Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. december

Címoldal
Kellemes ünnepeket!
Százötven hónap, megtorpanás nélkül
Községi események
Minden gép egy remekmű
Megválasztották az új tanácstagokat
Községi hírek
Sikeres volt a XII. TUDOK
Személytelen szeretet
Tehetséggondozás
Virgácsot csak a rosszak kapnak
Ismét elmúlt egy év
Cukor helyett méz…
Londonról álmodunk
Betlehemi királyok
Az Arany Kezek karácsonyi kiállítása
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Gyermekszínjátszóink jubileuma - XII
Fiatalok írják
Zöld levél
A gazdasági társaságokról szóló új törvényről
Nyelvi jogaink Szerbiában
Nagy Frigyes Emlékverseny
Lapunk megjelenésének napján történt...
50 év
Mikulás-napi képek - események
Impresszum

Minden gép egy remekmű
  •     December másodikán szép kis gyülekezet jött össze az adai Potisje szerelőcsarnokában, ahol a régi munkások, az új vállalat, a Litostroj-Potisje dolgozóival, a meghívott vendégekkel közösen, meghitt hangulatban ünnepelték meg az adai szerszámgépgyártás 90. évfordulóját.
        Mindnyájunknak álom-ünnep volt ez a nem is remélt találkozó, ahol – az után, hogy évekkel ezelőtt már a Potisje halálhírét költötték – mint a poraiból újjáéledt Főnix-madár, ismét egy kiegyenesedett gyárat, csillogó, korszerű gépeket, reménykedő munkásokat láttunk. Találkoztunk a mostani és a régi Potisje dolgozóival, kiválóságaival, valamint azzal a fiatal szakgárdával, amelyik kiemelte a süppedésből és ismét felfelé ívelő pályára helyezte a gyárat, meg a hírneves adai szerszámgépgyártást.

    A vendégek között volt dr. Franc But, a Szlovén Köztársaság belgrádi nagykövete, Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere, Miroslav Gnamuš, a Litostroj-csoport igazgatója, dr. Móra András, a Potisje 1967-75 közötti igazgatója, a korábbi Potisje néhány volt igazgatója, tisztségviselője és munkása, valamint a vevők és az üzletfelek képviselői, akiket Marko Kumar, az adai Litostroj-Potisje igazgatója, Koós Sándor, a Litostroj-Potisje végrehajtó igazgatója fogadott és kalauzolt munkatársaival.


A PD 1300 /2000 mm csúcstávolságú, számjegyvezérlésű nehézeszterga

    A vendégek számára két fiatal szakmunkás, Berkes Olivér és Móricz Tamás mutatta be működés közben a PD 1000 / 10 000, valamint  PD 1300 / 2000 nehézesztergát, de megtekinthettük  a Ðerdap projektum keretében készülő PD 2000 / 6000 óriási nehézesztergát is. Ezen kívül a látogatók előtt nyitva voltak a nehéz és könnyű géposztály vonalai és az öntöde is.
    A gyártelepen történt üzem- és termékbemutató után a vendégek és a házigazdák az Ada központjában lévő Park-szálló tanácskozó termében Tegnap, ma, holnap (Juče, danas, sutra) cím alatt díszülésen és szakelőadáson vettek részt. Itt meghallgatták Bilicki Zoltán polgármester szerb és magyar nyelvű üdvözlő beszédét, dr. Franc But nagykövet üdvözlő szavait, dr. Móra András nyugalmazott vezérigazgató köszöntőjét és ünnepértékelőjét, Miroslav Gnamuš Litostroj-igazgató videó-előadását a Litostroj-csoportról, az adai esztergapadok újbóli piachódításáról, majd Nela Koós Potisje-történetét és Koós Sándornak, a Potisje-Litostroj végrehajtó igazgatójának videó-előadását a Litostroj-Potisjeről, annak közép- és hosszútávú terveiről.

Idézetek a vendégek beszédéből

    Bilicki Zoltán polgármester:
    „Talán sokan fel sem fogják a mai ünnep súlyát, illetve annak a jelentőségét, hogy a szerszámgépgyártás mekkora szerepet töltött be Ada község gazdasági fejlődésében és gazdasági hírnevében. Az elmúlt 90 év során többször jelentkeztek nehézségek, voltak rosszakarók és felelőtlenek, de a szlovén Litostroj vállalat felismerte a jó alkalmat, amely községünk lakosai számára mindig is nyilvánvaló volt és így mára a Litostroj vállalat a legnagyobb külföldi beruházóvá nőtte ki magát községünk területén. Az utóbbi 2-3 évben a szerszámgépgyártás állandó fejlődésen ment keresztül és ebben a fejlődésben egyedi szerepe van a Litostroj-Potisje cégnek.
    Szeretném kihasználni az alkalmat, hogy megköszönjem minden volt és mostani alkalmazottnak, hogy kitartásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy Ada községben a szerszámgépgyártás ilyen hosszú ideig, még a nehéz időszakokban is fenn tudott maradni. A Litostroj-Potisje, a közös fejlődés érdekében, természetesen a jövőben is számíthat az önkormányzat támogatására.”


Mulai Péter, dr. Móra András, Koós Sándor és Maksó Attilaa Litostroj- Potisje szereldéjében

    Dr. Franc But nagykövet:
    „Őszintén gratulálok e párját ritkító jubileum, az adai szerszámgépgyártás 90 éve alkalmából… Fiatal koromban sokat hallottam a Litostrojról, de a Potisjeról is. Tudom, hogy a Potisjenak valaha sok munkása volt, és tudom azt is, hogy valaha mindkettő igen jó vállalatnak számított…
    Szeretném kifejezni őszinte megbecsülésemet és gratulációmat mindazoknak, akik a Potisjet létrehozták, és akik dolgoztak benne. Megelégedettségemre szolgál, hogy ma e gyár tulajdonosa a Litostroj, ez a kitűnő szlovén kompánia, amelyik rászolgált a bizalmunkra, és amelyik a saját területén korrekt munkát végez, világos célkitűzései vannak… A Litostroj nemcsak hogy jó tulajdonosa lesz a Potisjenak, hanem majd itt egyre több munkást is foglalkoztat, akik nagy lendülettel és kitartóan munkálkodhatnak e vállalat régi hírnevének visszaállításán.”
    Dr. Móra András egykori igazgató:
„Elnök úr, excellenciás úr, munkatársaim! Nagyon megörültem a meghívónak. Engedjék meg nekem a következő néhány mondatot. 40 évvel ezelőtt is itt álltam, csak a terem másik oldalán, és az akkori Potisje nevében üdvözöltem a vendégeket. Közeli munkatársaim közül néhányan most is itt vannak… Akkor, 40 évvel ezelőtt, úgy hittük, felértünk a csúcsra… már akkor olyan jó gépeket akartunk készíteni, hogy örökké tartsanak, és – még mindig üzemelnek is…
    A Litostroj jó partner, mindig is a technológiai fegyelem és a munkakultúra jellemezte, de ugyanez mondható a Potisjera is. Meggyőződésem, hogy ez jó alap az együttműködésre…
    A mai fiatal konstruktőröknek is állandóan érezniük kell a piac ütőerét, ott kell lenniük az árumintavásárokon, műszaki kiállításokon, mert önmagában minden gép egy műalkotás, remekmű, ami konkrét munkadarab megmunkálására szolgál…
    A kollégáim nevében is mondhatom, hogy meg vagyunk elégedve azzal, amit ma itt láttunk, és sok szerencsét kívánok!”


Díszülés a Park-szállóban. Az első sorban a nagykövet gazdasági tanácsadója, majd dr. Franc But nagykövet, Bilicki Zoltán adai polgármester, Marko Kumar a Litostroj-Potisje igazgatója, Miroslav Gnamuš a Litostroj igazgatója és mások.

    Miroslav Gnamuš, a Litostroj igazgatója:
    „A Litostroj vállalat szeptemberben töltötte be alapításának 65. évét. A Szlovén Népköztársaság ugyanis 1946-ban adta ki a végzést a ljubljanai Litostroj megalapításáról és egy évre rá el is kezdődött a vasöntés. Azt a gyárat maga Josip Broz nyitotta meg, marsalli egyenruhában, és utána minden évben többször is ellátogatott a gyárba, amelyik néhány év alatt igazi óriássá nőtte ki magát. Már az induláskor el is határozták, hogy a Litostroj Tito Művek nevet vegye fel és az is maradt a kilencvenes évekig, amikor is megkezdődött a YU-köztársaságok önállósulása. A politikai változások következtében már nem volt kívánatos a Josip Broz Tito név, és attól kezdve csak Litostroj maradt a vállalat neve…”
    „Ez alkalommal köszönetet mondok a Litostroj-Potisje munkaközösségének, Marko Kumar igazgatónak, aki hetente 2-3 napra utazik ide Szlovéniából, de a húzó embert Koós Sándor jelenti. Ha őt nem találtuk volna meg, nehéz lett volna beindítani a szerszámgépgyártást. Sándor mellett itt van még például Savica (Bajić) az öntödében, (Miklós) Magdolna meg átvette a pénzügyek irányítását. E szakemberek akaratától, tehetségétől függ többé-kevésbé minden. Mi persze segítünk a tervezésben, az irányításban, a piackutatásban, de az esztergákat, amik az itteniek szíve csücske, Adán kell legyártani…
    Úgyhogy, amikor szeptemberben Hannóverben a Szerszámgépipari Műszaki Vásáron, az EMO-n kiállítottuk az új adai gépeket, az emberek nem hittek a szemüknek, hogy valahol Szerbiában is tudnak ilyen összetett, bonyolult gépeket gyártani.
    Végül is majd azt írja rajtuk, hogy Potisje Ada, Made in Serbia, ami a ti védjegyetek, és ezeket a gépeket az egész világon forgalmazhatjátok. Továbbá ez a munka majd megteremti, vagy idevonzza a vasasok új nemzedékét és Ada újból gazdasági erőt fog jelenteni, a régi fényben fog csillogni…” – fejezte be felszólalását Miroslav Gnamuš, a Litostroj-csoport igazgatója.


A díszülés szónokai

     Koós Sándor, a Litostroj-Potisje végrehajtó igazgatója:
    „… Távlati terveink jórészt a szerszámgépgyártás fejlesztésére vonatkoznak. Korábban azt mondtuk, hogy a Potisje gyártásprogramjában 2 méteres megmunkálási átmérőjű, 10 méter csúcstávolságú nehézesztergák szerepelnek, de már most kacérkodunk a gondolattal, hogy a megmunkálási átmérőt 3 méterre növeljük. Konkrétan van is egy vevő, aki 3 méter átmérőjű és 4 méter hosszú munkadarab megmunkálásra szolgáló gép iránt érdeklődik…
    … A Potisje eddig 2 prizmás (2 csúszófelületű)  esztergákat gyártott, ám a világpiacon már minden valamirevaló gépgyártó 4 prizmás esztergapadokat is kínál. Ennél fogva mi is egy új fejlesztési irányt vettünk, aminek eredménye már jövőre egy saját gyártmányú, 4 prizmás esztergapad lesz. Ezzel a géppel a nehézeszterga-gyártás felsőbb osztályába lépünk…
    … A Potisje 1971 folyamán egy új gyártelep tervét készítette el, ami 100%-ban ki is épült. A mechanikai megmunkálási csarnok mellé szereldét emeltek, majd felépült az új öntöde és még néhány más csarnok. Ez arról tanúskodik, hogy az akkori jövőkép meglehetősen reális volt és pontosan teljesült is.
    Most nekünk is van egy jövőképünk, ami arról szól, hogy a következő 3-4 év alatt felépítsünk egy új, korszerű, 3-4000 m² csarnokot, ahol a gyártásprogramunkban szereplő CNC nehézesztergapadok kapitális alkatrészeinek megmunkálására szolgáló új CNC gépeinket helyeznénk el. Ehhez természetesen az kell, hogy az addigi gyártási terveink teljesüljenek, és a gazdasági helyzet is lehetővé tegye ezt a tervezett beruházást.
    Reméljük, hogy a tervünk teljesülni fog!”

Szöveg és képek: Király János

(Az ünnepség alkalmából a dr. Móra Andrással
 készített interjút a januári számban jelentetjük meg)

decembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Opštinske vesti
Mladi pišu
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA