Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. május

Címoldal
A nehézségeinkről sokadszor
Községi hírek, események
Elsőáldozók 2013
Községi hírek
Hagyományos búzaszentelés volt Moholon
A várva-várt csapadék
Isten nagyobb dicsőségére
Malomkő
Szeretem nulláról kezdeni
Elmélet és függvénygenerátor
Belépőjegy-árak az adai fürdőbe
Múzeumok (éjszakája) Adán
Virágzott az adai orchidea
Kiváló eredmények a 43. MIRK-en
Éremhullás és vándorbot
Aranyban a Vadvirág
Rendbontóan rendhagyó
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Elmélet és függvénygenerátor
Nemzetközi Komplex Elektrotechnikai Verseny  volt Adán

    Négy ország tizenhat diákja vett rész a Nemzetközi Komplex Elektrotechnikai Versenyen, amelynek az adai Műszaki Iskola másodízben lehetett házigazdája.
    A budapesti Bolyai János Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Kollégium, a marosvásárhelyi Elektro-maros Iskolaközpont, a komáromi Ipari Szakközépiskola valamint az adai Műszaki Iskola  harmadik osztályos diákjainak a kétnapos verseny során elméleti és gyakorlati feladatokat is meg kellett oldaniuk.
    A szombati és a vasárnapi versenyeredmények összesítése szerint az elektrotechnikai csapatversenyt a budapesti Bolyai János Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Kollé gium csapata nyerte, második lett az adai Műszaki Iskola, a harmadik helyet az Elektromaros Iskolaközpont diákjai szerezték meg. Negyedik helyen pedig a komáromi Ipari Szakközépiskola csapata végzett. Egyéni versenyben a legjobbnak bizonyult a budapesti Bolyai János Gyakolró Műszaki Szakközépiskola tanulója, Csuti Péter (134,47 pont), második helyen végzett Keresztúri Csaba (128,83 pont), az Elektro-maros Iskolaközpont diákja, a harmadik pedig Kiss István (125,83 pont), az adai Műszaki Iskola tanulója lett.
    A kétnapos verseny során általános elektrotechnikai és elektronikai kérdéseket igyekeztek megválaszolni, az építési-mérési projekt során jelgenerátort készítettek, valamint táblázatkezelő feladatokat is meg kellett oldaniuk a diákoknak, akik szerint az elméleti rész izzasztotta meg igazán őket.
Stummer Tamás (Bolyai János Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola):
― A feladatok nehezek voltak, de azért jöttünk ide, hogy összemérjük tudásunkat. Az elméleti részben volt egy internetes teszt, ami nehezebb volt, mint amire számítottam. A gyakorlati rész viszont, úgy érzem, nekem nem okozott annyira nehézséget. A hangulat kellemes volt, mindenki kedvesen viszonyult hozzánk, összejöttünk, összebarátkoztunk a többi középiskola tanulóival.


Versenyzés közben

    Vándor Gábor (Bolyai János Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola):
    ― Az adaiakkal nem találkoztunk, de az iskolák tanulói, akikkel versenyeztünk nagyon barátságosak voltak. Jó dolog ismerkedni, és ez a verseny többek között erről is szól.
    Zagorac Jovan (adai Műszaki Iskola):
    ― Az elektrotechnikai rész elég nehéz volt, de igyekeztük venni az akadályokat. Az eredményeken látszik, hogy nem voltunk a legjobbak, de bízunk benne, hogy jövőre az utódaink sikeresebbek lesznek. Az excel rész sikerült szerintem a legjobban. A szombati napot nem jól zártuk, de a vasárnap jobb volt. Két hónapja komolyan készültünk a versenyre. Összeismerkedtünk, és összekovácsolt minket ez a verseny.
    Benes József (Ipari Szakközépiskola, Révkomárom)
    ― A verseny öt részből állt, és a legnehezebb az elektrotechnikai rész volt, ahol nem sok pontot szedtünk össze. A legkönnyebb az excel és az internetes tesztelés volt. A gyakorlati rész nekem személy szerint nem működött, de így is elég sok pontot kaptam rá. A felkészülést már februárban elkezdtük, hetente egyszer két órát foglalkoztunk a versenyfeladatokkal. Sokmindent megtanultunk annak ellenére, hogy itt nem szereztünk jó helyezést.
    Pásztor Lajos, az adai Műszaki Iskola tanára elégedett az eredményekkel:
    ― Tizenharmadik éve szervezik meg a Komplex Elektrotechnikai Versenyt, és mi tizenegy éve vagyunk rendszeres résztvevői a megmérettetésnek.  A verseny gyakorlati részében nagyon sok alkatrészt kellett elhelyezni a tanulóknak. Két óra állt a versenyzők rendelkezésére. A tizenhat összeállított gyakorlati elektronika fele működött, a másik fele pedig nem. Egy függvénygenerátort készítettek a diákok, és ez lett pontozva. Az első napon pedig általános elektrotechnikai kérdéseket kaptak, majd elektrotechnika alapjaiból és elektronikából számítási példákat oldottak meg, és táblázatkezelő feladatok is vártak rájuk. Az eredmények teljesen reálisak és várhatóak voltak. A pontok alapján lehet látni, hogy elég szoros volt a mezőny, és a második helyezéssel nem vagyunk túlzottan lemaradva. Az eredményeknek örülünk, nagyon meg vagyunk vele elégedve. Akkor lettem volna csalódott, ha sem egyéniben, sem csoportban nem kerültünk volna dobogóra ― magyarázta Pásztor Lajos

Józó Krizsán Mónika

maj 2013.

Naslovna strana
Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan - Duhovi
Prva pričest 2013.
Opštinske vesti
Cenovnik ulaznica za bazene u Adi
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA