Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. május

Címoldal
A nehézségeinkről sokadszor
Községi hírek, események
Elsőáldozók 2013
Községi hírek
Hagyományos búzaszentelés volt Moholon
A várva-várt csapadék
Isten nagyobb dicsőségére
Malomkő
Szeretem nulláról kezdeni
Elmélet és függvénygenerátor
Belépőjegy-árak az adai fürdőbe
Múzeumok (éjszakája) Adán
Virágzott az adai orchidea
Kiváló eredmények a 43. MIRK-en
Éremhullás és vándorbot
Aranyban a Vadvirág
Rendbontóan rendhagyó
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Szeretem a nulláról kezdeni
Beszélgetés Vučinić Filippel,
a Nemzetközi Neumann-verseny 3. helyezettjével

    Vučinić Filip az adai Műszaki Iskola negyedikes tanulója, aki a Szekszárdon megtartott 9. Neu-mann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyen az Alkalmazói programok kategóriában a harmadik helyen végzett.
    – A zentai elődöntőn a második helyet szereztem meg, és én vihettem haza a Web-es különdíjat is. A megszerzett pontszámok alapján kaptam meghívást a szekszárdi nemzetközi döntőre, ahol rajtunk kívül romániai, szlovákiai és magyarországi diákok mutatták be munkáikat.
    · Szekszárdon sok új dologgal találkoztatok?
    – Nagyon sok érdekes prezentációt lát­hattunk, az animációs szekcióban például voltak, akik a Maya, a CINEMA 4D Stuido vagy a 3ds Max programok lehetőségeivel foglalkoztak, aprólékosan kidolgozott vide­ókat, animációkat készítettek, de akadtak olyanok, akik logót készítettek animációkkal és effektusokkal.
    · A bírálóbizottság mi mindent pontozott?
    – Fontos volt a munka minősége, a kivitelezése, a design. Az is fontos volt, hogy miként működik, mi mindent tud a program, de persze az sem mellékes, hogy miként mutattuk be a munkát, mennyire tudtuk felkelteni a figyelmet, miként tettük vonzóvá.
    · Az alkalmazói szekcióban milyen munkák versenyeztek?
    – Ebben a csoportban mutattam be a web-oldalt, amit készítettem, természetesen volt más honlap is itt, de láthattunk több nagyon érdekes programot, mint például a mobiltelefonról elérhető BKV-figyelőt, vagy a látássérültek számára készített internet-böngészőt.


Vučinić Filip

    · Mit tudhatunk a munkádról?
    – Én az adai Műszaki Iskola honlapját készítettem el. Ez leginkább a fiataloknak szól. Igyekeztem, hogy felhasználóbarát és mindenki számára könnyen kezelhető, áttekinthető legyen. Azok is könnyen megtalálhatják benne azt, amit keressenek, akik csak az iskoláról szeretnének információkat gyűjteni, de gyorsan adatokhoz jutnak azok is, akik a legfrissebb eseményekről, versenyekről, eredményekről, a továbbtanulási lehetőségekről, vagy az iskolai programokról szeretnének tájékozódni. Nagy hangsúlyt fektettem a design-re is, hiszen egy műszaki iskola esetében különösen fontos a műszaki háttér és a kivitelezés. Én nem szeretek kész sablonokkal dolgozni, szeretem nulláról kezdeni, a honlap minden részét magam kitalálni, egyedül programozni az egészet, hogy teljesen olyan legyen, amilyennek én szeretném. Négy hónapig dolgoztam a honlapon, folyamatosan fejlesztgettem, és még mindig nem tartom teljesen késznek. Tanáraim, Gilice Hilda és Bővíz Huba sokat segítettek, és mentoromnak, Farkas Ildikónak is köszönettel tartozom, aki nagyon sok jó tanáccsal látott el arra vonatkozóan, hogyan mutathatom be jól tíz perc alatt, hogyan „adhatom el” jól a terméket.
    · Mire kellett figyelni a program bemutatása során? Hogyan lehet jól eladni?
    – A legfontosabb, szerintem, a magabiztosság, és az, hogy otthon legyünk a témában, hogy semmilyen kérdéssel ne lehessen zavarba hozni, hogy legyen véleményünk a dolgokról, és legyen válaszunk minden kérdésre.
    · Mi lesz a sorsa a munkádnak?
    – A kezdetek kezdetén úgy beszéltük meg, hogy ez a diákok számára elérhető lesz az iskola címéről.
    · Ugye nem ez volt az első munkád?
    – Készítettem már honlapokat, négyet. Az első Szerbia nemzeti parkjait mutatja be, a második munkát ketten csináltuk, ez egy adatbázis-tartalomkezelő oldal, a harmadik szintén a nemzeti parkokra vonatkozik, amely tartalmilag kapcsolódik az elsőhöz, csak a kinézete változott.
    · Ahhoz, hogy ennyire otthon legyél a számítógép világában, mennyit kell a gép előtt ülnöd?
    – Versenyek előtt naponta jó néhány órát elvesz a felkészülés, csinálgatom, utánanézek a dolgoknak, ilyenkor csak a Google-lal barátkozom, kikapcsolódásra, szórakozásra ilyenkor nem jut sok idő.
    · És a további tervek? Legfontosabb terv most a továbbtanulás?
    – Igen, Újvidéken a Műszaki Egyetemen szeretnék továbbtanulni, szoftver fejlesztő (szoftver tervező mérnök) szeretnék lenni – válaszolt határozottan Filip.

Józó Krizsán Mónika

maj 2013.

Naslovna strana
Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan - Duhovi
Prva pričest 2013.
Opštinske vesti
Cenovnik ulaznica za bazene u Adi
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA