Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. február

Címoldal
Fogyunk, fogyatkozunk
Községi események
Február 21. - Anyanyelvi világnap
Községi hírek
Kinevezték az ADICA megbízott igazgatóját
Gépköri mozgalom
Sztrájk a Litostroj-Potisje gyárban
Menni, vagy maradni?
Fő az egészség
A te Bálintod
Tűnjön a tél
Farsang Moholon
A jubiláló iskola
2012 a moholi Idősek Napközijében
Mi újság a nagycsaládosoknál?
Hírek
Hírek a Vöröskeresztből
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
Eszébe jutott-e már, hogy Önt is eladják a piacon?
A Körkép arcképcsarnoka - V.
Egy öreg csokisdoboz titkai
Az eltűnt idő nyomában
Februárban láttuk
Impresszum

Da li ste već pomislili na to da ste i Vi „prodavac” na tržištu ?

    Naravno, ne na klasičnoj pijaci, kao pijačar, nego na tržištu rada, kao tražilac posla – radnik. Šta prodajete svakog dana? Jednu specijalnu robu, radno- i umno znanje, radnu snagu, kao vlasnik te radne snage. Tržište rada funkcioniše slično zelenoj pijaci. Ono, što se nudi prekomerno, na tuce, po pravilu se prodaje jeftinije, ima nižu cenu. Masovan broj nezaposlenih znači prekomernu ponudu – to u velikoj meri kvari Vašu poziciju cenkanja, šansu da Vašu radnu snagu prodate po dobroj ceni.

    Kupci – poslodavci (menadžeri) ovo takođe znaju i koriste situaciju, sklapaju saveze i prate svoje interese. Zbog toga većina od nas ima manju platu, nego što bi za izvršeni rad zaslužili, neisplaćeni višak odlazi u džepove tih kupaca. Glavno je pitanje to, da li Vi i Vaši prijatelji, kao prodavci, pratite i pravilno shvaćate svoje interese? Moramo priznati, da je znatna većina zaposlenih u podređenom i ranjivom položaju, i da pojedinačni putevi ne daju potrebne rezultate.

    Na tržištu rada nemamo dobru poziciju za cenkanje, ni kod početka radnog odnosa, ni tokom vršenja svojih poslova. Kako da ovo promenimo? Evo prikladnog odgovora: u Srbiji već više od sto godine deluju sindikalne organizacije. Kao i poslodavci, i Vi (mi) moramo voditi računa o zaštiti naših interesa. Jedina naša šansa, šansa zaposlenih je zajedničko nastupanje, zajedničko zastupanje i ostvarivanje naših interesa. Na radnom mestu ZAKLJUČIVANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA predstavlja vid istoga, koji ukazuje na naknade iznad onih utvrđenih pojedinačnim ugovorom o radu. PREGOVORI O PLATI, pok-renuti od strane kolektiva, sindikalne organizacije, obezbeđuju uspešniju poziciju za cenkanje od pojedinačnih zahteva. U interesu gore iznetih, po potrebi se vrši kolektivni pritisak (demonstracije, štrajk..) Iskoristite ovu priliku i Vi i vaši prijatelji, dajte sebi bolju šansu, priključite se sindikalnoj organizaciji. Ako smo probudili Vaše interesovanje, a niste još saznali kako možete postati član sindikalne organizacije, javite se u Savez samostalnih sindikata opštine Ada, Lenjinova br. 1., tel: 024-851-086, e-mail: vsso-ada@eunet.rs 

    ZAJEDNO SMO JAČI !!!

    Naši preci to su znali već u prvoj polovini prošlog veka. Evo jednog citata:

    NE OČEKUJTE NI OD KOGA BOLJITAK SVOJE SUDBINE, SEM OD SAMIH SEBE, TIME DA JAČATE ORGANIZACIJU I NASTUPATE ORGANIZOVANO.

Miroslav Belančić

februar 2013.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Dan Svetog Save
Omladinci pišu
Vesti iz policije
Pruga Šamac-Sarajevo
Da li ste već pomislili na to da ste i Vi „prodavac” na tržištu ?
Februarska zapažanja
Impresum


Design by VA