Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. január

Címoldal
Az összefogásban lenne az erő
Községi események
A Körképről beszélgettek a könyvtárban
Községi hírek
Ada, az Ada
Százezer szavazat a cél!
Mi minden történt vidékünkön az elmúlt hónapokban...
Kedves Évák!
Gyalogátkelőkről sokadszor
Mit kell tudni a vagyon-visszaszármaztat-ásról?
Égi és földi szerelem
"Kitelepülve" is a legjobbak között
A siker kulcsa
Megalakult a Magyar Fordulat négy párti koalíció:
Idősek napközije
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XIII.
Fiatalok írják
Kultúrális hírek
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Jobblétünk biztosítása
Nyelvi jogaink Szerbiában - 3.
Árnyas oldal
Karácsonyi-újévi képek-események
Impresszum

Megalakult a Magyar Fordulat négy párti koalíció:

    2011. december 23-án a szabadkai új városháza épületében sor került a négyek koalícióba lépésére. A négyekhez négy vajdasági magyar párt: a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK), a Magyar Remény Mozgalom (MRM), valamint Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) tartozik.
    A sajtótájékoztatón a pártelnökök mondták el, hogy hogyan látják jelenlegi helyzetüket, és mit kívánnak tenni együtt, a vajdasági magyarságért koalícióban.
    László Bálint az MRM elnöke röviden visszatekintett az elmúlt hónapokban történt négy párti tárgyalásokra, melyek elmondása szerint azért négy pártiak, mert az ötödik vajdasági magyar párt nem hajlandó a többi párttal együttműködni. Mindennek ellenére nyitott ajtókkal várják őket, ha meggondolnák magukat. Többek között arról is szót ejtett az MRM elnöke, hogy a közelgő választásokon Magyar Fordulat koalíciós néven indulnak el. Ehhez a koalícióhoz mindenkit szeretettel várnak, legyen szó pártokról, civil szervezetekről vagy civil személyekről.
    Rácz Szabó László az MPSZ elnöke ismertette, hogy nemcsak pártjának, hanem a megalakult koalíciónak közös célja is egyben, hogy a vajdasági magyar politikai életbe visszatérjen az érdekvédelem, valamint a bizalom visszaállítása a magyarságban. De persze ezek mellett még az autonómia-kérdés, a nemzeti tanácsokról szóló törvény, a választási és a rehabilitációs törvény módosítása is a cél. Fordulatra van szükség a gazdaság fejlődésében, Vajdaság státusában, és az anyaországgal való kapcsolat tartásában is.

  
Sass Tamás és Csonka Áron

    Csonka Áron a VMDK elnöke szerint a most megalakuló koalícióban a pártok egyenrangú partnerek, a közösséget szolgálják, és nem uralkodni akarnak. A Magyar Fordulat mindannyiunkért szól a nyelvhasználattól a kultúráig. Céljuk a magyarság érdekeinek képviselete, valamint megszólítani a magyar és más nemzetiségű pártokat, szavazókat, valamint új alapokra hozni a magyar – magyar együttműködést.
    Ágoston András a VMDP elnöke elmondta, hogy ebben a koalícióban minden benne van, amire a magyarságnak szüksége van, ami a magyarságnak kell. Valamint azt is kihangsúlyozta, hogy a vajdasági magyarság már elvesztette bizalmát a magyar pártok iránt, ezért politikai autonómiára van szükség. és arra hogy a magyar és más nemzetiségek együttes erővel változásokat hozzanak létre.
    Ezért és többek között az előbbiekben elmondottakért alakult meg a Magyar Fordulat koalíció, amely jelen pillanatban négy párti koalíció.
    Mindezek után községi szinten is megkezdődtek az egyeztetések első lépései Sass Tamás a MPSZ és Csonka Árona a VMDK elnöke között.

Józó (Kis Kővágó) Mónika

januar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Vesti iz policije
Vesti
Aktivnosti sindikata
Mladi pišu
Impresum


Design by VA