Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. december

Címoldal
Kellemes ünnepeket!
Százötven hónap, megtorpanás nélkül
Községi események
Minden gép egy remekmű
Megválasztották az új tanácstagokat
Községi hírek
Sikeres volt a XII. TUDOK
Személytelen szeretet
Tehetséggondozás
Virgácsot csak a rosszak kapnak
Ismét elmúlt egy év
Cukor helyett méz…
Londonról álmodunk
Betlehemi királyok
Az Arany Kezek karácsonyi kiállítása
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XII
Fiatalok írják
Zöld levél
A gazdasági társaságokról szóló új törvényről
Nyelvi jogaink Szerbiában
Nagy Frigyes Emlékverseny
Lapunk megjelenésének napján történt...
50 év
Mikulás-napi képek - események
Impresszum

Sikeres volt a XII. TUDOK

    Előző számunkban már részletesen beszámoltunk a XII. TUDOK előkészületeiről, ezt a regionális szintű versenyt az adai Műszaki Iskola szervezte meg ez év november 26-án. Ezúttal csak rövid összefoglalót adnánk az ünnepi megnyitóról és a középiskolások tudományos munkáinak eredményéről.
    Az ünnepélyes megnyitó 9 órakor volt a Művelődési Központ színháztermében, ahol először is Miklós Nándor, az iskola igazgatója mint házigazda köszöntötte az egybegyűlteket. Utána Szeifert Viktóriának, a Kutató Diákok Országos Szövetsége alelnökének köszöntője hangzott el, majd a Magyar Nemzeti Tanács nevében dr. Sarnyai Zoltán üdvözölte a jelenlevőket, végül pedig Muhi Béla, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének alelnöke üdvözölte a közönséget.

    Az ünnepi megnyitó további részében Babits Mihály: Tudomány és művészet c. művéből adtak elő részleteket a Műszaki Iskola diákjai. A megnyitó az iskola két diákjának, Szalóki Róbertnek és Mátyus Marinnak táncjelenetével zárult. Ezután Pecze Rózsa, az adai rendezvény főszervezője köszöntötte a megjelent közönséget, és tájékoztatta a rendezvény további lefolyásával kapcsolatban.
    A megnyitó ünnepség után a műsor, pontosabban a munka a Műszaki Iskolában folytatódott. Először egy rövid megbeszélést tartott a bíráló bizottság, majd 10 órakor megkezdődött mind a tizenegy szekcióban a munkák bemutatása. A tanácskozás keretében 129 diák 94 munkát mutatott be a már említett XI témakörben. A neves szakemberekből álló bíráló bizottság (összesen 33-an) a bemutatott munkák értékelése után úgy döntött, hogy 32 diák 25 munkája mehet tovább a budapesti Országos döntőbe. Ez megközelítőleg egynegyede a résztvevő diákoknak és munkáiknak. Szép teljesítmény!
    Most nincs szándékunkban részletezni az elért eredményeket mind a tizenegy témakörből, de mindenesetre ki kell térni az adai diákok eredményeire. Az adai Műszaki Iskolából három tanuló jutott tovább két munkával. Resócki Dianna: Nyelvi jogok, anyanyelv-használati lehetőségek c. munkájával (VIII. szekció: Irodalom, nyelvészet, néprajz, hagyományápolás, művészet), felkészítő tanára Csincsik Rózsa, valamint Petrics Andrea és Sebők Kornélia: Egy moholi középület szomorú sorsa c. munkájukkal (VII. szekció: Helytörténet, építészet, életpálya kutatás), felkészítő tanáruk Kollár Gabriella.
Végül pedig meg kell említeni mindazokat a támogatókat, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a rangos középiskolás tudományos rendezvény. Ezek: a Tartományi Oktatási Közigazgatási és Nemzeti közösségi Titkárság, a Szekeres László Alapítvány, Ada község önkormányzata, Magyar Nemzeti Tanács, az adai I. és II. Helyi Közösség, a Moholi Helyi Közösség, a Termoment, a Gem Trade, az Elastic Trade, Sutka Antal magánvállalkozó, a Braća pékség, a T-1 magánvállalat, valamint a DDOR Novi Sad.

Összeállította: Vastag János

decembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Mladi pišu
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA