Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. január

Címoldal
Az összefogásban lenne az erő
Községi események
A Körképről beszélgettek a könyvtárban
Községi hírek
Ada, az Ada
Százezer szavazat a cél!
Mi minden történt vidékünkön az elmúlt hónapokban...
Kedves Évák!
Gyalogátkelőkről sokadszor
Mit kell tudni a vagyon-visszaszármaztat-ásról?
Égi és földi szerelem
"Kitelepülve" is a legjobbak között
A siker kulcsa
Megalakult a Magyar Fordulat négy párti koalíció:
Idősek napközije
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XIII.
Fiatalok írják
Kultúrális hírek
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Jobblétünk biztosítása
Nyelvi jogaink Szerbiában - 3.
Árnyas oldal
Karácsonyi-újévi képek-események
Impresszum

Varga László, a VMSZ parlamenti képviselőjének előadása
MIT KELL TUDNI A VAGYON-VISSZASZÁRMAZTATÁSRÓL?

    A szerbiai parlament által a múlt év végén elfogadott, és azóta már hatályba is lépett Vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény, valamint a Rehabilitációs törvény körüli szükséges ismeretekről, a vagyon-visszaigénylés módjáról és tudnivalóiról tartott 2011. január 12-én az adai Városháza tanácstermében előadást a VMSZ-lakossági fórum keretében Varga László, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. A nagy érdeklődéssel várt és fogadott előadást most dióhéjban összefoglaljuk.

    Dr. Tóth Barna Elvira, a VMSZ községi szervezetének újonnan megválasztott elnöke a vagyon-visszaszármaztatási és rehabilitációs törvények parlamenti eljárás során történt elfogadásának viszontagságos útjáról mondott időrendi ismertetőt, majd Varga László, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője tartott kimerítő ismertetőt a szóban forgó törvényekről és ezek alapján történő eljárás gyakorlati kérdéseiről.

     Varga László képviselő elmondta, hogy:
    – a vagyoni jogsérelmet elszenvedett minden vajdasági magyart megillet a kárpótláshoz fűződő jog, amennyiben nem vett részt háborús bűnök elkövetésében,
      – a rehabilitációs eljárás szabályai alapján pedig minden olyan vajdasági magyart, aki politikai, ideológiai, vallási, vagy nemzeti okokból szenvedett el jogsérelmet, sikerrel élhet a rehabilitáció jogával.
    A vagyon–visszaszármaztatási törvény értelmében a kárpótlás tárgya az 1945. március 9. és 1968. február 15-e között meghozott államosítási aktusokkal elvett vagyon igényelhető, azaz szolgáltatható, vagy adható vissza.

    A Rehabilitációs törvény 2. szakaszával egy olyan megállapodás került elfogadásra, amely biztosítja, hogy bárki (beleértve a megszálló erők volt tagjait és azok leszármazottait is), aki ellen nincs háborús bűnök elkövetése miatt született, elmarasztaló ítélet vagy felelősséget megállapító más döntés a háború utáni időszakból, minden korlátozás nélkül részt vehet a vagyon-visszaszármaztatás folyamatában.
    A második világháború után háborús bűnösnek nyilvánítottak számára pedig nyitva áll a rehabilitációs eljárás lehetősége, amely során a bíróságnak azt kell mérlegelnie, hogy a bűnösséget megállapító akkori ítéletek és döntések megalapozottak voltak-e. Amennyiben az elmarasztaló döntések megalapozatlannak bizonyulnak, abban az esetben a bíróság rehabilitálja a kérelmezőt és ezáltal megszünteti a vagyon-visszaszármaztatáshoz fűződő jogának a megvonását is.


Zsúfolásig megtelt terem a lakossági fórumon

    Elmondta, hogy a két törvény háromféle eljárást szabályoz. Egyrészt lesznek kizárólag vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási eljárások, másrészt vagyon-visszaszármaztatási és rehabilitációs, majd harmadrészt csak rehabilitációs eljárások. Az egész kérdéskör roppant összetett ezért a VMSZ kezdeményezésére néhány héten belül egy jogsegély-szolgálat indul, hogy mindenkinek segítsen, akár vagyon-visszaszár-maztatási, akár rehabilitációs ügyben.
    Jelenleg a Vajdaságban hat CMH iroda működik (CMH= Concordia Minoritatis Hungariæ – Szabadka, Zenta, Zombor, Nagybecskerek, Újvidék, Temerin). Adához legközelebb van a zentai. Ezekben az irodákban majd állandóan működnek elérhető tanácsadók, de lehetőséget fognak teremteni arra is, hogy ezek a jogász-végzettségű szakemberek a terepre, azaz a környező községekbe is eljussanak, úgy, ahogy ezt már ezek az irodák különböző eljárások során eddig is megtették.
    Ennek a jogsegély-szolgálatnak igazából az az értelme, hogy személyes kapcsolatteremtés révén ezek a szakemberek a kérelmezőknek elmondhassanak minden szükséges dolgot, megadhassanak minden szükséges útbaigazítást. Segítenek majd a kérelmek kitöltésében, a szükséges dokumentumok összegyűjtésében, vagy javaslatot adnak, kik azok az ügyvédek, akik az adott településen, vagy annak környékén jártasak ezekben az ügyekben.
    Másrészt szükség is lesz a szakemberek segítségére, hiszen ezeknek az eljárásoknak nagy lesz a tétje: sok esetben jelentős vagyonok visszaadására fog sor kerülni és jó lenne az eljárás során felmerülhető hibaszázalékot a lehető legkisebb mértékre visszaszorítani.

    A törvények szerinti eljárás díjmentes. A rehabilitációs igény 2011. december 15-étől 5 éven belül nyújtható be, de a vagyon-visszaszármaztatási igény csak 2 éven belül. A hatóság a benyújtás napjától számított 6 hónapon belül, kivételesen bonyolult ügyekben pedig egy éven belül köteles eljárni, azaz döntést hozni.

Szöveg és képek: Király János

januar 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Vesti iz policije
Vesti
Aktivnosti sindikata
Mladi pišu
Impresum


Design by VA