Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. május

Címoldal
Amit nem pénzzel mérnek
Összefogással sok minden megvalósítható
Új munkahelyeket, kedvezőbb életkörülményeket
Az adai elsőáldozók
Dušan Telečki a Községi Képviselő Testület új elnöke
Mi újság az Első Helyi Közösségben?
Patyi Lajos lett a moholi Helyi Közösség tanácselnöke
Nagy érdeklődés, színvonalas alkotások
Tudósítás a MIRK-ről
ElsőMIRK-esek
A 35. MIRK kísérőrendezvényei
Pillanatképek a 35. MIRK-ről
Idősek klubja működik Moholon
A világegyetem "átrendezése" Moholról
József Attila emlékműsor a Városháza nagytermében
Színvonalas szakképzés
Nem szúrja szemét a szemét?
Törökfaluban elkezdődtek a munkaakciók
A fagyosszentek
Kerti öltözékünk
"Humanitárius jellegünk megmaradt"
A Cseh Károly Általános Iskola oldala
Nyelvi figyelő
LIX. Zöld levél
Gyógynövény-ismereti gyalogtúra
Hírek
Rendőrségi hírek
Hírek az önkéntes tűzoltók tevékenységéről
Sport
Afgán agár a győztes
Tarka oldal
Impresszum

ÚJ MUNKAHELYEKET, KEDVEZŐBB ÉLETKÖRÜLMÉNYEKET
Az adai önkormányzat által szervezet közvélemény-kutatás eredményeiről

    A megkérdezett helybeli lakosok több mint fele elégedetlen a községi életkörülményekkel. Ezt állapította meg önkormányzat által elvégzett közvélemény-kutatás. Elsősorban a munkalehetőség hiányával, a csatornahálózat tökéletlenségével, a rossz gazdasági helyzettel, az elégtelen telekommunikációs lehetőségekkel (digitális telefonközpont hiányával), a gázvezeték-hálózat kiépítésével és a gázforgalmazás feltételeivel elégedetlen azoknak a helybelieknek több mint fele, akik részt vettek az önkormányzat által szervezett közvélemény-kutatáson.
    A március 14-e és április 13-a között lebonyolított közvélemény-kutatás eredményeit Dragin Anasztázia, pszichológus, Sóti Ernő, gépészmérnök és Danijela Gavrilović, közgazdász elemezte és dolgozta fel. A Koós Sándor, községi menedzser kezdeményezésére lebonyolított közvélemény-kutatás eredményeiről Danijela Gavrilović tájékoztatta a községi képviselőket a testületet legutóbbi ülésén.
    A felmérés alkalmával 452 helybeli lakos (többségében harminc évnél idősebb személy) véleményét kérte ki a csoport. A felmérés szerint a helyi lakosság 12,8 százaléka – többségében a harminc év alatti fiatalok – szívesen elköltözne a községből. A megkérdezettek egynegyede azt nyilatkozta, hogy más községben található a munkahelye. A többség viszont úgy látja, hogy helyben is megteremtheti saját és családja biztos megélhetését. Az egykor fejlett kis- és nagyiparral, illetve mezőgazdasággal rendelkező Adát napjainkra a megkérdezettek egynegyede rekreációs és turisztikai központnak tartja, ezt követi a mezőgazdasági jellegű település, a szimpatikus városka, a kisipari központ, az iskolaváros, a sportközpont és végül, utolsó helyen található az ipari-gazdasági jellegű település.
    A mindennapi életben a piac nyújtotta szolgáltatással, a szemétkihordással, az áramszolgáltatással, a helyi nevelő és okatási intézmények színvonalával, a szórakozási lehetőségekkel elégedett a többség. Viszont elégedetlenek a nyilatkozók a munkalehetőség hiányával, a csatornahálózat tökéletlenségével, a rossz gazdasági helyzettel, az elégtelen telekommunikációs lehetőségekkel, a gázvezeték-hálózat kiépítésének és forgalmazásának a feltételeivel. A felmérés résztvevői a legfontosabb fejlesztési célok között a munkanélküliség felszámolását és új munkahelyek létesítését, a gazdaság fejlesztését, a szenny- és esővízcsatorna-hálózat kiépítést, az utak és járdák karbantartását és építését, valamint az egészségügyi szolgáltatás színvonalának emelését nevezték meg. A megkérdezettek 69,2 százaléka hajlandó is tenni valamit a jobb életkörülmények megteremtéséért.
    A közvélemény-kutatás kitért a jelenlegi és az előző önkormányzati szervek munkájára, a fiatalok gondjaira és a helyi közösségek tevékenységére. A felmérésből kiderült, hogy a helyi lakosok a munkanélküliség felszámolást, a gazdaság fejlesztését, a választási ígéretek teljesítését, valamint az életszínvonal növekedését várják a jelenlegi önkormányzattól. A régi önkormányzat legnagyobb hibájaként a gazdasági fejlesztések elhanyagolását, a passzivitást és az önös érdekek előtérbe helyezését rótták fel.
    A fiatalok legfőbb gondjának a munkanélküliséget, a kilátástalanságot, a családalapítási nehézségeket tartják a megkérdezettek. A nyilatkozók 61,5 százaléka újra megszavazná a helyi közösségi járulékot. A helyi közösségek legfontosabb feladatának az utak és járdák építését és karbantartását tartják a megkérdezettek.

Csincsik Zsolt

maj 2005.

Naslovna strana
Dušan Telečki je novi predsednik Skupštine opštine
Utisci o "MIRK"-u
Snimci sa 35. MIRK-a
25 godina postojanja
Molski dobošar
Aktivnosti Sindikata
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA