Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. augusztus

Címoldal
Újabb megfogható eredmények
Megkérdeztük az adai polgármestert
Jelentős beruházások 1997-től 2006-ig
Visszatekintés az elmúlt évekre
Képes krónika
Vizsgabál 2006
Továbbra is szilárd kapcsolat
A felnövekvő nemzedék
Aranykürt 2006
Vadvirág-tábor, Ada-2006
Jár a malom
Pénzautomata a Pannon-banknál
Mohol a Tiszánál
Tanyaszínház - 2006
Veled több vagyok!
Boldogasszony anyánk
Ősztől a világhálón beszélgethetnek
Adán is megállt az ekhós szekér
Motoros találkozó ADA - 2006
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Fiatalok írják
Strandröplabda
A kispályás focitorna eredményei
Kishírek
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

Akik bennünket váltanak
A FELNÖVEKVÕ NEMZEDÉK

    Hírt adtunk róla, hogy községünk tehetséges tanulóinak, egyetemistáinak csoportját a polgármester évközben egy pályázat alapján pénzjutalomban részesítette, segítve ezzel további tanulmányaikat és érvényesülésüket. Bár jómagam is nagyra becsülöm a kitûnõket, ugyanennyire szeretem azonban a mindig többségben lévõ, közepes, vagy gyengébb tanulókat is, akikre majd szintén fontos és nagy feladatok várnak, de õk a közösségi figyelem és a támogatás határán mindig kívülre esnek. Õket csak a maguk elszántsága, szüleik  szeretete és konoksága viszi elõre...Most azonban igazán kíváncsi voltam, kik is azok a jó tanulók, mivel foglalkoznak, meddig jutottak?

GUBIK KORINA

    Az illem is úgy diktálja, hogy elõször egy kedves, fiatal egyetemista lányról, Gubik Korináról szóljak, akire az olvasók többsége is azonnal ráismer, ha azt mondom, hogy õ a néhai Gubik József zenetanár úr és Gavran Ljubica lánya, aki immár egyre ismertebb és elismertebb festõmûvésszé növi ki magát és jelenleg az újvidéki Mûvészeti Akadémia Képzõmûvészeti szakán festészetet tanul Jovan Rakidžiæ festõmûvész osztályában.
    – 1983-ban születtem, az általános iskolát Adán, a gimnáziumot Zentán fejeztem be – mondja kedvesen a filigrán termetû Korina. A magyart és a szerbet egyaránt anyanyelvi színten beszélõ, immár nyegyedéves egyetemista szavait édesanyja Ljubica és az éppen itt vendégeskedõ legénye (szintén festõmûvész-palánta) is figyelemmel hallgatja, majd a figyelmük lassan felenged, egyedül maradunk és Korina ekkor egészen megnyílik.
    – A középiskolában, csodák-csodájára, a matematika volt az egyik kedvenc tantárgyam. Ebbõl kifolyólag, születésnapjára a matematikatanárt egy magam festette portréval ajándékoztuk meg, aki látva a képet, elámult és gondolatban teljesen elrévedt, majd végtelen dícséretekben fakadt ki. Az ajándékozás, a meglepetés telibe talált! És nálam is telibe talált, mert ez volt az a rugó, ami engem aztán a mûvészeti pályára dobott – meséli Korina.


Gubik Korina alkotása

    Azóta már tapasztalt egyetemista, aki – ha elvégzi az akadémiát – középiskolai rajztanár lehetne, de õ többre vágyik:
    – Az a kívánságom, hogy diplomázásom után rögtön beírjam az "elit klasszist", azaz a magisztrátust – mondja lelkesen Korina, – de ehhez nagyon-nagyon sokat kell tanulnom és törekednem, mert szegények vagyunk és nekem a tanulással kell kiharcolnom a bejutást. A beíratkozási díjat és a tandíjat másképp nem tudnánk  megfizetni.
    Megható, igazán megható!
    Korina hát tanul, tanul, tanul és törekszik.
    Több kiállításon is részt vett már, elsõsorban Adán (közös kiállítása volt az I. Helyi Közösségben Dušan Riðièkivel), Kovaèicán, a mohol-adai Novak Radoniæ Mûvésztelepen, majd a Magyar Festészet Napjai rendezvény keretében Budapesten, a XI. kerületben. Itt Ada képviselõje volt, a rendezõk a tenyerükön hordozták. Rendkívül szép emlékeket és élményeket szerzett. Meg persze, tanult is.
    – A festészetben a felületek harmóniája és sokfélesége foglalkoztat – mondja Korina. – Stílusom a nonfiguratív, expresszionista installáció, de a portréfestészetben a realista irányultságom is megvan. Legnagyobb élmény, fejlõdési lehetõség azonban az újvidéki akadémiai kiállításokon van, amikor tanár és diák együtt állítja ki mûveit. Itt elképzelhetetlenül nagy lehetõség van a tanulásra, ezért ezek a kiállítások a kedvenceim.
    Az idei Novak Radoniæ Mûvésztelepen két alkotást hoztam létre, vegyes technikával, ami azt jelenti, hogy képeimhez többféle anyagot is felhasználtam. Ezeknek az alkotásoknak nincs címük. A címadás különben az ilyen típusú képeknél nagyon nehéz, de nem is annyira fontos. Legyen a címe például kompozíció, és már meg is van az elnevezés.
     – Szeretem a portréfestészetet, vagy -rajzolást is. Se szeri, se száma azoknak az arcképeknek, amelyeket megrendelésre készítettem és még készítek ma is. Szeretem, ha van megrendelés, mert az egyben tanulási és megélhetési lehetõség is számomra. Ezért szívesen lerajzolok mindenkit, aki képet szeretne, – akár fényképrõl is.

PALATINUS ENDRE

    Frissen érettségizett, szemre való fiatalember Palatínus Endre, aki eddig a szegedi Deák Ferenc Gimnázium informatikai tagozatán tanult, õszre pedig a szegedi egyetem programtervezési, informatika szakán fog továbbtanulni. Édesapja Palatínus Zoltán, a Standard KKV jogásza, édesanyja Éva pedig a II. Helyi Közösség ügyintézõje.
    Endre roppant alaposságáról és figyelmességérõl tanúskodik az az epizód, hogy beszélgetésünk után néhány nappal megküldte nekem rövid pályaképét, valószínûleg abból a meggondolásból, hogy biztos, ami biztos… Ha már õ erre áldozott idejébõl, az a legkevesebb, hogy én ezt továbbadjam! Íme:
      „2002-ben végeztem el Adán az általános iskolai tanulmányaimat a Cseh Károly Általános Iskolában. Általános iskolai tanulmányaimat Vuk-díjjal fejeztem be, ez mellett külön elismerésben részesültem kitûnõ tanulmányi eredményemért a következõ tantárgyakból is: matematika, magyar nyelv, földrajz, kémia, mûszaki oktatás és angol nyelv. Abban az évben én kaptam a legtöbb tantárgyankénti külön elismerést, és ezzel én voltam a generáció legsikeresebb tanulója.
    Tanulmányaimat a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban folytattam informatika tagozaton. Ebben a gimnáziumban az idén érettségizem, és az elmúlt idõszak minden tanévét jeles ered­ménnyel fejeztem be, külön igazgatói dicsérettel. Mindez mel­lett részt vettem iskolám, Csongrád megye versenyein, valamint országos és nem­zetközi szintû versenyeken.


Endre nyereményei a versenyen

    Többek között informatiká­ból a 2., azaz programozás kategóriában az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen minden évben bejutottam a második fordu­lóba. 2004-ben részt vettem a Csongrád megyei Mikola Sándor Országos Tehetség­kutató fizikaversenyen, ahol kimagasló eredményeim miatt külön emléklapot kaptam. 2005-ben részt vettem az Általános és Középiskolások Neumann Já­nos Nemzetközi Programtermék versenyén, amelyen bemuta­tott programommal, melyet minden tanári segítség nélkül ké­szítettem el, 4. helyezést értem el, amely 0,16 %-kal maradt el pontozásban a dobogós helyezést jelentõ pontszámtól. 2004-ben matematikából az iskolám által rendezett Deákolimpián 1. helyezést értem el.


    Mindezek mellett 2005-ben megszereztem az Európai Számítógép-használói Jogosítványt (ECDL), 2004-ben angol nyelvbõl középfokú, államilag elismert nyelvvizsgát szereztem, 2006-ban pedig német nyelvbõl nemzetközileg és államilag is elismert középfokú nyelvvizsgát szereztem... Mindezt annál inkább, mivel eddigi érdemjegyeim alapján minden iskolaévet tiszta kitûnõ eredménnyel fejeztem be, és ez mellett tanulmányi versenyeken való részvételre is áldoztam szabadidõmbõl, valamint fejlesztettem tudásomat jövendõbeli szakmám keretein belül, és úgyszintén idegen-nyelvi tudásomat is. ...”

    Hát nem lenyûgözõ?

Király János

avgust 2006.

Naslovna strana
Studijska poseta
Pokušajmo zajedno
I u buduće računamo na kamp
Isplata zaolstalih zarada u "Potisju"?
Ona stara "dobra" vremena
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Vesti
Impresum


Design by VA