Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. február

Címoldal
Fogyunk, fogyatkozunk
Községi események
Február 21. - Anyanyelvi világnap
Községi hírek
Kinevezték az ADICA megbízott igazgatóját
Gépköri mozgalom
Sztrájk a Litostroj-Potisje gyárban
Menni, vagy maradni?
Fő az egészség
A te Bálintod
Tűnjön a tél
Farsang Moholon
A jubiláló iskola
2012 a moholi Idősek Napközijében
Mi újság a nagycsaládosoknál?
Hírek
Hírek a Vöröskeresztből
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
Eszébe jutott-e már, hogy Önt is eladják a piacon?
A Körkép arcképcsarnoka - V.
Egy öreg csokisdoboz titkai
Az eltűnt idő nyomában
Februárban láttuk
Impresszum

Eszébe jutott-e már, hogy Önt is eladják a piacon?

    Persze nem a hagyományos piacon, mint kofa, hanem a munkaerőpiacon, mint munkavállaló. Mit is adnak el ott naponta? Egy különleges árut, az ön munkatapasztalatát, a szellemi tudását, mint munkaerő-tulajdonosnak a munkaerejét. A munkaerőpiac hasonló módon működik, mint a zöldségpiac. Amiből nagy a kínálat, annak az ára alacsony. A munkanélküliek serege túlkínálatot jelent. Ez nagymértékben rontja az Ön alkupozícióját, esélyét arra, hogy munkaerejét jó áron adja el.
    A vevők (a munkáltatók) is tudják ezt, ki is használják, szövetségeket kötnek, az érdekeiket követik. A legtöbbünknek ezért kevesebb a bére, mint amennyit az elvégzett munkánkért megérdemelnénk, a meg nem kapott többlet a vevők zsebébe vándorol. A nagy kérdés az, hogy Ön és társai, az eladók követik-e saját jól felfogott érdekeiket? Be kell látnunk, hogy a munkavállalók döntő többsége kiszolgáltatott helyzetben van, az egyéni utak eredményesen nem járhatóak. A munkaerőpiacon nem vagyunk jó alkupozícióban, sem munkába álláskor, sem munkavégzésünk során. Hogyan változtathatjuk ezt meg?
    Kézenfekvő a válasz: több mint száz éve működnek Szerbiában a szakszervezetek. A munkáltatókhoz hasonlóan Ön (mi) is tartsuk szem előtt érdekeink védelmét. Egyetlen esélyünk a munkavállalók esélye a közös fellépés, érdekeink közös képviselete, érvényre juttatása. A munkahelyen ennek formája a KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS megkötése, amely az egyéni munkaszerződések feletti juttatásokat tartalmazza. A kollektíva, szakszervezet által indított BÉRTÁRGYALÁSOK eredményesebb alkupozíciót biztosítanak, mint az egyéni igények.
    A fentiek érdekében szükség esetén kollektív nyomásgyakorlás (tüntetés, sztrájk.) Ön és társai is használják ki ezt a lehetőséget, adjunk magunknak jobb esélyt, lépjenek be a szakszervezetbe! Ha felkeltette érdeklődését a lehetőség, és eddig nem tudta hogyan lehet szakszervezeti tag, jelentkezzen Ada község Önálló Szakszervezeteinek Szövetségénél (Ada, Lenin u. 1., 024-851-086, e-mail: vsso-ada@eunet.rs). 

    EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!!!
    Ezt már a múlt század első felében is tudták elődeink. Íme egy idézet.
    SENKITŐL SE VÁRHATJÁTOK SORSOTOK JOBBRA-FORDULÁSÁT, CSAK MAGATOKTÓL, AZZAL, HOGY A SZERVEZETET MEGERŐSÍTITEK, ÉS SZERVEZETTEN LÉPTEK FEL.


Felhívás!

    Felkérjük olvasóinkat, hogy aki teheti, pénzadományával segítsen az adai Litostroj-Potisje súlyos balesetet szenvedett padéi dolgozójának, Almási Lehelnek .
    Borzasztó, hogy egy balszerencsés pillanatban ekkora üzemi baleset történt, de a jószívű adakozók enyhíthetik a fájdalmat!

Belančić Miroslav

februar 2013.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Dan Svetog Save
Omladinci pišu
Vesti iz policije
Pruga Šamac-Sarajevo
Da li ste već pomislili na to da ste i Vi „prodavac” na tržištu ?
Februarska zapažanja
Impresum


Design by VA