Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. augusztus

Címoldal
Újabb megfogható eredmények
Megkérdeztük az adai polgármestert
Jelentős beruházások 1997-től 2006-ig
Visszatekintés az elmúlt évekre
Képes krónika
Vizsgabál 2006
Továbbra is szilárd kapcsolat
A felnövekvő nemzedék
Aranykürt 2006
Vadvirág-tábor, Ada-2006
Jár a malom
Pénzautomata a Pannon-banknál
Mohol a Tiszánál
Tanyaszínház - 2006
Veled több vagyok!
Boldogasszony anyánk
Ősztől a világhálón beszélgethetnek
Adán is megállt az ekhós szekér
Motoros találkozó ADA - 2006
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Fiatalok írják
Strandröplabda
A kispályás focitorna eredményei
Kishírek
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

Kishírek

Képzõmûvészeti tábor Moholon

    Mohol volt a házigazdája a 10. Novak Radoniæ Képzõmûvészeti Tábornak. A mûvészeknek a Jelen étterem adott helyet. A Tisza-part és környéke ideális helynek bizonyult az alkotásra. A Szarvas Gábor Könyvtár a Moholi Helyi Közösséggel együtt rendezte meg az egyhetes tábort, melynek résztvevõi festõk, szobrászok és grafikusok voltak, név szerint pedig: Boško Vukovljeviæ, Verebes Géza, Danilo Straljin,  Ðorðe Pušiæ, Jelašiæ Szilvia, Bakos Anita, Gubik Korina, Pap Mária, Pesznyák Erika, Barna Kolozsi Valéria és Radomir Brkušanin.
    Minden évben a Novak Radoniæ Képzõmûvészeti Tábor ideje alatt kiállítást rendeznek az elõzõ év alkotásaiból. A kiállítást a moholi Kultúrotthon elõcsarnokában rendezték meg.

gi.


Úszótanfolyam

    Törökfalu Helyi Közösségének szervezésében úszótanfolyamon vett részt 25 törökfalui és 24 kevi gyermek az adai Adica Üdülõközpontban. Balog Evelin kíséretével tizenkét napon keresztül három úszóoktató segítségével tanultak meg a gyerekek úszni. A sikeres tanfolyam végén az úszóoktatók vizsgáztatták a gyerekeket, valamint diplomában részesítették õket. A gyerekek ennek nagyon megörültek. Ez alkalommal a gyerekek szülei is eljöttek, és közösen örültek a sikeres tanfolyamnak.
    Az újabb tanfolyam után településeink gyermekei most már bátrabban úsznak a jövõben, de a nyári szünetet is hasznosan töltötték el.

Molnár József


Megújult középületek

    Az elmúlt hónapban a Törökfalui Helyi Közösség területén több középület új köntöst öltött magára.
    A Valkai sori aratóünnepségre az ifjúsági otthon belsejét a helybeli hagyományápoló csoport tagjai meszelték be. A külsõ homlokzatát az épületnek a Ravnica Kereskedelmi Vállalat és a helyi közösség meszeltette, és ezzel a település ékességévé vált.
    Völgyparton az általános iskola és óvoda épületét az adai Cseh Károly Általános Iskola intézménye meszeltette újra, valamint a helybeli hívek az adai Önkormányzat és pályázaton kapott pénzeszközökbõl az Egyház Anyja elevezésû templom épületét külsõ és belsõ felújítással tették széppé. Mindez a „Jár a malom” ünnepségre készült el.
    Törökfalun az Oriflame csoport és a Szépalföld civil szervezet összefogásával összegyûjtött adományokból az egészségház külsõ homlokzata újult fel és szépült meg. A köztemetõ ravatalozóházat a helyi közösség meszeltette be, amit a helyi hozzájárulás programjából valósított meg.
    A települések kissé megújultak és megszépültek, és ennek a helybeliek nagyon örülnek, de az erre közlekedõk is örömmel tapasztalják, hogy valami történt, kellemesebb, szebb a település, melyen keresztül utaznak.

Molnár József


Emberkereskedelem

    A kikindai rendõrség emberkereskedelem elleni, a külföldiekkel foglalkozó, a tiltott határátlépést kísérõ ügyosztálya bûnvádi feljelentést tett az újvidéki Kerületi ügyészségen öt újvidéki. illetve veterniki lakos ellen (3 férfi és két nõ), azzal az alapos gyanúval, hogy emberkereskedelem bûntettét követték el.
    Ez év júniusában ugyanis, mint szervezett csoport tervszerûen behálózták és elámították M.Ly. moholi lakost, kiváló munkalehetõséget ígérve neki a veterniki Kolašinka vendéglõben, de ott végeredményben prostitúcióra kényszeríttették. M.Ly.-nek idõközben sikerült megszöknie az említett vendéglõbõl, és a vele történt esetet azonnal jelentette a kikindai rendõrségnek.

Vastag János


Igazgatóválasztás

    A községi általános és középiskolákban igazgatóválasztást tartottak a nyár folyamán. A moholi Novak Radoniæ Általános Iskolában Snežana Došiæ lett az új igazgató Ðorðe Matiæ helyett. Az adai Cseh Károly Általános Iskolában újraválasztották Sziráki Mihályt. A Mûszaki Iskolában pedig Baranyi Zsuzsanna helyett Miklós Nándor lesz az új iskolaigazgató.

csin


    Az augusztus ötödikére tervezett „Ember–folyó–hal” elnevezésû rendezvényt az adai Tisza Sporthorgász Egyesület a kedvezõtlen idõjárás miatt kénytelen volt elhalasztani. A hagyományos hatodik fesztivált e hónap 11-én délután tartották meg a Tisza-parti strandon. A rendezvény keretén belül horgász- és halászléfõzõ verseny volt. A halászléfõzõ versenyre Szenttamásról, Óbecsérõl, Moholról és (szép számban) Adáról neveztek be – szám szerint 21-en. E létszám jelentõs mértékben elmarad a tavalyitól, de ehhez valószínûleg hozzájárult a halasztás is. Közben két nagy üstben az odalátogató vendégeknek is készült a babgulyás és a halászlé. A vendégeket a péterrévei Karaván zenész-duó szórakoztatta.
    A halászléfõzõ verseny elsõ helyezettje Pakosz Rudolf, második Vreckó Zoltán, míg harmadik helyen Kiss Kornél végzett.
    A kuttyogtató verseny gyõztesei: 1. Sóti jános,   2. Nagy Nándor,   3. Saša Joviæ.
    A rendezvény késõ este fejezõdött be, és mindenki elégedetten távozott.

Bálizs Géza

    Az adai Elsõ Helyi Közösség Nõaktívája hatodszor szervezte meg a vajdasági nõszervezetek baráti találkozóját Adán a rekreációs központ fürdõjében. Az idén augusztus 6-ra tervezték, de a rossz idõ miatt egy hetet tolódott, és augusztus 12-én tartották meg. Ettõl függetlenül igen jó és vidám hangulatban telt el ez az egész napos rendezvény. A megjelenteket Tóth Piroska és Krizsán Magdolna üdvözölte, majd  átengedték a mikrofont a moholi Dutty zenekarnak, amely egész idõ alatt szórakoztatta a vendégeket.

Bálizs Géza

avgust 2006.

Naslovna strana
Studijska poseta
Pokušajmo zajedno
I u buduće računamo na kamp
Isplata zaolstalih zarada u "Potisju"?
Ona stara "dobra" vremena
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Vesti
Impresum


Design by VA