Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. február

Címoldal
Fogyunk, fogyatkozunk
Községi események
Február 21. - Anyanyelvi világnap
Községi hírek
Kinevezték az ADICA megbízott igazgatóját
Gépköri mozgalom
Sztrájk a Litostroj-Potisje gyárban
Menni, vagy maradni?
Fő az egészség
A te Bálintod
Tűnjön a tél
Farsang Moholon
A jubiláló iskola
2012 a moholi Idősek Napközijében
Mi újság a nagycsaládosoknál?
Hírek
Hírek a Vöröskeresztből
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
Eszébe jutott-e már, hogy Önt is eladják a piacon?
A Körkép arcképcsarnoka - V.
Egy öreg csokisdoboz titkai
Az eltűnt idő nyomában
Februárban láttuk
Impresszum

Tűnjön a tél

    A nagyböjt kezdete előtti hetekben farsangi mulatságos hangulat mozgósítja a nagyvilágot, amikor is, számunkra különösen, a tél elűzésén van a hangsúly. Ekkor bálokат szerveznek és különféle farsangi ünnepségeket, amelyek a hagyományoktól és vidékektől függően különböznek. A mi vidékünkön is voltak ünnepségek, amelyek most már hagyománnyá is váltak.
    Törökfaluban három bál megszervezésére is sor került, melyek helyi jellegűek a lakosok számára, de nem csak nekik, hiszen sokan érkeztek vidékről is. A tejbál, suli-buli és a batyubál: ez a három hagyományosan jellegzetes rendezvény, amelyek nélkül hiányos lenne ez az időszak és az itt folyó élet. Január utolsó hétvégéjén, szombaton került sor a tejbál ünnepségre a Százszorszép Művelődési Egyesület épületében, és a szervezők nagy lelkesedéssel szerveztek meg ezt a mulatságot. Február második szombatján két rendezvényre is sorkerült, éspedig a suli-bulira és a batyubálra. Az utóbbit az ifjúsági otthonban szervezték meg a helybeli nőaktíva asszonyai, és amelyre a résztvevőket jelmezben várták. A Százszorszép épületében pedig a Junitisz ifjúsági civil szervezet suli-bulit tartott. Mindhárom bálon teltház volt és jó hangulat is, amit a szervezők, de a résztvevők is pozitívan nyugtáztak. A jó talpaló zene mellett gazdag és szép tombolajátéknak is örülhettek a jelenlévők.


Tejbál Törökfaluban


Farsangoló diákok Völgyparton (Fotók: Molnár József)

    Nemcsak a bálokon volt a fő hangsúly ez időben, hanem a gyerekek számára megszervezett jelmezes farsangi szórakozásról sem feledkeztek meg. Az ő számukra jelmezes összejövetelben folyt az ünneplés. Az óvodások és a kisiskolások „Tűnjön a tél, tűnjön a tél!” szavakkal felvonulást és kis műsort adtak elő Völgyparton, a település központjában összegyűlt lakosoknak. Jelmezekbe felöltözve és verset mondva nevettették meg falubelijeiket, akik friss fánkkal viszonozták ügyességüket. Törökfaluban az óvodások jelmezbe öltözve mulatságot csaptak a Pumukli kisóvodájukban. Az iskolás diákok jelmezbe öltözve, tanáraikkal együtt tartották meg az órákat, s így ünnepelték meg a farsangot. A lényeg mindhárom szervezésben az idei tél elűzése volt, ami sajnos tapasztalataink szerint még nem valósult meg, mivel még mindig itt ólálkodik körülöttünk. De majdcsak elmúlik, s örülhetünk a tavasznak, mely már a természetet is felébreszti, s szebbé alakítja azt.
    Két jelentős gyűlés is jellemezte ezt az időszakot. Január 29-én Törökfaluban falufórumra jöttek össze a polgárok a Százszorszép ME épületében, amelyre Bilicki Zoltán Ada község polgármestere is meg volt híva. A polgármester úr kielégítő válaszokat adott több felmerülő kérdésre is, de a leglényegesebb az állami földek bérbevétele és a tervezett beruházások tervei voltak. Február 5-én Völgyparton a helyi közösség épületében  a Törökfalusi Helyi Közösség  tanácsának ülésére került sor, melyen a helybeli lakosok is részt vettek. A tavalyi év költségvetésének beszámolójáról, valamint az idei év pénzügyi tervéről és az aktuális kérdésekről is említést tettek.

Molnár József

februar 2013.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Dan Svetog Save
Omladinci pišu
Vesti iz policije
Pruga Šamac-Sarajevo
Da li ste već pomislili na to da ste i Vi „prodavac” na tržištu ?
Februarska zapažanja
Impresum


Design by VA