Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. július-augusztus

Címoldal
A Körkép nem szűnik meg
Községi hírek
Szép vers mára
Ünnepi ülés a községi Képviselő testületben
Baráti kapcsolat Akasztóval
Új munkalehetőségek
Ünnepély a Tisza-parton
Megszentelték az új kenyeret
Helyi közösségeink tanácskozása
A Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma
Várakozás a „jó” időre…
Hazaérvén megfiatalodom…
Ez igen, „testvér”!
Aratóünnepség 2009
Fesztiválok
Aratóünnepség Moholon
Újra csordultig a Csobolyó
A kádár a fa kovácsa
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A 2009-es gólyaszaporulat
Zöld levél
Néhány gondolat az antibiotikumokról
A közlekedés-biztonságról szóló törvény (II)
Megkérdeztük az adaiakat
Az adai egyházközség története VI.
Az eltűnt idő nyomában
Középiskolás labdarúgóink sikere
Tarka oldal
Impresszum

A közlekedés-biztonságról szóló törvény (II)

    Ami a sebességkorlátozást illeti, ez év december 11-től a lakott területeken az általánosan előírt legnagyobb haladási sebesség 50 km/h lesz (természetesen ezt településeken belül még lehet csökkenteni), és 5.000 dináros pénzbírsággal sújtható az járművezető is, aki olyan lassan halad, hogy akadályozza a többi jármű normális haladását, és nem áll félre az első megfelelő helyen, hogy elengedje a többit. A lakott területen való gyorshajtásért a legkisebb büntetés 3.000 dináros pénzbírság lehet, de aki nagyon igyekszik, az akár 30.000 dináros pénzbírságot vagy 30 napig terjedő börtönbüntetést is szerezhet, 4 hónapos járművezetési eltiltással és akár 7 büntetőponttal megfűszerezve. Az autópályán 120 km/h, az autóúton 100 km/h, míg a többi úton 80 km/h a megengedett legnagyobb sebesség.
    Szintén újdonságnak számít, hogy nemcsak az utak, hanem a járművek kategóriájától függően is korlátozzák a sebességet. Eszerint az autóbuszok közutakon legfeljebb 80 km/h, autópályán 100 km/h, ha szervezetten szállítanak gyermekeket, akkor 70 km/h, ill. 90 km/h sebességgel közlekedhetnek. Hasonló előírások vonatkoznak még, legnagyobb megengedett összsúlyuktól függően, a tehergépkocsikra is. Mindezek a gépjárművek sebességkorlátozó készülékkel is el kell, hogy legyenek látva, amelyet menet közben használni kötelesek.
    Ezentúl a rövid fény használata nappal is kötelező lesz, és itt is a legkisebb kiróható büntetés 3.000 dinár, de akár 30.000 dináros pénzbírság vagy 30 napig terjedő börtönbüntetés is kiérdemelhető, ha pl. éjjel a hosszú vagy a rövid fény helyett a helyzetlámpát használja a vezető.
    A 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek tilos kerékpárral közutakon közlekedni. A 9 évesnél fiatalabb gyermek pedig csak akkor hajthat kerékpárt, és azt is csak a járdán, ha egy 16 évnél idősebb személy felügyel rá.
    A motorkerékpáron és a motoros-kerékpáron továbbra is kötelező a bukósisak használata, az újdonság csak abban van, hogy a bukósisak milyenségét az illetékes miniszter írja elő, ami azt jelenti, hogy többé nem lehet bármilyen sisakot (bányászsisakot, építkezésen használatos védősisakot, első vagy második világháborús katonai sisakot stb.) a fejünkre tenni.
    Az imént már említettem, hogy a gépjárművezetőknek tilos vezetés közben mobiltelefont használni, szintén újdonság viszont, hogy a gyalogosoknak is tilos mobiltelefont használni vagy fülhallgatón keresztül zenét hallgatni, amíg az úttesten kelnek át. Ha mégsem tartják tiszteletben ezt a szabályt, 3.000 dinár összegű pénzbírsággal büntethetők.
    Ami a hajtási jogosítványokat illeti, az új törvény összesen 17 különböző kategóriát irányoz elő. Csak egynéhány ismertebbre térnék ki. A segédmotoros kerékpárokra, az ún. mopedokra és a 125 cm³-nél kisebb motorokra ezentúl 16 éves kortól lehet vizsgázni, 18 éves kortól pedig olyan motorokra, amelyek teljesítménye nem haladja meg a 35 kW-ot, ez az A2 kategóriás motorkerékpár. A „nagymotorokra” ezentúl csak 24 éves kortól lehet vizsgázni, vagy pedig az kaphat ilyen engedélyt, akinek több mint 2 éve megvan az A2-es engedélye. Ami a személygépkocsikat illeti, itt is szigorítottak. Igaz ugyan, hogy már 17 évesen megszerezhető a hajtási jogosítvány, de 2 éven keresztül csak olyan felnőtt személy társaságában vezethet vele a kiskorú, akinek legalább 5 éve van már engedélye, ugyanakkor csak reggel 5.00 és este 23.00 között, és a megengedett sebesség 90%-át nem lépheti át. Ugyanez vonatkozik arra a vezetőre is, aki betöltötte a 18-ik életévét, de először vizsgázott le személygépkocsira.
    Az alkoholfogyasztás terén is jelentős szigorítást irányoztak elő. Az eddigi megengedett 0,5 mg/ml véralkoholszint helyett ezentúl 0,3 mg/ml lesz a megengedett, ami ugyan nem jelent nulla toleranciát, mint néhány szomszédos országban, de tulajdonképpen egy italt sem lehet elfogyasztani (minket még úgy tanítottak, hogy a 0,5 mg/ml alkoholmennyiségbe belefér egy rövid ital, vagy egy sör, vagy egy pohár bor), mert az már meghaladja a megengedett mennyiséget. Természetesen a hivatásos sofőrök és a fent említett „próbavezetők” továbbra is 0,0 mg/ml alkohollal a vérükben ülhetnek a volán mellé.
    Végül még néhány újdonság. A fentiekben már említettem a büntető pontokat. Nos 18 ilyen összegyűjtött pont után bevonják az engedély. Amikor újra kiadják, akkor már csak 16 pontra van lehetősége az illetőnek, és így csökken tovább kettesével egészen 9 büntető pontig. A törvény lehetővé teszi a rendőrségnek, hogy a szabálysértések felderítésében különféle, eddig nem látott módszert is alkalmazzon. Ilyen pl. az autópályán velünk együtt száguldozó, külön jelzés nélküli személyautó, amely menet közben radaroz, ugyanakkor filmezi az összes szabálytalanságot, ami a környezetében történik. Mondani sem kell, hogy az általuk készített felvételeknek bizonyíték erejük lesz az eljárás során.
    A törvény bevezeti az ún. objektív felelősséget. Ez azt jelenti, hogy ha a szabálysértés közben készült felvételeken nem azonosítható a volán mellett ülő vezető, akkor a rendszám alapján az autó tulajdonosának kézbesítik a csekket, függetlenül attól, hogy ő ült-e a volán mögött vagy sem.
    Így kivonatosan is igen szigorúnak tűnik ez az új törvény. A szakemberek azt remélik tőle, hogy Szerbia útjain megfeleződik majd a közúti balesetek száma. Lesznek majd olyanok, akik azt mondják, hogy „jó, jó, majd ha nekem is olyan fizetésem lesz, mint az EU-ban, akkor majd lehetnek ilyen büntetések.” EU-s tagállamokban élő ismerőseimtől tudom, hogy a közlekedésben elkövetett szabálysértésekért vagy bűncselekményekért kiróható büntetések náluk sem piskóta. Ugyanúgy megérzi a pénztárcájuk, mint a miénk. Nagyon egyszerű a megoldás: figyeljünk oda, hogyan közlekedünk, figyeljünk oda egymásra, és akkor az lesz a legkisebb jutalmunk, hogy nem fizetünk büntetést! Ennél sokkal nagyobb jelentősége lesz annak a ténynek, hogy nem okoztunk balesetet.

Vastag Róbert

juli-avgust 2009.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Impresum


Design by VA