Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. augusztus

Cmoldal
Újabb megfogható eredmények
Megkérdeztük az adai polgármestert
Jelentős beruházások 1997-től 2006-ig
Visszatekintés az elmúlt évekre
Képes krónika
Vizsgabál 2006
Továbbra is szilárd kapcsolat
A felnövekvő nemzedék
Aranykürt 2006
Vadvirág-tábor, Ada-2006
Jár a malom
Pénzautomata a Pannon-banknál
Mohol a Tiszánál
Tanyaszínház - 2006
Veled több vagyok!
Boldogasszony anyánk
Ősztől a világhálón beszélgethetnek
Adán is megállt az ekhós szekér
Motoros találkozó ADA - 2006
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Fiatalok írják
Strandröplabda
A kispályás focitorna eredményei
Kishírek
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

MEGKRDEZTK AZ ADAI POLGRMESTERT
Az idn megnylik az informcis iroda
Hol szllsoljk el a munksolimpia rszvevit?
Ismt van rdekld a Potisje irnt

    rmnyi Ferenc adai polgrmester jlius 11-n a Tartomnyi Vgrehajt Tancs elnkvel alrta azt a szerzdst, miszerint a tartomny lesz a munksolimpia fvdnke. A tartomnyi tmogats nagysgval azonban nem elgedett a polgrmester, de nem is elgedetlen. Tbbek kztt errl, valamint a munks-sportjtkok rsztvevinek elszllsolsi lehetsgrl, az informcis iroda megnyitsrl s a Potisje vllalat privatizcijrl krdeztk az adai polgrmestert.

    Mit biztost a kzsg szmra a fvdnki szerzds, s mit jelent ez a munksolimpia megrendezse szempontjbl?
    - Ez egy sszetett krds, ami nmi magyarzatot ignyel. A munksolimpia vajdasgi szint rendezvny, aminek a kzsg nem szervezje, csak lebonyoltja. A fszervez az nll Szakszervezetek Tartomnyi Szvetsge. Egykor a tartomnyi s az llami vezets is killt a jtkok mellett, s tmogatta azt. A munksolimpia megrendezse nagy szerencsnek szmtott egy-egy kzsg szmra, mivel sok beruhzst vgeztek el tartomnyi s kztrsasgi pnzbl, valamint a vdnki tmogatsokbl. Amikbl a hzigazdk feljthattk a kzsgi sportplykat s az infrastruktrt. gy ltszik, hogy ez lesz az els munksolimpia, amin nem eszerint zajlanak a dolgok. A fszervez mindssze annyi pnzzel rendelkezik, amibl a szervezst s esetleg a reklmkampnyt tudja finanszrozni. A lebonyolts sszes kltsge s az infrastruktra feljtsa kzsgi gondd vlt. Vagyis az nkormnyzat, a minisztriumoktl s a tartomnyi intzmnyektl prbl pnzt ignyelni a meglv projektumok alapjn. A TVT elnkvel kttt megllapods alapjn, a tartomny vllalta a fvdnksget. A tmogatssal azonban nem vagyunk elgedettek, de nem lehetnk elgedetlenek sem. A tartomny a kltsgvetsbl annyit klnt el, amennyit tud. De ez korntsem elegend arra, hogy a munksolimpia kltsgeit fedje. Klnsen akkor, ha fel kell jtani a sportplykat is. A kzsgi vezetsg a munksolimpiban nem ngy-t napos sportrendezvny lebonyoltst ltja, hanem a tnkrement sportltestmnyek, a szksges infrastruktra feljtst vagy j ptst. Mindezek a kzsg turisztikai programjt s a fiatalok itt maradst szolglnk, valamint azt, hogy Ada ismt fontos sportkzpontt vljon. Ilyen szempontbl jelents a tartomnyi fvdnksg, a sporttitkrsg teszi is a dolgt, de a sport s oktatsgyi, s ms kztrsasgi minisztriumok anyagi segtsge nlkl nehz lett volna feljtani a sportltestmnyeket, s az olimpia megszervezse is krdsess vlt volna.
    A kzsg elszllsolsi kapacitsa minimlis. Az olimpin viszont kt-hromezer ember vesz rszt. Hogyan kvnjk megoldani ennyi sportol elszllsolst?
   
 - Ennyi ember elszllsolsa szmunkra tl nagy falat. Mint ismeretes, Adn nincs olyan szll, ahol egyszer egy autbusznyi ember megszllhatna. Ez a kzsg tragdija. A Nemzeti Fejlesztsi Tervben jvhagytak 284 ezer eurt arra a clra, hogy a jelenlegi tekeplyt harminc-negyven ember befogadsra alkalmas panziv alaktsuk t. Ennek a beruhzsnak ksznheten az Adica egsz vben mkdhetne, a testvrvrosi cseredltetseket is megoldhatnnk. Emellett, edztbort is szervezhetnnek itt a labdargknak s kzilabdzknak. Az egykori felderthzat is szeretnnk talaktani gyermekdlnek. Vrhatan erre a clra 100 ezer eurs llami tmogatst kapunk. gy e kt helyen tbb mint egy autbusznyi embert tudnnk elszllsolni. Emellett itt van mg a Park hotel s nhny panzi is. Mindezek mellett is tovbbi jelents ltszm embert kell elszllsolnunk. A krnyez vrosok - Zenta s becse - elszllsolsi kapacitsra is szmtunk, valamint a kempingre. A szakbizottsgnak szeptemberben ajnlatot kell tenni, hogyan oldhatjuk meg ezt a krdst krnyez kzsgekkel s a helyi lehetsgek kihasznlsval.
    Mi clbl ptik t a kzsghza jobb szrnyt?
  
  - Az grtk, hogy polgrbart nkormnyzatot ptnk ki. A kzsgi kzigazgats tszervezsvel egy olyan informcis irodt ltestnk, ahol a polgrok az sszes informcit s hivatalos okmnyt megkaphatjk. Az iroda gyors informldst s gyintzst biztost majd a polgrok szmra. Ha az ptkezsi vllalkozk tartjk a hatridket, akkor mg az idn megnyitjuk az irodt. A pnz biztostva van az ptkezsre. Tbb forrsbl finanszrozzuk a beruhzst: sajt eszkzeinkbl, a tartomnyi nkormnyzati titkrsg is tmogatta, de a legnagyobb sszeget a kztrsasgi nkormnyzati minisztrium biztostotta. A tartomnytl 2,5 milli dinrt kaptunk, a kztrsasgtl pedig 6,4 millit. Emellett ismt plyzunk a Szerencsejtk Alapnl a nem tervezett kiadsok fedezsre.
    A gazdasgi miniszter tbbszr azt grte, hogy hamarosan privatizlni fogjk a Potisje Szerszmgpgyrat s ntdt. Egyelre azonban nem trtnt semmi. Tudomsa szerint mi a helyzet a vllalat magnostsval?
   
 -A miniszter feladata nem a vllalat privatizlsa, hanem az, hogy azt elsegtse azt, s lebonyoltsa a megfelel rdekldkkel. Az els lpsek mr rgen megtrtntek, a Potisje belekezdett a magnostsba. Kirtk a tendereket, amire nem jelentkeztek a befektetk. Majd jelentkezett a Potisje ltal beharangozott egyeslt llamokbeli Samit cg. Kzsgi elnkknt megszerveztem a trgyalst a minisztriummal, miutn a gyrigazgat azt mondta, hogy itt van egy befektet, aki meg szeretn vsrolni a cget, s errl rsos szndknyilatkozatot is tett. Az llam nyitott felnk, hiszen lerta a cg rgi adssgait, a Pannon Bank ltal folystott klcsnket ttemezte. A minisztrium hrom- vagy ngymilli dinros seglyt is folystott vllalatnak. Vgezetl ez a vev elllt. Aztn jelentkezett egy olasz cg. Szerintem klnbsget kell tenni a vev s az rdekld kztt. gy ltom, hogy ezekben az esetekben csak rdekldkrl volt sz, ami a minisztriumi trgyalsok sorn derlt ki. A minisztrium risi engedmnyeket tett az llam krra, sajnos a vevk arra vrnak, hogy megkrjk ket, bagatell sszegrt vegyk t a gyrat. A Potisje jelenleg is dolgozik, de nagyon nehz a helyzet, hiszen elmaradtak a brek kifizetsvel. A kzsg mindent megtesz, hogy a gyrban ne legyen kikapcsolva az ram, a telefon, illetve az adhivatal elodzza a vgrehajtst. Ismt akadt egy rdekld, egy vegyes vllalat, ami mr tbb ingatlant vsrolt Vajdasgban. Remlem, hogy ez a cg privatizlja a Potisjt. Szeretnnk elkerlni a cg restrukturlst, mert ebben az esetben a munksok elvesztenk a jogukat az anyagi kvetelsekre. Azt szeretnnk, ha munksok megkapnk a jvedelmket. A gyr j tulajdonosa pedig j szervezssel jra tudna termelni.

Csincsik Zsolt

avgust 2006.

Naslovna strana
Studijska poseta
Pokušajmo zajedno
I u buduće računamo na kamp
Isplata zaolstalih zarada u "Potisju"?
Ona stara "dobra" vremena
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Vesti
Impresum


Design by VA