Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. február

Címoldal
Fogyunk, fogyatkozunk
Községi események
Február 21. - Anyanyelvi világnap
Községi hírek
Kinevezték az ADICA megbízott igazgatóját
Gépköri mozgalom
Sztrájk a Litostroj-Potisje gyárban
Menni, vagy maradni?
Fő az egészség
A te Bálintod
Tűnjön a tél
Farsang Moholon
A jubiláló iskola
2012 a moholi Idősek Napközijében
Mi újság a nagycsaládosoknál?
Hírek
Hírek a Vöröskeresztből
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
Eszébe jutott-e már, hogy Önt is eladják a piacon?
A Körkép arcképcsarnoka - V.
Egy öreg csokisdoboz titkai
Az eltűnt idő nyomában
Februárban láttuk
Impresszum

HÍREK

A KEREKÍTŐ EGYESÜLET IDEI TERVEI

    Kerekítő Magyar Pedagógusok Egyesülete 2013. január 31-én tartotta meg évi közgyűlését.
    Az egyesület elnöke beszámolt a 2012. év eseményeiről Sikeres évet tudhat a Kerekítő maga mögött. Elsősorban a megnyert pályázatok tekintetében, amik segítették az egyesületet abban, hogy a már hagyományos programokat meg tudták valósítani, működő tevékenységeiket pedig sikerült bővíteni.
    A közgyűlés elé tárták a soron következő év programjait, ami magába foglalja a már hagyományos tavaszi Volt egyszer kulturális projektet. Ezt az idén a negyedik alkalommal szervezik meg. Szeretnék tovább működtetni a Kerekítő Mondókás móka és Bábos torna foglalkozásokat is. Terveik között szerepel egy őszi szakmai nap, aminek célközönsége a pedagógusok, valamint egy előadóest megrendezése a felnőtt lakosságnak. Ennek bevételét jótékonysági célra ajánlaná fel az egyesület.
    A közgyűlés elfogadta azt a javaslatot, miszerint az elkövetkező két évben az elnökség tagjai: Bakos Mária, Varga Valéria, Nagy Mónika, Lehoczki Gabriella és Lukács Ilona. Az egyesület törvényes képviselője, elnöke Lehoczki Gabriella, alelnöke pedig Nagy Mónika. Felügyelő bizottsági tagokat is választott a közgyűlés. Ezek Mrđanov Timea, Muzslai Tünde és Orovec Skrinyár Cecília.
    A közgyűlés eredményes, kitartó munkát kívánt az egyesület aktív ragjainak.

Nagy Mónika


A VMSZ moholi közgyűlése

    Február 14-én a VMSZ moholi helyi szervezete megtartotta idei első közgyűlését. A meghívottak között volt Juhász Bálint, a tartományi gazdasági titkárhelyettes, valamint Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke. A napirendi pontok között szerepelt a 2012-es év, beleértve az elveszített választások kiértékelése, és a 2013-es évre vonatkozó programok tárgyalása. Világos Tibor, a moholi helyi szervezet elnöke beszédében kitért a soron következő helyi közösségi választások fontosságára, illetve beszámolt a VMSZ frakció munkájáról, felszólalásaikról a községi Képviselő-testületen. A gyűlésen szép számban képviseltette magát a VMSZ tagsága, külön kiemelték, hogy a választások óta 7 új taggal bővült is a moholi helyi szervezet. Juhász Bálint, és Pál Károly is kitért arra, hogy továbbra is fontos az adai és moholi helyi szervezet együttműködése, ami a VMSZ Ada községen belüli eredményes munkájának alappillérét képezi.

Gecse Attila


Nyugdíjas keresztrejtvényfejtők

    Ma már ismeretes, hogy az agy egyik legjobb karbantartója a keresztrejtvényfejtés. Szinte minden lapban megtalálhatóak a rejtvényes kockák, melyeknek korosztályonként számos hódolójuk akad. A vérbeli rejtvényfejtők gondolkodásukban is változnak hobbijuk által, és szinte mindenre van megoldásuk mindennapjaikban. A jó keresztrejtvény pedig kényszeríti a fejtőt, hogy az ábrát a lehető legteljesebben töltse ki, ami időbe kerül, és így válik ez a tevékenység a szabadidő eltöltésének egyik módozatává.
    A moholi nyugdíjasok és rejtvényt kedvelők ezért érdeklődéssel jelentkeztek az IFIX kezdeményezésére szervezett rejtvényfejtő versenyre, melynek helyszínt az Idősek Napközije nyújtott.
    „A rejtvényfejtők világnapja (február 3.) alkalmából február 1-én rendeztük meg ezt a versenyt – mondta ifj. Mikusák István, az IFIX elnöke – Ez az első ilyen rendezvényünk, és sikerrel könyvelhetjük, hiszen örömmel fogadták a moholi nyugdíjasok. A résztvevők skandináv rejtvényeket fejtettek, és a győztes 25 perc alatt teljesített hibátlan táblázattöltéssel. Minden résztvevő elismerő oklevelet kapott, az első három helyezettet pedig szerény ajándékkal leptük meg. A dobogó első helyezettje ajándék utalványban részesült, és egy IFIX tag segítségét is magáénak tudhatja az utalvány beváltásakor.”
    „ Az IFIX rejtvényfejtő versenye az Idősek Napközije keretein belül zajlott, és Bózsó Erzsébet nyugalmazott óvónő volt az egyik fő mozgatója ennek az eseménynek. A verseny résztvevői és díjazottjai: Zsótér Ida – I. hely, Könyves Julianna – II. hely, Krizsán Franciska – III. hely, Bózsó Erzsébet, Cservenyák Nándor, Szőke László, Gulyás Erzsébet, Világos Veronika, Kalmár Rózsa” – fűzte hozzá Nagy József, a Napközi vezetője.

Lajkó Szilvia


Vadvirágos farsang

    Vidám maskarásoktól volt hangos a Vadvirág HK székháza február 9-én az óvodás és kisiskolás korosztály számára szervezett farsangi mulatságon. Nagyszámú jelmezes gyűlt össze, és mind jókedvvel érkezett a rendezvényre, és ezt csak fokozta a választékosan bőséges program, mely az egész délutánt kitöltötte. A felejthetetlen szórakozásról Varga Imola, Szollár Anna, Varga Emese, Varga Lilla, Apró Tímea, Resócki Roland és a Kócos zenekar gondoskodott. A több mint félszáz gyermek között bőven akadt olyan is, aki (még) nem tagja a Vadvirág HK-nak, de ez nem volt akadálya az önfeledt mulatságnak, amely nagy kacajok között zajlott, hiszen mindannyian élvezték. Még a legapróbbak is bátran vettek részt minden játékban és vetélkedőben, úgyhogy félénkség nélkül csatlakoztak a mulatozó táncházasokhoz.
    „A vadvirágos gyerekekkel közösen díszítettük ki a termet, és együtt készítettünk farsangi maszkokat is – mesélte Varga Imola fő mókamester – Az idén még többen jöttek el hozzánk erre a mulatságra, mint az elmúlt évben, és nagyon örülünk, hogy gyarapszik az érdeklők száma. A szülőknek is köszönjük, hogy elhozták gyermekeiket hozzánk, és emellett saját készítésű farsangi finomságokkal látták el a vidám társaságot.“
    A Vadvirág HK Farsangi mulatságát a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


ADA egy kvízműsorban

    A Szerb Rádió-televízó egyes csatornáján látható Slagalica kvíz-műsor 2013. február 8-i, esti epizódjában a kitalálósdi rovatban a képernyőn feltűnt Ada is, és a jobb oldali versenyző már a második kérdés, rubrika megjelenése után kitalálta, hogy városunkról van szó. Örültünk neki!

Király J.


Szeretve szeretni

    Verset, prózát írhattak és képzőművészeti alkotásokat is készíthettek azok a diákok, akik részt vettek az adai Műszaki Iskola Bálint-napi pályázatán. A Szeretve szeretni címmel meghirdetett felhívásra tizenöt irodalmi alkotás érkezett, s tíz tanuló rajzot is készített, amelyen a szerelem, mint örök téma jelenik meg, hol szárnyas kupidóval, pirosan és szívesen, vagy ölelkezve, csókosan, olykor szürkén, olykor színesen,  máskor festve, vagy ragasztva,  de szerelemmel átitava. A rajzokat Košik Klára tanárnő értékelte, s véleménye szerint a legjobbnak találtatott Barát Krisztina (II-8) munkája, második díjat kapott Kemény Orsolya (II-8) és Mura Nikoletta (II-7), a harmadik helyet pedig Nagy Nikolett (II-8) mondhatja a magáénak. Az irodalmi munkákat Gavrić Ugarak Natalija, Péter Krisztina és Deissinger Ákos bírálta el. A szerb nyelvű alkotások közül első díjat kapott Jakovljević Vesna (III-6) Ljubavlju voleti című verséért, második lett Jakšić Vojislav (III-3) Rastanak című munkájával. A prózai művek közül a legjobbnak bizonyult Józó Andrea Talán majd egyszer című munkája, Horvát Gabriella pedig a második díjat kapott. A legjobb verset Sebők Szabolcs, Fejes Ervin és Füstös Dániel (IV-2) írta Egyperces programozó szerelmesvers címmel, második díjat Jaksa Beáta vehette át Decemberi este című munkájáért, a harmadik helyen pedig Mészáros Zita (I-7) Szeretve szeretni valamint Gábor Antónia (I-7) Te vagy az én habarcsom cimű verse osztozott.

Józó Mónika


Szent Száva ünnepe a Műszaki Iskolában

    Szent Száva a szerb oktatás és a kultúra védőszentje, január 27-e az ő ünnepe, ilyenkor az iskolák rá emlékeznek, az ő munkásságát, tetteit méltatják.
    Emlékeztek, és ünnepeltek az adai Műszaki Iskolában is, ahol, január 25-én tartották meg az iskolák védőszentjének ünnepét, amelyen az önkormányzat és a helyi közösségek képviselői is részt vettek.
    Miklós Nándor, az iskola igazgatója beszédében Szent Száva munkásságának jelentőségére hívta fel a figyelmet. Majd pravoszláv szertartás következett, amely során Ičin Milan moholi pravoszláv pap Szent Száva dicsőségére megszentelte a kalácsot és a búzát.
    Az alkalmat még ünnepélyesebbé tette az adai Bartók Béla Zeneiskola gyermekkórusának, és szólóénekeseinek, valamint az iskola tanulóinak kétnyelvű összeállítása.

Józó Mónika

Elűzték a telet!

    A farsang mindig is, a bálok, a lakomák időszaka volt, és az a hiedelem járta, hogy ilyenkor, amikor nincs a Napnak nagy ereje, a gonosz szellemek megerősödnek, életre kelnek, ezért álarcos felvonulásokkal, mulatságokkal, lármázva, kiabálva, nagy zajt csapva próbálták elűzni a rosszat, a hideget, a telet.
    Az adai Műszaki Iskolában is a gonoszat és a hideget igyekeztek megfutamítani, amikor február 8-án télűző farsangi jelmezbálat tartottak, amelyen az iskola tanárai és diákjai is részt vettek. A maskarások számára Rázzuk a rongyot címmel jelmezversenyt is tartottak, amelyen a tanárokból és diákokból álló bírálóbizottság véleménye szerint, legjobbnak bizonyult Bárány Margó öregasszony jelmeze, második helyen végzett Bazsó Viktor, mint Manci néni unokája, harmadik pedig Hangya Dániel és Berta Máté talicskás paraszt kisbabával című jelmeze lett. A télűző mulatságon táncra perdültek a fiúnak öltözött lányok, és a lánynak öltözött fiúk, feltűnt Harisnyás Pippi is, pogóztak a punkok, énekeltek a szörnyek és az autóversenyzők, de dúdolt a titkárnő, a mazsorett, a mesterember, az arab emír a cowboyjal beszélgetett, s az indián meg a cigányasszony gumicsizmás földművesekkel fényképezkedett.

Józó Mónika


Anekdoták

    Elgondolkozva sétált Mark Twain az utcán, és véletlenül nekiütközött egy járókelőnek. Az író elnézést kért, de az illető rámordult:
    - Idióta!
    Mark Twainnek felragyogott az arca. S mintha régi ismerősre bukkant volna, megemelte a kalapját:
    - Á, csakugyan! Már emlékszem önre. Az én nevem pedig Mark Twain.

    Egy újkori bölcs szerint:
    "Csak akkor tudod elkerülni, hogy bekerülj egy nyilvántartásba, ha te vezeted a nyilvántartást."

Gecse Attila


Ezen a napon történt…

    Február 22. az év 53. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 312 (szökőévekben 313) nap van hátra.
    Névnapok: Gerzson + Gréte, Grétea, Kövecs, Lándor, Leander, Margit, Margita, Margitta, Margó, Pál, Palmer, Pável, Péter, Pető, Pósa, Túlia, Zétény
    · 455 éve, 1558-ban Jéna egyetemének megnyitása.
    · 395 éve, 1618-ban I. Musztafa helyett unokaöccsét, II. Oszmánt kiáltják ki az Oszmán Birodalom 16. szultánjának.
    · 165 éve, 1848-ban Forradalom Párizsban.
    · 100 éve, 1913-ban Francisco Ignacio Maderot mexikói államelnököt és helyettesét, Pino Suárezt kivégzik.
    · 75 éve, 1938-ban a magyar Koronatanács elfogadja a légierő fejlesztését szolgáló „Huba” tervet, amely egy repülőhadosztály felállítását tartalmazza.
    · 35 éve, 1978-ban a GPS rendszer első műholdjának fellövése.
    · 6 éve, 2007-ben kormányválság tör ki Olaszországban. Távozni akar Romano Prodi olasz miniszterelnök, de a köztársasági elnök nem fogadja el lemondását.
    · 2 éve, 2011-ben összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, és az Arab Liga, hogy megvitassa a líbiai helyzetet.

Összeállította: Gecse Attila

februar 2013.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Dan Svetog Save
Omladinci pišu
Vesti iz policije
Pruga Šamac-Sarajevo
Da li ste već pomislili na to da ste i Vi „prodavac” na tržištu ?
Februarska zapažanja
Impresum


Design by VA