Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. augusztus

Címoldal
Újabb megfogható eredmények
Megkérdeztük az adai polgármestert
Jelentős beruházások 1997-től 2006-ig
Visszatekintés az elmúlt évekre
Képes krónika
Vizsgabál 2006
Továbbra is szilárd kapcsolat
A felnövekvő nemzedék
Aranykürt 2006
Vadvirág-tábor, Ada-2006
Jár a malom
Pénzautomata a Pannon-banknál
Mohol a Tiszánál
Tanyaszínház - 2006
Veled több vagyok!
Boldogasszony anyánk
Ősztől a világhálón beszélgethetnek
Adán is megállt az ekhós szekér
Motoros találkozó ADA - 2006
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Fiatalok írják
Strandröplabda
A kispályás focitorna eredményei
Kishírek
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelõ
Akadémiai és akademski

    A magyar nyelvben az akadémiai melléknév viszonylag korlátozott jelentést fejez ki: 'akadémiához tartozó, vele kapcsolatos'. Ezért meg­lepõdik az ember, amikor akadémiai festõrõl, akadémiai kórusról, aka­démiai stílusról, akadémiai szabadságról stb. hall vagy olvas. Az effé­le kifejezések szerb mintára jöttek létre: akademski slikar, akademski hor, akademski stil, akademske slobode stb.
    Az akademski slikar o1yan festõre vonatkozik, aki elvégezte a mûvészeti akadémiát, tehát megfe­lelõ képzettsége van  Magyarul inkább képzett v. hivatásos festõnek nevezhetõ a naiv v. amatõr festõvel szemben. Az akademski hornak sem aka­démiai kórus a magyar megfelelõje.  Általában zeneileg képzett énekesek a tagjai, de nem feltétlenül hivatásosak. Ennek ellenére nevezhetõ hivatásos kó­rusnak. Voltaképpen nem szükségszerû az akademski jelzõ lefordítása, el is hagyható. Az akademski hor grada magyarul városi énekkar. Az akademski stil rosszalló értelmet hordoz, mereven iskolásra, maradira vonatkozik, amely a XIX. sz. képzõmûvészeti akadémiáinak szellemében fogant. Ma­gyarul ezt az akadémikus stilus fejezi ki. Az akademske slobode szó­kapcsolat a tudományos igazság kutatásának és terjesztésének szabadsá­gára utal. Magyar szövegben a kutatás szabadsága vagy gondolatszabad­ság alakjában szokott megjelenni.
    Az akademski melléknév egyéb szókapcsolatokban is elõfordul: aka­demski stepen – tudományos fokozat, akademsko obrazovanje – egyete­mi képzettség, akademska rasprava – elméleti vita, akademski graðanin – egyetemi hallgató / polgár, akademska omladina – egyetemi / fõisko­lai ifjúság.
Maga az akadémia szó sem mindig ugyanazt jelent, mint a szerb akademija. Nemcsak a legtekintélyesebb tudósok (és mûvészek) országos testületére vonatkozik, ill. fõiskolai jellegû szakiskolát jelöl, hanem elõadássorozatot, tanfolyamot, továbbá birkózásban, lovaglásban, vívásban fejlettebb technika bemutatását is kifejezheti. Ezzel szemben az akademija szónak az akadémiától eltérõen ’szakközépiskola, ill. ’ünnepi elõadás’ jelentése is lehet.

Dr. Molnár Csikós László

avgust 2006.

Naslovna strana
Studijska poseta
Pokušajmo zajedno
I u buduće računamo na kamp
Isplata zaolstalih zarada u "Potisju"?
Ona stara "dobra" vremena
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Vesti
Impresum


Design by VA