Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. július-augusztus

Címoldal
A Körkép nem szűnik meg
Községi hírek
Szép vers mára
Ünnepi ülés a községi Képviselő testületben
Baráti kapcsolat Akasztóval
Új munkalehetőségek
Ünnepély a Tisza-parton
Megszentelték az új kenyeret
Helyi közösségeink tanácskozása
A Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma
Várakozás a „jó” időre…
Hazaérvén megfiatalodom…
Ez igen, „testvér”!
Aratóünnepség 2009
Fesztiválok
Aratóünnepség Moholon
Újra csordultig a Csobolyó
A kádár a fa kovácsa
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A 2009-es gólyaszaporulat
Zöld levél
Néhány gondolat az antibiotikumokról
A közlekedés-biztonságról szóló törvény (II)
Megkérdeztük az adaiakat
Az adai egyházközség története VI.
Az eltűnt idő nyomában
Középiskolás labdarúgóink sikere
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
Állja a füvet

    Egy alkalommal arról olvashattunk egyik teniszező-nőnkkel kapcsolatban a Magyar Szó sportoldalán, hogy „még állja a füvet”. Megszokhattuk már, hogy a sportújságírók kiforgatják a szavakat, szokatlan módon alkalmazzák egyiküket, másikukat. Lám, még a szólásokkal sincsenek megelégedve, néha újítanak rajtuk. Ebben az esetben az állja a sarat szóláson alakítottak valamicskét, aktualizálták a helyzethez. Tudniillik a wimbledoni tenisztornáról volt szó, ahol a nagy-britanniai szokásnak megfelelően füves, gyepes talajú pályán játszanak, nem pedig salakos, aszfaltos, betonos vagy egyéb kemény talajú pályán. Így tűnhet indokoltnak az, hogy ’a nehézségek ellenére is derekasan kitart, helytáll’ jelentést az állja a sarat kifejezés helyett az állja füvet kifejezéssel tolmácsolták. Nem hiszem, hogy a füvön való teniszezés különösebb nehézséget okozna, mindenesetre szokatlan lehet annak, aki másfajta pályán gyakorol. Számára az állja a füvet megfogalmazásnak is lehet jelentősége.
    Az áll igének tárgyas vonzatával több egyéb kifejezés is létrejött, mint az útját állja valaminek, a helyt áll valamiben, az őrt áll valahol, a bosszút áll valakin, a jót áll valakiért, a sorfalat áll stb. Az útját állja valaminek kifejezés értelmében az illető megakadályozza, hogy nem kívánatos dolog erőre kapjon, a helyt áll valamiben voltaképpen a kitart igét helyettesíti, az őrt áll valahol az őrködik igének a megfelelője, a bosszút áll valakin azt jelenti, hogy megtorolja a sérelmet, a jót áll valakiért voltaképpen kezeskedik az illető személyért, aki pedig sorfalat áll, az másokkal együtt védő szándékkal sort hoz létre.
    Számos határozós vonzata is kialakult az áll igének: valaminek áll, valamibe áll, valamiben áll, valamiből áll, valahova áll, valakin áll stb.  A katonának áll kifejezés olyan személyre vonatkozik, aki önként vállalja a katonáskodást. Arra mondják, hogy neki áll a munkának, aki teljes erőbevetéssel dolgozni kezd. Neki áll az ördögnek is az a bátor, rettenthetetlen ember, aki kész arra, hogy akár az ördöggel is szembeszálljon. Olyan személyre vonatkozik a még neki áll feljebb, aki annak ellenére, hogy hibázott, még ő támad mást. A Szemesnek áll a világ közmondás azt hirdeti, hogy az életrevaló ember boldogul. Leányoknak áll a világ -- tartja a népdal, vagyis jó dolguk van a lányoknak, előttük áll az élet. Régi társadalmi viszonyokról tanúskodik a szolgálatba áll valahol kifejezés, azt jelenti, hogy valaki cselédként, inasként, szolgaként dolgozni kezd valahol. A szóba áll valakivel azt fejezi ki, hogy hajlandó beszélni az illetővel, aki pedig perben áll valakivel, az pereskedik, pert folytat vele. A lángokban áll ’mindenütt ég, pusztul’ értelemben fordul elő. A valamiből áll valami azt jelenti, hogy a megnevezett részek alkotják. Jogában áll valami annak, akinek joga van valamilyen cselekvésre. Aki hadilábon áll valakivel, az voltaképpen rossz viszonyban van vele. A zászlaja alá áll ’csatlakozik hozzá’ jelentést fejez ki. Aki áll elébe valaminek, az nem ijed meg tőle, elfogadja a kihívást. Rááll valamire, mondják arra, aki belegyezik valamibe. A valakin áll a dolog jelentése ’tőle függ’. Ha várható valamely dolog bekövetkezése, akkor használják a valami áll a házhoz kifejezést. Kettőn áll a vásár – tartják, amikor két személytől függ valami stb.

Molnár Csikós László

juli-avgust 2009.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Impresum


Design by VA