásában olyan ismert dallamok csendültek fel, mint az Ének az esőben film címadó dala, a Tonight a West side Story c. musicalból,  az Óz, a nagy varázsló egyik betétdala, Webber Az operaház fantomja című musicaljának egyik zeneszáma, Bette Midler The Rose című szerzeménye, Pink Sober című kompozíciója, ….  és végül az ABBA együttes egyik nagysikerű szerzeménye, dala, a Money, money, money az énekegyüttes (vagy mondhatnám úgy is: az addig fellépő szólisták közös csoportja) tolmácsolásában, mégpedig olyan sikerrel, hogy meg kellett ismételniük a szerzeményt (megjegyzem, Koncz Éva is együtt énekelt velük)!
    Az énekszólisták részben CD kíséretében énekeltek, azonban jó néhány szerzemény zongora-kísérettel hangzott el; zongorán kisérték Nadina Subotički, illetőleg Koncz Éva.
    Végül hadd tegyük hozzá, amit az elején Koncz Éva mondott: a szólisták maguk választották ki a dalokat.
    E rendezvény is kezd hagyományossá válni, hiszen idén szervezték meg másodszor!

Bálizs Géza


MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

    A fenti elnevezéssel szervezte meg az idei rendezvényt május 18-án (18 órától 23 óráig, majd pedig a záróműsort 23,30-tól 02 óráig) az Ifix Ifjúsági Szervezet mint fő szervező, és amelybe bekapcsolódott több egyesület, csoport, valamint a művelődési élet képviselői, a községi önkormányzat mint fő anyagi támogató. Több helyen volt valamilyen kiállítás, műsor, foglalkozás. Érdekes volt e sokoldalúságot látni, és talán ebben is különbözött az idei rendezvény a tavalyitól!
    A Múzeumok Éjszakája 18 órakor nyílt meg az Ifix termében, ahol kiosztották a fotópályázat győzteseinek a díjakat, majd ugyanitt fél hétkor megnyílt az amatőr fotóművészek Ada ahogyan még nem láttam című kiállítása. Ugyanabban az időben nyitották meg a tájház kapuját is, ahol múltbeli népviseletet, régi bútorokat és más tárgyakat láthattunk, valamint finom görhével és körtepálinkával kínálták meg a látogatókat!   Este fél hétkor nyílt meg a kiállítási teremben az ADART képzőművészeti csoport és az I. Helyi Közösség Hagyományőrző csoportjának közös kiállítása is. E kiállításon a képzőművészeti csoport tagjai festményeket, fafaragásokat, kombinált technikával készült dísztárgyakat állítottak ki, míg a hagyományőrző csoport tagjai bábukat, pici párnákat, horgolt és kötött, valamint varrott mellénykéket, ruhákat, fehér és színes hímzésmintájú kézimunkákat, horgolt poháralátéteket, szalvétákat és más dísztárgyakat (festett üvegeket, ékszereket stb.) hoztak el e közös tárlatra.
    A már hagyományos műsor-sorozat idén épp a sokoldalúságában különbözött a tavalyitól, de hogy jó ötlet volt-e egyszerre több helyen más-más jellegű kiállítást megszervezni, azt döntsék el azok, akik mindenhova odaértek este 11 óráig!

Bálizs Géza


Új könyvtár közös erővel

    A Műszaki Iskola diákparlamentje és az Ifix Ifjúsági Szervezet közös pályázatának köszönhetően az adai helyi önkormányzat támogatja az iskolakönyvtár felújítását.
    A tervek szerint az eddig két részből, olvasóteremből és raktárból álló helyiséget egy közös térré alakítják, amelynek egyik fele klubhelyiségként is használható lesz, vagy akár kisebb osztályok számára órát vagy szakköri foglalkozásokat is lehet majd tartani itt.
    A könyvtár bútorait, szekrényeit is átfestik, sőt új  polcokat is szerelnek a falakra. A terem színeivel is szeretnének hatni a könyvtárlátogatókra, vidám, élénk árnyalatokkal igyekszenek kreativitásra, alkotásra serkenteni a diákokat, de ugyanakkor egyfajta pihentető, nyugalmat árasztó légkör, zug kialakítása is a cél. Ide  a fiatalok lyukasórákon elvonulhatnak, itt olvashatnak, tanulhatnak, vagy esetleg kikapcsolódhatnak. Az könyvtárban továbbra is használhatják majd a számítógépeket, internetezhetnek, s bíznak benne, hogy még néhány gépet tudnak majd a diákok rendelkezésére bocsátani.
    A könyvtárfelújítás azért is fontos, mert a diákok az ifixes önkéntesek irányításával alakítják át a helyiséget, ők tisztítják le a falakat, az ablakokat, ők festenek, sőt a terveket is az iskola magasépítész tanulói készítették.
    A könyvtárban a tervek szerint június 5-re készülnek el a felújítással, és ünnepélyes keretek között adják majd át a diákoknak az új, frissen festett, átalakított termet, s ekkor osztják majd ki a legjobb munkásnak és munkáslánynak járó köszönőleveleket is.

Józó Krizsán Mónika


Fergeteges folklór-műsor

    A moholi Novak Radonić Amatőr Művelődési Egyesület május 11-én este az adai színházteremben immár másodszor mutatkozott be egy fergeteges népzenei és néptánc-összeállítással, amelynek a Tavaszi koncert elnevezést adta. A színház nem telt meg, de azért elég sokan eljöttek megnézni, hogy mennyire haladt előre a nemrégiben (tavaly ősszel) megalakult művelődési egyesület! Mondhatjuk, nagyot fejlődtek a megalakulás óta!  Nemcsak a tánccsoportok, hanem a zenekar is.  Ezúttal azonban vendégeik is voltak: a moholi Sava Trlajić Vegyeskórus és a péterrévei Lola Művelődési Egyesület népi-táncosai és zenekara.
    A mintegy két óra hosszát tartó műsorban először a Novak Radonić zenekara, majd kisebb és közép-tánccsoportja adott elő šumadijai és dél-szerbiai táncokat, valamint a zenekar egy körtáncot.  Azután az ifjúsági csoport lépett színpadra közép-szerbiai néptáncokkal; őket a moholi kórus követte két dallal, amelyek közül az egyik egyházi szerzemény volt, a másik pedig átdolgozott szerb népdal. E kórust (amelynek vezetője Olivera Divljak) az est folyamán még két esetben láthattuk-hallhattuk, és az alkalomhoz illő műveket énekeltek (még több szólamban is!) a tőlük megszokott színvonalon!  Ezután a péterrévei vendég-tánccsoport macedóniai táncokat, majd később közép-szerbiai és más tájak táncait adták elő, fergeteges ritmusban, összeszokottan, igen jó koreográfiával; nem csoda, hogy olyan jól táncolnak, hiszen az együttes még 1971-ben alakult meg, és ez idő alatt bejárták az országot, és több külföldi fellépésük is sikerrel járt. Nem szeretném leszólni a moholi egyesületet, de azt hiszem, hogy a péterrévei tánccsoport méltóképpen érdemelte meg a közönségtől a vastapsot! Az est során a Novak Radonić egyesület mindhárom csoportját láthattuk még kétszer-háromszor; legnagyobb sikert talán a bunyevác táncokkal és Vajdaság nemzetiségeinek táncösszeállításával aratták, ezért ők is vastapsot kaptak! Végül említsük meg hogy a moholi művelődési egyesületnek Jelena Vlanikolin a művészeti vezetője!

Bálizs Géza


Gondolatok szárnyán

    Száguldok (nem repülőszőnyegen, mert az csak a mesében van) vissza a régi szép időkbe, amikor községünkben még több pénz jutott a szúnyogirtásra, és akkoriban bizony kora tavasztól késő őszig legalább háromszor-négyszer megszórták permetszerrel e kellemetlen rovarokat! Nem is volt belőlük annyi, mint az utóbbi években!  Sajnos, amióta a nagyobb vállalatok tönkrementek, és a gazdaság visszaesett, a költségvetésbe is kevesebb pénz folyt be, egyre jobban szaporodik a szúnyogok száma, és mintha jobban csípnék az embert! Olyanról is hallottam, hogy Magyarországon egyes szúnyogcsípések különféle bőrbetegségeket is előidézhetnek, sőt, veszélyesek lehetnek a kisgyerekekre is!
Az utóbbi időben egyre szegényebb a községi büdzsé, de többféle a kiadás is, így nem jut mindenre pénz.  Ezt még valahogy meg is érti az ember, de az már nehezebben megy a fejünkbe, hogy a szúnyogirtó szerre nem tudnak egy kis pénzt kiszorítani a költségvetésben. Pedig higgyék el a községi vezetőink, hogy estefelé, akárhol sétál, gyalogol, kerékpározik, vagy éppen kocog az illető, milliónyi szúnyog zümmög a fülénél, karjánál és más testrészeinél, és a következő másodpercben már meg is csípett minket! Hiába csapkodunk, akkor már késő; a következő meg úgy eltűnik, hogy még agyon se lehet ütni!


Vérünkre vágynak

    Különösen sok a szúnyog a Tisza közelében, a Rekreációs központban, a holt Budzsák környékén, a Pernyésben és másfelé is…, sorolhatnám az utcákat!  Nem emlékszem, hogy az idén tavasszal permetezték volna a szúnyoglárvákat, vagy legalábbis errefelé nem láttam a permetező repülőgépet.  Igaz, már tavaly is kevesebbszer irtották őket, de az idén valahogy elszúrták az illetékesek! Pedig most sem lenne még késő permetezni e szúró-csípő rovarokat, hadd ne kelljen már annyit vakaródznunk!!!

Bálizs Géza


School Times - élőújság

    Az adai Szarvas Gábor Könyvtárban május 9-én 12 órakor School Times élőújságot tartottak. Csonka Áron könyvtárigazgató köszöntőjében a diáklap megalapításának jelentősé-gére, közösségformáló szerepére hívta fel a figyelmet. A Műszaki Iskola diákújságjának szerkesztői Pál Zsófia könyvtáros kérdése-ire válaszolva mutatták be a kiadványt.

    Az iskolaújság különítménye, Csábi Szabina, Józó Andrea, Mészáros Zita, Kalmár Sándor, Csuzdi Gábor, Kozma Lajos és Gulyás Réka az újság alakulásáról, a szerkesztéséről, a témaválasztási és interjúkészítési nehézségekről számolt be, de szó esett az írásról, az újságírói feladatokról, a pályaválasztásról és a tanulmányi versenyekről is.

Józó Krizsán Mónika

maj 2013.

Naslovna strana
Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan - Duhovi
Prva pričest 2013.
Opštinske vesti
Cenovnik ulaznica za bazene u Adi
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA