Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. május

Címoldal
Amit nem pénzzel mérnek
Összefogással sok minden megvalósítható
Új munkahelyeket, kedvezőbb életkörülményeket
Az adai elsőáldozók
Dušan Telečki a Községi Képviselő Testület új elnöke
Mi újság az Első Helyi Közösségben?
Patyi Lajos lett a moholi Helyi Közösség tanácselnöke
Nagy érdeklődés, színvonalas alkotások
Tudósítás a MIRK-ről
ElsőMIRK-esek
A 35. MIRK kísérőrendezvényei
Pillanatképek a 35. MIRK-ről
Idősek klubja működik Moholon
A világegyetem "átrendezése" Moholról
József Attila emlékműsor a Városháza nagytermében
Színvonalas szakképzés
Nem szúrja szemét a szemét?
Törökfaluban elkezdődtek a munkaakciók
A fagyosszentek
Kerti öltözékünk
"Humanitárius jellegünk megmaradt"
A Cseh Károly Általános Iskola oldala
Nyelvi figyelő
LIX. Zöld levél
Gyógynövény-ismereti gyalogtúra
Hírek
Rendőrségi hírek
Hírek az önkéntes tűzoltók tevékenységéről
Sport
Afgán agár a győztes
Tarka oldal
Impresszum

SZÍNVONALAS SZAKKÉPZÉS
Az adai Műszaki Iskolában az idén gépészeti és fémmegmunkáló, elektrotechnika, textil- és építőipari szak indul

    A középiskolában május elején Nyitott kapu elnevezéssel nyílt napot tartottak a végzős általános iskolás tanulók és szüleik számára. Az iskolai bemutatón Baranyi Zsuzsanna iskolaigazgató, Bőviz Huba, Pásztor Lajos és Rácz Szabó Ákos szaktanárok tájékoztatták a résztvevőket az intézményben folyó oktató- és nevelőmunkáról, a továbbtanulás lehetőségeiről, az iskolában működő szakképzésről és oktatási profilokról.
    Az adai Műszaki Iskolában az idén magyar nyelven gépészeti és fémmegmunkáló, elektrotechnikai, textil- és építőipari szakon tanulhatnak tovább a diákok. A gépészeti és fémmegmunkáló szakon négyéves képzésben részesülnek a gépésztechnikus-számítógépes szerkesztők. Erre a szakra 30 tanulót vesznek fel.
    Rácz Szabó Ákos gépészmérnök elmondta, hogy Vajdaságban ez az egyetlen magyar nyelvű iskola, ahol az eredeti Pro/Desktop és Pro/Engieneer szoftvercsomagot használnak a tanulók a számítógépes szerkesztéshez. Így erről az érettségi diploma mellé nemzetközileg elismert tanúsítványt is kapnak a diákok.
    A hároméves géplakatos és autószerelő szakra 10–10 tanulót vesznek fel az idén. Új szak is indul az iskolában, a víz-, központi fűtés- és klímaberendezés-szerelő. Erre a hároméves képzésre 10 tanuló iratkozhat be. Az elektrotechnika szakág keretében a négyéves, számítógépek elektrotechnikusa szakra 60 tanuló nyerhet felvételt, akik tanulmányaik során megismerkedhetnek a számítógép belső felépítésével és szerelési technikájával, vagyis az alkatrészek beépítésével, javításával és mérésével.
    Emellett megtanulják a szerverek, a munkaállomások összeállítását, LAN hálózatok építését, a programnyelveket, és gyakorlati tapasztalatot szereznek. A Bőviz Huba és Pásztor Lajos villamosmérnökök elmondták, hogy e szak befejezése az egyetemi továbbtanulás és a munkábaállás lehetőségét is biztosítja a diákoknak. A hároméves textilipari szakon 15–15 diák tanulhat ruhakészítő-szabó és kötő szakmát. A hároméves építőipari szakon szintén 15–15-en sajátíthatják el az ács és kőműves mesterséget.
    Szeptembertől 10–10 tanuló tanulhatja szerb nyelven a géplakatos, az autómechanikus, a víz- és központifűtés- és a klímaberendezés-szerelő mesterséget, valamint 30-an iratkozhatnak a négyéves számítógépek elektrotechnikusa szakra.
    Baranyi Zsuzsanna igazgató közölte, hogy jelenleg az iskolában tanuló közel 600 diák munkáját 71 jól felkészült tanár és gyakorlati oktató segíti. Az iskolában a tanítás 22 tanteremben és 4 tanműhelyben folyik.

Csin.

maj 2005.

Naslovna strana
Dušan Telečki je novi predsednik Skupštine opštine
Utisci o "MIRK"-u
Snimci sa 35. MIRK-a
25 godina postojanja
Molski dobošar
Aktivnosti Sindikata
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA