Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. december

Címoldal
Kellemes ünnepeket!
Százötven hónap, megtorpanás nélkül
Községi események
Minden gép egy remekmű
Megválasztották az új tanácstagokat
Községi hírek
Sikeres volt a XII. TUDOK
Személytelen szeretet
Tehetséggondozás
Virgácsot csak a rosszak kapnak
Ismét elmúlt egy év
Cukor helyett méz…
Londonról álmodunk
Betlehemi királyok
Az Arany Kezek karácsonyi kiállítása
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XII
Fiatalok írják
Zöld levél
A gazdasági társaságokról szóló új törvényről
Nyelvi jogaink Szerbiában
Nagy Frigyes Emlékverseny
Lapunk megjelenésének napján történt...
50 év
Mikulás-napi képek - események
Impresszum

Nyelvi jogaink Szerbiában 2.
Mitől függ, hogy a magyar nyelv hivatalos használatban legyen?

    A helyi önkormányzat köteles bevezetni hivatalos használatba a magyar nyelvet, amennyiben a helyi lakosság legkevesebb 15 százalékát magyarok képezik az adott községben, illetve településen. Habár ehhez a problémakörhöz nem elég rugalmas a hozzáállás, a támpont egyértelmű. A hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény 11. szakasza (SZK Hivatalos Közlönye, 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 és 30/2010), illetve a nemzeti kisebbségek nyelvének és írásának a Vajdaság AT területén való hivatalos használatával kjapcsolatos egyes kérdések részletezéséről szóló tartományi határozat 8. szakasz (VAT Hivatalos Lapja, 8/2003, 9/2003,       és 18/2009 – elnevezés változtatás és  a SZK Hivatalos Közlönye 69/2009 - alkotmánybírósági döntés) is úgy fogalmaz, hogy a községnek be kell vezetnie a magyar nyelvet hivatalos használatba – a törvényes feltételek keretein belül.
    Jelenleg a magyar nyelv 45-ből 28 község teljes területén és 3 további község egyes településein van hivatalos használatban, azzal, hogy ez a lista állandóan bővíthető, ha a magyarok száma is bővül.

    Megtörtént
    Ürög község területén két, főként magyarlakta település van, a magyar nyelv azonban mégsincs hivatalos használatban. Satrincán 63,4%-ban, Dobradón 75,59%-ban képezik a lakosságot magyarok.

    Kérhetek információt magyarul a községi szervekben?
    Kaphatok írásos választ magyarul?
    Ilyen, vagy ehhez hasonló kérdésekkel szinte minden nap találkozunk, ha anyakönyvi kivonatot veszünk ki, hajtási jogosítványt csináltatunk a rendőrségen, pályázati anyagot adunk át a tartományi titkárságok valamelyikén stb.

    Hogy mely helységekben mely nyelvek vannak hivatalos használatban, a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság honlapján tekinthetik meg (http://www.puma.vojvodina.gov.rs/mapa.php)

    Nem mindegy azonban, hol zsörtölődünk, hogy megrövidítenek minket a szabad anyanyelvhasználatban: a helyi közösség irodájában vagy egy magánkézben levő bankban. Ugyanis a magánvállalatok – még ha sokszor maga az ügyfélkörük meg is kívánná – nem kötelesek magyarul információt közölni, válaszolni, írni stb. Azok a kötelességek, jogok, amelyeket ebben a kiadványban ismertetünk, csak a közmegbízatást végző szervek ügyfélkezelésére vonatkoznak.
    Csak azokon a településeken használhatom a magyar anyanyelvem a hivatali kommunikációban, ahol a magyar nyelv hivatalos használatban van?
    Szerbiában három szinten történik/történhet az állami szerv és az állampolgár közötti párbeszéd: a helyi önkormányzatokban, a tartományi és a köztársasági szervekben. Habár különböző szabályokat kell alkalmazni minden szinten, mégis lényeges hasonlóság, hogy jogunk van bármely színtű szervhez magyarul fordulni.

    Vajdaság alapszabályzatának értelmében a Vajdaság AT területén a tartományi szervek munkájában a szerb nyelv és cirill írásmód mellett, a latin írásmód és a magyar, ruszin, szlovák, román, horvát nyelv van hivatalos használatban.

    Pozitív példa
    A kiemelt jelentőségű kulturális intézmények kapcsán a Magyar Nemzeti Tanács kérte az intézmények vezetőit, hogy mielőbb építsék be az alapszabályzatukba az igazgatási jogokat érintő változtatásokat. Pancsova nem csupán válaszolt, hanem magyar nyelven válaszolt (különlegesség, hogy Pancsova község területén csupán Sándoregyházán és Hertelendyfalva kataszteri községben van a magyar nyelv hivatalos használatban).

(folytatása következik)

Király. J.

decembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Mladi pišu
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA