Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. március

Címoldal
Tartozni valahova
A II. Helyi Közösség idei terveiről
Az igéret szép szó, ha megtartják úgy jó!
Hogy sikeresen rajtoljanak a gazdák!
Húsvéthétfőn korán kelünk
Mai kántálók
Hidat kap Ada
Segíteni a minőségi oktatást
A Szarvas Gábor Könyvtár 2004-ben
Négy év alatt csak két lakás...
Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör gyermekszínjátszóinak tizenhárom éve
Községi szavalóverseny Adán
Csoportosított program szerint dolgozik a Vöröskereszt községi szervezete
Ada Község Rákellenes Egyesülete
Honda kisgépek bemutatója
Vágy egy teljesebb, boldogabb életre
Fanyar borok illatánál
Legnagyobb kincsünk: a gyermek
Hároméves az Oázis
Húsvéti készülődés a konyhában
Nyelvi figyelő
LVII. Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Tanulóink írásaiból
Devizaszámla a Tájháznak
Az adai birkózósport
Az olvasó írja
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

HÚSVÉTI KÉSZÜLŐDÉS A KONYHÁBAN

    A Húsvétváró hét az ünnepi falatok előkészítésének munkájában telik el. Nagycsütörtökön zöldet, nagypénteken általában halat főzünk, a nagyszombat központi eseménye pedig a sonkafőzés, a báránysütés. Mellé töltött tojást, újhagymát, retket és tormát kínálunk.
    Húsvéthétfő a népi szokások szerint a locsolkodás napja, ezt illik meg is köszönni piros tojással, édes és sós falatokkal, na meg salátával. Íme néhány ide illő és igazán finom ajánlat:

    SÓS ROPOGÓS
    55 dkg finomlisztet összegyúrunk 15 dkg margarinnal, 2 dkg élesztővel, 1 kanál sóval és annyi tejjel, hogy nyújtható rugalmas tésztát kapjunk. A kidolgozott tésztát letakarva hűvös helyen legalább egy órát pihentetjük, majd ujjnyi vastag téglalappá kinyújtjuk, és késsel ujjnyi széles, 3-4 cm. hosszú csíkokat vágunk belőle. A tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, vagy köménymaggal és kisütjük.

    SONKAROPOGÓS
    Hozzávalók: 40 dkg sonka, 6 tojás, 15 dkg liszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg margarin, 4 dl tej, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, olaj.
    A tejet felforraljuk, majd egy edényben felolvasztjuk a margarint, hozzákeverünk 2 púpozott evőkanál lisztet és nagyon világosra pirítjuk. Ezt felengedjük a forró tejjel, miközben habverővel állandóan kevergetjük. Sóval, szerecsendióval fűszerezzük és mérsékelt tűzön sűrűre főzzük. Belekeverjük a finomra ledarált sonkát és ízlés szerint sóval és borssal, fűszerezzük. Hozzáadunk 3 tojássárgáját és mérsékelt tűzön melegítve formázható, sűrű krokettmasszává keverjük. Szétterítjük és miután meghűlt, henger alakú kroketteket formázunk belőle. Lisztbe, sóval felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd tálalás előtt felforrósított olajban kisütjük.

    MIMÓZA SALÁTA
    Hozzávalók: 6 kemény tojás, 4 savanykás alma, 15 dkg kemény sajt, 2 csokor újhagyma, 1 dl. majonéz, 1 dl. tejfel, 1 citrom
    A meghámozott almát kis lyukú reszelőn megreszeljük, és azonnal meglocsoljuk citromlével, hozzákeverjük a nagy lyukú reszelőn megreszelt sajtot, a majonézt, a tejfelt és ízlés szerint sózzuk és borzozzuk. A hagymát felkarikázzuk, meglocsoljuk a maradék citrom levével, 4 tojást karikára vágunk, kettő fehérjét megreszeljük és a sajtos almás krémhez keverjük. A két tojássárgáját félre tesszük.
    Egy nem túl mély salátástálat kibélelünk salátalevelekkel, ráhalmozzuk a krém egyharmadát, megrakjuk a tojáskarikák felével, a hagymakarikák egyharmadával, majd ismét krém, tojás, hagyma következik. A saláta tetejére ráreszeljük a félretett tojássárgákat, lazán lefedjük, és 1-2 órára hideg helyre tesszük.

    PRÓBÁLJÁK KI, MEGÉRI… JÓ ÉTVÁGYAT !

mart 2005.

Naslovna strana
Prošlogodišnje ostvarenje
Ada dobija svoj most
Moj treći most se gradi u Adi
Počinje škola za osnovno obrazovanje odraslih
Rasprostranjenost raka
Vesti iz policije
Devizni račun Zavičajnom domu
Proglas
Impresum


Design by VA