Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. július-augusztus

Címoldal
A Körkép nem szűnik meg
Községi hírek
Szép vers mára
Ünnepi ülés a községi Képviselő testületben
Baráti kapcsolat Akasztóval
Új munkalehetőségek
Ünnepély a Tisza-parton
Megszentelték az új kenyeret
Helyi közösségeink tanácskozása
A Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma
Várakozás a „jó” időre…
Hazaérvén megfiatalodom…
Ez igen, „testvér”!
Aratóünnepség 2009
Fesztiválok
Aratóünnepség Moholon
Újra csordultig a Csobolyó
A kádár a fa kovácsa
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A 2009-es gólyaszaporulat
Zöld levél
Néhány gondolat az antibiotikumokról
A közlekedés-biztonságról szóló törvény (II)
Megkérdeztük az adaiakat
Az adai egyházközség története VI.
Az eltűnt idő nyomában
Középiskolás labdarúgóink sikere
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

    A napokban Ada községben Visszapillantó címmel egy tetszetős, magyar és szerb nyelvű brosúrát jutattak el minden háztartásba. Ebben olvashatjuk Ada község polgármesterének, Bilicki Zoltánnak a 2008.08.05-étől 2008.08.05-éig terjedő időszakra vonatkozó beszámolóját, valamint Tóth Tamás köztársasági képviselőnk és ifj. Tóbiás József tartományi képviselőnk beszámolóit. Ada község jelenlegi vezetése, vagyis a Demokrata Párt tájékoztatni kívánja a polgárokat az eddigi tevékenységükről, mert fontosnak tartja a betekintési lehetőséget a helyi önkormányzat munkájába.
    Az említett brosúrát olvasóink figyelmébe ajánljuk!


Aranykapu

    Szent Iván napjának előestéjén, 2009. június 23-án, a lóversenypálya melletti szérűn az adai Aranykapu Művelődési Egyesület csoportjai nagysikerű, szentiváni tűzugrálással egybekötött szabadtéri előadást tartottak.


10.000 új munkahely

    Ebben az évben 10 ezer ember kap munkát a Gazdasági és Területfejlesztési Minisztérium Start up hitel programjának köszönhetően, a Kis és Közép Vállalatok Fejlesztésével foglalkozó Köztársasági Ügynökséggel és a Fejlesztési Alappal együttműködve. Start up hiteleket kezdő vállalkozók kaphattak, akik termeléssel és szolgáltatással foglalkoznak. 2009-ben 3.000 Start up hitelt hagytak jóvá, 4,1 milliárd dinár összegben, amit a állam költségvetéséből  kiválasztottak ki erre a célra.

Körtvélyesi Tícián
Kis és Közép Vállalatok Fejlesztése, Észak-bánáti Régió


KIRÁNDULÁS BANJA KOVILJAČÁRA

Ez év június 28-án két kombival Ada nyugdíjasai baráti-egyesületi találkozóra indultak Banja Koviljačára, e szép és ismert fürdőhelyre. Ez már négyéves kapcsolat, amit 2008-ban tetünk hivatalosság Adán, az Alapokmány aláírásával.
Ada nyugdíjasai emelt fővel mondhatják, hogy barái kapcsolatuk van Sabáccal, Balgráddal, Banja Koviljačával és a magyarországi Kaszaperrel.

B. M.


    Az adai önkéntes tűzoltók az elmúlt két hónap folyamán számos nagyobb rendezvényen tartottak ügyeletet, természetesen a moholi önkéntesekkel karöltve. Így jelen voltak az adai lovas-napokon, a gulyásfőző versenyen, az aratóünnepségeken stb. Ugyanakkor az aratási időszakban tartott ügyeletből is derekasan kivették részüket.
    Különben készülnek az Észak Bánáti Körzeti versenyre, amelyet Magyarkanizsán fognak tartani. Mikus Ervintől, a KTSz elnökétől megtudtuk, hogy ebben az évben nem tartanak községi versenyt, mivel mindegyik korosztályból egy csapat indul, így nincs szükség az egymás közötti megmérettetésre. Adát egyébként két csapat képviseli a kanizsai versenyen.

Bálizs Géza


    A Községi Tűzoltó Szövetség június 27-én tartotta rendes havi megbeszélését, melynek tevékenységéről Bálizs Géza titkár számolt be. A megbeszélésen részt vettek az adai, moholi és törökfalui ÖTT képviselői is, és elemezték az első félév munka- és pénzügyi helyzetet, kiemelve, hogy a gondok mellett sikereket is értek el. Előadásokat tartottak, sikeres volt az altisztképzés, aktívan részt vettek az aratási ügyeletben stb. A Szövetség és a Testületek pénzügyi helyzete kielégítőnek mondható, így a munka is zökkenőmentes volt.

Bálizs Géza

Kézimunka


Vajdasági kézimunka kedvelők szövetségének kiállításán résztvevők egy csoportja


Tájház


Erdélyi nagycsaládosok látogatása a Tájházban


LELŐTTÉK KASZÁS FERENCET

    Július 24-én Százhalobattán, a Liszt Ferenc sétányon levő ékszerüzletében holtan találták a tulajdonost, a vajdasági, adai születésű Kaszás Ferencet, akit a sportban jártasok a kosárlabdapályákról ismerhettek, hiszen kiváló kosaras hírében állt, s pályafutása során többek között a szarajevói Železničar együttesét is erősítette. Amint azt a százhalombattai Hírtükörnek Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, az elsődleges orvosi vélemény szerint egy közelről a fejre leadott lövés végzett az 54 éves férfival. Kaszás Ferenc már néhány éve Diósdon lakott, előtte pedig Százhalombattán élt, ahol tagja volt a DKV csapatnak. A helyiek is kiváló sportemberként ismerték, aki a Diósd-Százhalombatta távot legtöbbször kerékpárral tette meg.

(Magyar Szó)


Virágzó kaktusz

Foto: Király János


"Gastro" - minden mennyiségben

    2009. július 5-én az adai lóversenypályán nagy érdeklődés mellett tartották meg az idei Gastro-napokat, amelyik sok itthoni, de vidéki vendéget is vonzott. Akik ott voltak, jól szórakoztak, mint, ahogy azt Sáfrány Ágnes vidám fotói is bizonyítják. A rendezvény védnöke Sterbik Árpád, világhírű kézilabda-kapus volt.


Újabb Guiness-rekord Adán

    2009. július 11-én Gyarmat István és lovascsoportja bemutatót tartott az adai lóversenypályán. Különféle ügyességi versenyek voltak műsoron, majd Gyarmat vezetésével sor került egy harminc lóból összeállított fogat elindítására is, amit a szakemberek és a közönség nagy ovációval fogadott.


A fogat felállítása


Sikeresen halad a fogat


ADART

    Az adai ADART Képzőművészeti csoport ADA napja tiszteletére, 2009. július 3-ánnagysikerű, tetszetős kiállítást tartott a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítási termében. Mindegyik kiállító és alkotó egy-egy művét ajándékozta az adai Egészségházban megnyitásra kerülő új részleg csinosítására, díszítésére.

juli-avgust 2009.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Impresum


Design by VA