Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. augusztus

Címoldal
Újabb megfogható eredmények
Megkérdeztük az adai polgármestert
Jelentős beruházások 1997-től 2006-ig
Visszatekintés az elmúlt évekre
Képes krónika
Vizsgabál 2006
Továbbra is szilárd kapcsolat
A felnövekvő nemzedék
Aranykürt 2006
Vadvirág-tábor, Ada-2006
Jár a malom
Pénzautomata a Pannon-banknál
Mohol a Tiszánál
Tanyaszínház - 2006
Veled több vagyok!
Boldogasszony anyánk
Ősztől a világhálón beszélgethetnek
Adán is megállt az ekhós szekér
Motoros találkozó ADA - 2006
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Fiatalok írják
Strandröplabda
A kispályás focitorna eredményei
Kishírek
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

I u buduæe raèunamo na kamp

    I ovo leto je bilo pun dogaðaja u kampu iza bazenima, oko ORTC-a. U postavljenim šatorima smenjivali su se stanovnici: boravili su tu deca poginulih boraca, organizovan je logorovanje porodicama, bili su tu deca ometana u razvoju, deca iz zbratimljnog XI okruga Budimpešte, kao i jedan mala grupa likovnih amatera. Šatori i danas stoje i kamperski život teèe dalje.
    O ovogodišnjim aktivnostima i dešavanjima u kampu, porazgovarali smo sa predsednikom Izvršnog odbora Udruženja veterana ratnih invalida rata 90-tih, gdinom Milanom Popov, koji je dao sledeæu izjavu:
    - Ove godine smo uspeli sprovesti jedan projekat koji se zove "Omladinska škola u prirodi Ada 2006" u organizaciji dva udruženja: Udruženja veterana ratnih invalida i Udruženje boraca rata 90-tih godina. Korisnici tog kampa bili su deca veterana ratnih invalida, deca poginulih boraca bez roditeljskog staranja, deca izbeglièkih logora iz Srbije. Ove godine sve to je odradjeno na drugaèiji naèin, jer nam je pomoglo ministratstrvo za rad, zapošljavanje i socijalne politike.
    Kroz kamp je prošlo skoro 400 deca, više nego što smo planirali. Trudili smo se da popravimo i da obogatimo sadržaj života u kampu, sada smo na pr. po prvi put organizovali malu likovnu koloniju obogativši time kulturni sadržaj, kada su deca mogla de upoznaju rad slikara amatera, a pored toga slike koje su radjene za dva dana, ostavljene su nama.
    Osim pomenute dece, koji su boravili još u kampu?
    - Naš kamp, odnosno spomenute organizacije poseduju odreðenu opremu, koje smo kroz godinama uspeli nabaviti i zahvaljujuæi tome, kao i našim volonterima, uspeli smo da pomognemo u organizovanju drugih sadržaja na ovom prostoru. Tu su kampovali deca ometana u razvoju ("Zraèak nade") pod rukovodstvom Èabe Mesaroš, posle njih bilo je tu porodièno logorovanje što je organizovala katolièka crkva. Pružali smo punu podršku i jednima i drugima, dali opremu što im je bilo potrebno. Imamo odliènu saradnju sa sveštenikom iz Ade i Beèeja koji su organizovali ovo logorovanje. Imali smo saradnju i sa izviðaèima koji su doveli svoje goste u naš kamp, zatim pomogli smo u smeštaju dece iz Maðarske (Budimpešta, XI kvart). Mada je škola Novak Radoniæ bila nosioc zadatka u vezi ove dece, bez naše podrške ne verujem da bi mogli to besprekorno odraditi. I njima, kao i našoj deci pokušali smo obogatiti boravak: organizovali smo krstarenje brodom po Tisi, letenje motornim zmajem i sl. – završio je Milan Popov.

-g-š

avgust 2006.

Naslovna strana
Studijska poseta
Pokušajmo zajedno
I u buduće računamo na kamp
Isplata zaolstalih zarada u "Potisju"?
Ona stara "dobra" vremena
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Vesti
Impresum


Design by VA