Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. március

Címoldal
Tartozni valahova
A II. Helyi Közösség idei terveiről
Az igéret szép szó, ha megtartják úgy jó!
Hogy sikeresen rajtoljanak a gazdák!
Húsvéthétfőn korán kelünk
Mai kántálók
Hidat kap Ada
Segíteni a minőségi oktatást
A Szarvas Gábor Könyvtár 2004-ben
Négy év alatt csak két lakás...
Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör gyermekszínjátszóinak tizenhárom éve
Községi szavalóverseny Adán
Csoportosított program szerint dolgozik a Vöröskereszt községi szervezete
Ada Község Rákellenes Egyesülete
Honda kisgépek bemutatója
Vágy egy teljesebb, boldogabb életre
Fanyar borok illatánál
Legnagyobb kincsünk: a gyermek
Hároméves az Oázis
Húsvéti készülődés a konyhában
Nyelvi figyelő
LVII. Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Tanulóink írásaiból
Devizaszámla a Tájháznak
Az adai birkózósport
Az olvasó írja
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

TARTOZNI VALAHOVA

    Az elmúlt hónapok az évi közgyűlések ideje volt. Minden bejegyzett szervezet, egyesület beszámolt az elmúlt évben elvégzett munkáról, és meghatározták az idei terveket. Munkahelyemből adódóan többnyire meghívnak ezekre a közgyűlésekre, így betekintésem van munkájukba. Egy dolog mindegyiküknél azonos, mégpedig a krónikus eszközhiány. Kevés pénzből működnek, úgy is mondhatnánk, szimbolikus összegekből. És mégis csinálják, összeszorított fogakkal, talán egy kis „csak azért is”-ből is, de minden bizonnyal azért, hogy a közösségnek hasznot tegyenek. Az egyesületek vezetői, vezetősége szabad idejükből áldoznak fel, hogy adjanak ki-ki a lehetőségeihez és tudásához mérten. Munkájukért nem várnak nagy elismeréseket de azért több figyelmet érdemelnének. Több figyelmet érdemelne az, aki a nélkülöző és több gyermekes családokon igyekszik segíteni, az, aki a hátrányos sorsú gyermekek megsegítésén dolgozik, az, aki a kisnyugdíjasok életkörülményein javít, az, aki a szenvedélybetegségek megelőzésén fáradozik, az, aki hagyományőrzésre, énekelni és táncolni tanítja gyermekeinket, és még sorolhatnám tovább. A tagság pedig, bármely korosztályhoz is tartozik, ragaszkodik valakihez, valamihez. Kell, hogy valahova tartozzunk, hiszen így van ez a családban is. Többnyire társadalmi munka ez, amely ma már nem divat, de mégis vannak emberek, akiknek nem az anyagiak a legfontosabbak.
    Sokat halljuk, hogy elfásultunk, belefáradtunk. Ki gondolta volna, hogy az elmúlt tizenöt év milyen igénytelenné tette az embereket. Sokaknak már az egyszerű párbeszéd, néhány kedves szó is sokat jelent. Kell a közösség, kell, hogy tartozzunk valahova. Még a nélkülözést is könnyebb elviselni, ha tudjuk, számítanak ránk, valakinek fontosak vagyunk.
    A napokban halottam a hírt, hogy a szociális központ is súlyos anyagi gondokkal küzd. Egyre nehezebben tud támogatást nyújtani a rászorulóknak, pedig egyre többen vannak. Hozzájuk fordult az általános iskola is egy százegynéhány nevet tartalmazó névsorral. Azoknak a diákoknak a neve szerepel rajta, akiknek a szülei nem tudnak uzsonnát biztosítani gyerekeiknek. Sürgősen párbeszédre és összefogásra van szükség, mert azért semmiképpen sem kellene megengedni, hogy korgó gyomrú tanulók üljenek az iskolapadokban.
    Most amikor az ünnepekre készülődünk, gondoljunk azokra is, akiknek fájó és keserű minden ünnep, mert ilyenkor sokkal nehezebb elviselni a nincstelenséget. Kihasználom az alkalmat és lapunk szerkesztősége nevében minden kedves olvasónknak békés, boldog reményteli húsvéti ünnepeket kívánok.

Gecse István

mart 2005.

Naslovna strana
Prošlogodišnje ostvarenje
Ada dobija svoj most
Moj treći most se gradi u Adi
Počinje škola za osnovno obrazovanje odraslih
Rasprostranjenost raka
Vesti iz policije
Devizni račun Zavičajnom domu
Proglas
Impresum


Design by VA