Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. december

Címoldal
Kellemes ünnepeket!
Százötven hónap, megtorpanás nélkül
Községi események
Minden gép egy remekmű
Megválasztották az új tanácstagokat
Községi hírek
Sikeres volt a XII. TUDOK
Személytelen szeretet
Tehetséggondozás
Virgácsot csak a rosszak kapnak
Ismét elmúlt egy év
Cukor helyett méz…
Londonról álmodunk
Betlehemi királyok
Az Arany Kezek karácsonyi kiállítása
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XII
Fiatalok írják
Zöld levél
A gazdasági társaságokról szóló új törvényről
Nyelvi jogaink Szerbiában
Nagy Frigyes Emlékverseny
Lapunk megjelenésének napján történt...
50 év
Mikulás-napi képek - események
Impresszum

136. Zöld levél
Ugrik Mátyás, vagy nem ugrik?


Februári szökőévi utalások különböző naptárakban

    A jövő év, 2012, szökőév lesz, ami annyit tesz, hogy az évnek 365¼ helyett 366 napja lesz. Hogy miért? Ennek naptárszámítási és naptárkiigazítási okai vannak, amelyek Julius Caesarig vezethetők vissza. A rómaiak kezdetben 10 hónapból álló, 29-30 napos éveket használtak, később 12 hónapra bővítették a naptárt. A 365 és ¼ napos évet Julius Ceasar vezette be. Caesar Kr. sz. e. 46-ban elrendelte, hogy az év 365 napból álljon a hónapoknak ma is szokásos hosszával, de az ¼ nap miatt minden negyedik évben a február 23-ika után egy napot iktassanak közbe. 
    Emlékeznek még a klasszikus matematikai fejtörőre: negyven éve született, de csak tízszer volt születésnapja. Mikor született az illető? Február 29-én, szökőnapon – válaszolta sok kisdiák lelkesen, a matematikatanárok többsége pedig bólogatott hozzá.
    A megoldás viszont helytelen. A szökőnap ugyanis négyévente február 24-e, ilyenkor ezen a napon nem ünneplünk semmilyen névnapot, az eredetileg február 24-28-a közé eső névnapok pedig egy nappal tolódnak. 
    Akit tehát Elemérnek hívnak, négyévente február 29-én ünnepli névnapját, egyébként pedig február 28-án. 
    Aki szökőévben született Elemér napján, február 29-én, nyugodtan ünnepelheti születésnapját a többi évben február 28-án. Kellemetlenebb a helyzete annak, aki szökőévben született február 24-én, szökőnapon, neki valóban csak négyévente van születésnapja. Az eltolás mindenkit érint, aki február 24-28 között született, nekik elméletileg négyévente illene egy nappal elcsúsztatni születésnapjuk ünneplését.
    A szökőév latin neve anno bissextili, mensis bissextili szó szerint a kétszer hat(odik) nap éve, illetve hónapja. A régi római és az egyházi naptárban használt elnevezés, a „bis dicitur Sexto Kalendas” („Sexto Kalendas kétszer mondatik”) kifejezésbõl ered. A régi római naptárban ugyanis a szökőnapot a március első napját a Kalendæ-t (Kalendis) megelőző hatodik nap (a mi február 24-énk) kétszer „mondásával”, illetve írásával iktatták a naptárba, úgy, hogy február 24. után ismét február 24-et írtak, vagyis szükségszerűen kihagyták a március elseje (kalendæ) előtti 5. napot, a mi fogalmaink szerinti február 25-ét. Így lett a szökőévi február hónap 29 napos; nem tehát egy toldaléknap egyszerű hozzáadásával. Ennek megfelelően, ha egészen pontosan kívánunk fogalmazni, a római naptár szökőnapja valójában nem február 24-e, hanem a mi fogalmaink szerinti február 25-e, amit a rómaiak a fent írtak okán „második” február 24-nek tekintettek. Olyan volt ez a számukra, mint a mi kétnapos ünnepeinkben a második nap, amely az ünnepet illetően az elsőhöz tartozik (húsvéthétfő, pünkösdhétfő, karácsony második napja). Tulajdonképpen ezt a két napot egyetlen napnak tekintették, mint ahogy mi a kétnapos ünnepeket lényegében egy ünnepnek tekintjük.
    Mivel február 24-e Mátyás nap, szökőévben üres, ez a névnap ilyenkor 25-ére csúszik, és ezt elődeink Mátyás ugrásának nevezték.
    Az idő haladtával azonban az „okos ember”-nek nehéz volt felfogni Mátyás ugrálását és egyszerűen elhagyta 24-e duplázását, és 29-éig normálisan folytatta a napok számlálását, úgy, hogy mára ez a naptárbeli színesség eltűnt és igazzá vált a bevezetőben említett fejtörő állítása: február 29-e lett a szökőnap. A változás folyamatos: 1936-ban a Stara Kanjižán kiadott Jézus Szíve naptár még világosan írta, hogy február 24-e szökőnap, a Hét Nap 2008-as Vajdasági magyar kalendáriuma már február 29-ét tüntette fel szökőnapnak, a jövő évi, szintén Hét Napos Vajdasági magyar kalendárium a február 29-ére vonatkozó bejegyzést ÜRESEN HAGYJA! Ugyanígy a Magyar Szó 2012-tes falinaptára is, de ebben még a következő szökőévben UGRIK A MÁTYÁS, amiért dicséret illetné a Magyar Szót, ám a névnapok meg össze vannak keverve! Ez aztán az intellektuális fejlődés – mondhatnánk! De még csak most jön a java: néhány ország (például Svédország, Ausztria) fokozatosan átállt a február 29-ei szökőnapra, az Európai Unió döntése értelmében pedig 2000-től kezdődően (ami rendkívüli szökőév volt) az EU-ban hivatalosan is február 29-e a szökőnap!
    Meggyőződésem, hogy a globalizáció így (a hátunk mögött döntve) fokozatosan megfoszt bennünket több nemzeti, néprajzi kulturális értékünktől. Ennek és a butaságnak köszönve, Mátyás most már vélhetően nem fog tovább ugrálni…
    Viszont a gyöngébbek kedvéért kijelenthető: minden olimpiai év szökőév!

Király János

decembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Mladi pišu
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA