Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. május

Címoldal
A nehézségeinkről sokadszor
Községi hírek, események
Elsőáldozók 2013
Községi hírek
Hagyományos búzaszentelés volt Moholon
A várva-várt csapadék
Isten nagyobb dicsőségére
Malomkő
Szeretem nulláról kezdeni
Elmélet és függvénygenerátor
Belépőjegy-árak az adai fürdőbe
Múzeumok (éjszakája) Adán
Virágzott az adai orchidea
Kiváló eredmények a 43. MIRK-en
Éremhullás és vándorbot
Aranyban a Vadvirág
Rendbontóan rendhagyó
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Rendbontóan rendhagyó
A Tavaszi Vadvirág Fesztivál kicsit másképp

    A Vadvirág Hagyományápoló Kör hagyományos tavaszi fesztiválja az idén két napon keresztül biztosított programot a népzene-kedvelőknek. A rendezvény április 26-án a kaposvári Vaskarika együttes interaktív koncertjével kezdődött a Kör székházában, ahol óvodások és kisiskolások lehettek részesei egy fantasztikus mulatságnak. A Vaskarika együttes fellépése igazi nyitánya volt a kétnapos fesztiválnak.
    A rendezvény második napját a vendéglátó vadvirágosok utcai felvonulással indították, melyben csatlakoztak hozzájuk a horvátországi Várdaróc Magyar Kultúregyesület Daróca néptánc-együttesének tagjai. A felvonulás hagyományos útvonalán a táncosok énekükkel bezengték az utcákat és a piacteret is, ahol még egy-egy tánc erejéig be is mutatkoztak. A hívogató felvonulók útjuk során egy rövid táncos program erejéig Ada központjában és a nyári színpadnál is megálltak.
    27-én délután kézműves műhely és táncház várta az érdeklődőket a színház előtti téren. A délutáni kavalkádban a gyöngyfűzéssel, mézeskalácsfestéssel és virágkoszorú-fonással próbálkozhatott a jelenlevők apraja és nagyja, valamint a kézműves munka után táncházban folytathatták a kikapcsolódást.


Köztéri happening: a Vadvirág táncosai az adai piacon

    A fesztivál fénypontja mégis a szombat esti gálaműsor volt, mely a tánc világnapja jegyében zenés-táncos barangolás volt a Kárpát-medencében. Fellépett a Vadvirág HK asszonykórusa, a Kócos tamburazenekar, valamint a Kör Füzike, Csillagvirág és Tarsóka táncegyüttesei, versenyre készített koreográfiájával jött el a kelebiai Vackor néptánc-együttes, bemutatkozott a várdaróci Daróca táncegyüttes, valamint a rendezvény visszajáró vendégei, a temerini Szirmai Károly ME táncosai, akik most is nagy sikert arattak. Az est lehetőséget adott a moholi Novak Radonić Amatőrök Művelődési Egyesülete tagjainak is a bemutatkozásra, akik először vendégeskedtek a Tavaszi Vadvirág Fesztiválon, és műsorszámuk erejéig balkáni tájakat idéztek a színpadra. Az esemény zenekara, a Véka népzenei együttes fáradhatatlanul muzsikált a résztvevőknek.
    A fesztiválról Varga Lívia így nyilatkozott: „Még az óvodás résztvevők is fáradhatatlanul és lelkesen vették ki részüket az egész napos nyüzsgésből. Örömmel tölt el, hogy itt voltak temerini és kelebiai barátaink, valamint annak is örülök, hogy egy rövid isztriai utazásunk alkalmával megismerkedtünk a várdaróciakkal, akik elfogadták meghívásunkat. Ki kell emelnem a moholi egyesület közreműködését is, hiszen új színt hoztak a Tavaszi Vadvirág Fesztivál programpalettájára, melyet a közönség szívesen fogadott. Rendezvényünk megvalósításában nagy segítséget nyújtott a Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság és az adai önkormányzat.
    Fantasztikus két nap volt!” 

Szöveg, képek: Lajkó Szilvia

maj 2013.

Naslovna strana
Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan - Duhovi
Prva pričest 2013.
Opštinske vesti
Cenovnik ulaznica za bazene u Adi
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA