Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. július-augusztus

Címoldal
A Körkép nem szűnik meg
Községi hírek
Szép vers mára
Ünnepi ülés a községi Képviselő testületben
Baráti kapcsolat Akasztóval
Új munkalehetőségek
Ünnepély a Tisza-parton
Megszentelték az új kenyeret
Helyi közösségeink tanácskozása
A Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma
Várakozás a „jó” időre…
Hazaérvén megfiatalodom…
Ez igen, „testvér”!
Aratóünnepség 2009
Fesztiválok
Aratóünnepség Moholon
Újra csordultig a Csobolyó
A kádár a fa kovácsa
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A 2009-es gólyaszaporulat
Zöld levél
Néhány gondolat az antibiotikumokról
A közlekedés-biztonságról szóló törvény (II)
Megkérdeztük az adaiakat
Az adai egyházközség története VI.
Az eltűnt idő nyomában
Középiskolás labdarúgóink sikere
Tarka oldal
Impresszum

BARÁTI KAPCSOLAT AKASZTÓVAL
  • A Körkép márciusi számában már beszámoltunk arról, hogy február végén Akasztón aláírtuk a két település, - Akasztó község és az adai Első Helyi Közösség – közötti testvér-települési és együttműködési okirat magyar nyelvű változatát. Akkor abban állapodtunk meg, hogy a szerb nyelvű változatát az Ada napi ünnepségsorozat keretein belül írjuk alá itt Adán. Az önkormányzat ezt az eseményt is beiktatta ünnepi műsorába, így az okmány aláírása valóban ünnepi keretek között történt. Ezzel Ada község újabb testvértelepüléssel gazdagodott.

    A testvér-települési és együttműködési okirat aláírása az adai Első Helyi Közösség ünnepélyesen feldíszített nagytermében történt július 4-én szombaton, a Tanács ünnepi ülésén. Az ülésen, a tanácstagokon kívül részt vett Akasztó község küldöttsége Suhajda Antal polgármester vezetésével, továbbá az akasztói alpolgármester Gyuris Ferenc, és a képviselő testület tagjai Jónás Katalin és Martrinkovics Tibor. A helyi önkormányzat meghívott tisztségviselői közül az ünnepi ülésen megjelent Világos Tibor a községi elnökhelyettes, Csonka Áron, a képviselő-testület elnöke és Zoran Dragin, az elnök tanácsadója és nem utolsó sorban Muzslya testvértelepülésünk tanácsának képviseletében Vass Tibor.
    Vastag János tanácselnök üdvözlő szavai után rövid kultúrműsor tette ünnepélyesebbé a tanácsülést, melyen népdalokat adtak elő mindkét nyelven, majd Raffai Ágnes egy verset mondott el, végül pedig a zeneiskola tamburaszakos növendékei adtak egy röpke koncertet.


Pillanatképek az aláírási ünnepségről

    Az ülés folytatásában elsőként a HK tanácselnöke, Vastag János mondott ünnepi beszédet, méltatva a nap eseményét és azt a pillanatot, amikor megvalósult egy régi álom, amikor megtörtént a két település baráti együttműködésének alapkő-letétele. Kihangsúlyozta: ez az egyezmény fontos a két közösség számára, általa lehetőség nyílik az I. Helyi Közösség, tágabb értelemben Ada  és Akasztó község közötti együttműködésre a gazdaság, a művelődés, a sport és a civil szervezetek tevékenysége terén. Szorosabb baráti kapcsolatok alakulhatnak ki az adai és akasztói családok és egyének között, ami a kapcsolatfelvétel egyik fontos célja. A tanácselnök megjegyezte, mindent megtesznek azért, hogy a jó viszony örök érvényű legyen.


Baráti eszmecsere az akasztói vendégekkel

    Ezután Suhajda Antal polgármester emelkedett szólásra, és elmondta, a megállapodás eredményeként a helybeliek megismerhetik az akasztóiakat, akik mindig barátsággal fogadták a határon túli nemzettársaikat. Fontosnak nevezte a civil szervezetek közötti együttműködést, ami mindkét közösség számára nagy jelentőségű. A polgármester a továbbiakban néhány szóval bemutatta Akasztót, ezt a 3600 lelket számláló községet a Duna-Tisza közében. Szavai szerint manapság az egyik legnagyobb bor-és szőlőtermelő közösség Magyarországon. Az ország bortermelésének 10 százaléka az akasztói borászok pincéiből kerül ki, itt évente mintegy 400 ezer hektoliter bort palackoznak és forgalmaznak. A lakosság többségének ez az ágazat biztosítja a megélhetést, és ez Akasztó jövője is.


A zeneiskola gitárosai

    Az ülés folytatásában az okirat szövegének felolvasása következett mindkét nyelven, amit Sáfrány Ágnes elnökhelyettes olvasott fel. Az okiratot a tanács egyhangúlag elfogadta, majd az adai I. Helyi Közösség részéről a tanácselnök, Vastag János, Akasztó részéről a polgármester, Suhajda Antal látták el kézjegyükkel. Ezután következett az ajándékok kicserélése, amely a barátság, a baráti viszonyok szemmel látható és kézzel fogható, szimbolikus kifejezése, majd az ülés bezárása.


Raffai Ágnes versmondás közben

    Kihasználva az alkalmat és a lehetőséget, akasztói barátainkat kétnapos vendégségbe hívtuk meg. A polgármester és az alpolgármester már péntek délután megérkeztek (mindketten a nejükkel) ahol az I. HK székházában fogadta a tanács vezetősége. Jó alkalom volt ez arra, hogy előzetesként bemutassuk nekik Adát, illetve megismertessük a község jelentősebb intézményeit, a sport- és szabadidőközpontot, a tiszai strandot a sátortáborral, nem utolsó sorban azokat a létesítményeket, amelyek Adán és Moholon a munkásolimpiára épültek fek. Szombaton akasztói barátainkkal együtt a valkai sori községi aratóversenyre voltunk hivatalosak, és a szervező ebéden látott bennünket. Az akasztóiaknak rendkívüli élményt jelentett az a hagyományápolás, amit mi itt, konkrétan az aratáskor szervezünk. A polgármester szavai szerint „Akasztón ezt már nem biztos, hogy meg tudtuk volna szervezni”. Utána ellátogattunk egy tanyára, ahol a gazda egyik ismert bortermelő a környéken, igaz a borászata Szerbiában van, de ezen a vidéken is ismert. Egyszóval, igyekeztünk olyan programot nyújtani barátainknak, hogy lássanak is, tapasztaljanak is, gondtalanul szórakozzanak azokban az órákban, míg nálunk vannak. Remélhetőleg nem vallottunk szégyent, mert igaz barátokként fogadtuk őket, a többi már csak ráadás.

Vastag János

juli-avgust 2009.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Impresum


Design by VA