Egy öreg csokisdoboz titkai

 

Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. február

Címoldal
Fogyunk, fogyatkozunk
Községi események
Február 21. - Anyanyelvi világnap
Községi hírek
Kinevezték az ADICA megbízott igazgatóját
Gépköri mozgalom
Sztrájk a Litostroj-Potisje gyárban
Menni, vagy maradni?
Fő az egészség
A te Bálintod
Tűnjön a tél
Farsang Moholon
A jubiláló iskola
2012 a moholi Idősek Napközijében
Mi újság a nagycsaládosoknál?
Hírek
Hírek a Vöröskeresztből
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
Eszébe jutott-e már, hogy Önt is eladják a piacon?
A Körkép arcképcsarnoka - V.
Egy öreg csokisdoboz titkai
Az eltűnt idő nyomában
Februárban láttuk
Impresszum

Egy öreg csokisdoboz titkai


Az öreg csokisdoboz és a kövér boríték kincsei

    Hamvazószerdakor szokásom templomba menni meghamvazkodni és a mostani szentmise után, a kijáratnál megláttam régi velembelimet, Pistát. Várt rám. A templombajáró embereknek az a szokása, hogy a szentmise végén találkoznak megbeszélni ügyes-bajos dolgaikat.
    - Jani, gyere már ide, hoztam neked valamit! – mondta és már vette is elő a sötétszínű nejlonzacskót. Kezdte kibogozni az összecsavart füleit és így beszélt hozzám:
    - Tudod, nemrégiben halt meg a nővérem. Utána, amikor számba vették a hagyatékot és rendet tettek a szobájában, a lánya mondta, hogy van ott egy rakás régi fénykép, meg sárguló, teleírt cédulák, irkalapok. Én magamhoz vettem őket és most elhoztam neked. Ehun vannak-e! Tudom, hogy te gyűjtöd a régi fényképeket, meg az iratokat – az újságban is megjelenteted őket. Nézd át, ha érdekesnek találod, megtarthatod magadnak.
    Kellemes érzés futott át rajtam. Olyan, mint amikor a horgász beszákolja a zsinór végén ficánkoló halat. Alig vártam, hogy hazaérve kibontsam a zacskót.
Egy nagyobbméretű, iratoktól duzzadó boríték és egy hosszúkás, lapos csokoládés-desszertes doboz volt benne, teli régi fényképekkel. Remegő kézzel rakosgattam egymás mellé a képeket, amikről az első pillanatban láttam, hogy ritka felfedezések.
    Régi gunarasi legénytársaság, amint az asztalnál ülve bort iszogatnak. Vagy az egykori nagylányok csoportképe. Meg valami banket, vagy mulatság képei, amiken apámat is felismertem, rajta még Bozsóki Józseffel, Kalmár Istvánnal, Horváth Mátyással, Kádár Jánossal, Molnár Lajossal, Nagy Frigyessel, Véber Kálmánnal, Kopasz Tiborral, meg sok mással, akiknek még nem is találtam meg a nevét. Mindegyik képen ott van Ada legelső, mindmáig legnagyobb hírnevű elnöke, Adankó Kálmán is!
    Egy negyedik képen meg Ada központja látható a Szentháromság-szoborral, körülötte sok emberrel, meg szintén Adankó Kálmánnal, és a feleségével, Vica-nénivel (aki előtte Halász József felesége volt). A képen nagylányként ott látható Gulyás Manya, Ürményi Ferenc korábbi városelnökünk édesanyja is.
    A kéziratos lapokon meg Ada egykori ismert, népszerű kántor-tanítójának, Piller Györgynek, sok-sok helybéli személyiségről írt versei olvashatók. Mellettük ott van egy statisztikai kimutatás az 1917/1918. iskolai évre az adai iparos- és kereskedő tanonciskoláról, az iskola pecsétjével, a korabeli tanítók személyi lapjaival. Ott vannak Tóbiás Ferenc, adai fűszer-, festék és rövidáru-kereskedésének 1937-es és 1938-as kiadású, füzetszerű kalendáriumai személyes bejegyzésekkel, sőt egy korabeli újságcikk  Bács-Bodrog Vármegye helységeinek céhszabadalmaival és azok pontos alapítási dátumaival stb., stb.
    Számomra, de egész Ada történelmének szempontjából is felbecsülhetetlen értékű emlékek ezek, amelyek szerencsére megmenekültek a pusztulástól.
    Mi ebből a tanulság? Ha valakinek van otthon még egy másik, öreg csokisdoboza is, őrizze meg és hozza el, nézzük át közösen a tartalmát, hátha elődeink életének további fontos emlékeire bukkanunk!

Király János

februar 2013.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Dan Svetog Save
Omladinci pišu
Vesti iz policije
Pruga Šamac-Sarajevo
Da li ste već pomislili na to da ste i Vi „prodavac” na tržištu ?
Februarska zapažanja
Impresum


Design by VA