Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. március

Címoldal
Tartozni valahova
A II. Helyi Közösség idei terveiről
Az igéret szép szó, ha megtartják úgy jó!
Hogy sikeresen rajtoljanak a gazdák!
Húsvéthétfőn korán kelünk
Mai kántálók
Hidat kap Ada
Segíteni a minőségi oktatást
A Szarvas Gábor Könyvtár 2004-ben
Négy év alatt csak két lakás...
Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör gyermekszínjátszóinak tizenhárom éve
Községi szavalóverseny Adán
Csoportosított program szerint dolgozik a Vöröskereszt községi szervezete
Ada Község Rákellenes Egyesülete
Honda kisgépek bemutatója
Vágy egy teljesebb, boldogabb életre
Fanyar borok illatánál
Legnagyobb kincsünk: a gyermek
Hároméves az Oázis
Húsvéti készülődés a konyhában
Nyelvi figyelő
LVII. Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Tanulóink írásaiból
Devizaszámla a Tájháznak
Az adai birkózósport
Az olvasó írja
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

AZ ADAI BIRKÓZÓSPORT

    Írásom meseszerűen is kezdhetném: volt egyszer Adán egy birkózósport, élt, éldegélt ameddig csak tudott, most is élne, ha ezeregy negatív körülmény nem játszott volna közre, hogy belepusztuljon…Mert tudni kell, hogy Adán, illetve a községünkben néhány évtizeddel ezelőtt, de még a közelmúltban is erős birkózósport létezett. Jó néhány országos, európai, sőt világranglista helyezettje innen indult el.
    Ez idáig nagyon kevés helyet kapott a sajtó hasábjain ez a sportág, lapunkban eddig meg sem említettük. Úgy érzem, többet érdemel ez a sport is, hisz azok, akik fiatalságuk szabadidejét ennek áldozták fel, sokat tettek a közösségnek, a sportnak, ezáltal községünk tekintélyének is. Megérdemlik, hogy megemlékezzünk róluk.


A Partizan birkózóklub tagjai a két lelkes sportmunkással: Pece Zoltán (balról), Vukov Stevan (jobbról)

    Jelenlegi írásom célja nem az, hogy átfogó, pontos és hiteles képet adjak a birkózásról, inkább bevezetőnek, amolyan „vitaindítónak” szántam, arra gondolva, hogy vannak még közöttünk, akik valamikor aktív résztvevői voltak ennek a sportágnak, akiktől többet tudhatnák meg, akiknek segítségével pontosabban, hitelesebben foglalhatnám össze birkózósportunk történetét.
    Első beszélgetőtársam VINCE LAJOS, egykori birkózó, futballista, egyszóval ízig-vérig sportember volt, aki röviden elmondta emlékeit a birkózásról, amit az igényesség és hitelesség mellőzésével vetettem papírra, mintegy kiindulópontként az esetleges későbbi részletes feldolgozáshoz.
    Visszaemlékezése szerint a háború után, 1946-47-ben alakult meg Adán a birkózóklub Bratstvo név alatt. Alapítói, akikre emlékszik: Puhalák Ferenc, Nagypál László, Bognár Ferenc, de állítása szerint a háború előtti években, tehát a 20-as, 30-as években is működött birkózóklub Adán. A nevesebb versenyzők közül mint az idősebb generációhoz tartozót megemlítette Csuzdi Alajost, Csuzdi Bélát, ez utóbbi kiváló eredményeket ért el és sportpályafutását a szabadkai Spartacusban folytatta, továbbá, Zapletán Nándort, Puszenyik Jenőt, Vince Nándort, Vince Lajost, Dickov Vojot. Abban az időben, mivel kevés klub létezett, mindjárt a szövetségi ligában küzdöttek olyan klubokkal egyetemben amelyeket már akkor is, de a későbbiek során is a birkózás fellegváraiként emlegettek. Ezek: Zombor, Becskerek, Pancsova, Versec, Szabadka, Zenta stb.
    A későbbiek során, az 50-es években a fent felsoroltak már abbahagyták az aktív sportolást, helyüket a fiatalok foglalták el. Itt említette meg Pámer Nándort, Kádár Jánost, Zaj Sándort, Orovec Dávidot, Orovec Sándort, Trombitás Miklóst, Broj čin Maksimot, Pašić Milet, Apró Jánost, Teleki Györgyöt.
    Elmondása szerint 1954-ben vette át az edző szerepét, de emellett mindenes volt a klubban. Ezután újabb fiatal generáció lép színre, mint Görög Ferenc, a Mester fivérek, Mihály és Ferenc, Teleki László, Farkas József, Pósa Sándor, az Árpási fivérek, Mátyás és Pál, Balassa Rudolf, majd Solymosi Lajos, Kovács Alajos, Jovanov Jovan. Az 50-es évek végén a Bratstvo birkózóklub egy birkózó alosztályt nyit Kanizsán. Ennek egyik úttörője az oda nősült Balassa Rudolf volt. Kitartó munkájával annyira felhozta Kanizsán a birkózósportot, hogy nemsokára önállósult, és sikert sikerre halmozott.
    1963-ban még két klub működött a községben: Adán a Sloga (időközben újraszerveződött) és Moholon a Partizán, ám mindkét klub óriási nehézségekkel küszködött. A probléma áthidalása céljából, mondhatnánk úgy is, hogy „felsőbb utasításra” egyesült a két klub, és Jedinstvo néven szerepelt tovább a bajnokságban. Ám a közös klub sem tudott sokáig fennmaradni főleg anyagi gondok, edzési lehetőségek hiányában, így egy-két év után megszűnt létezni. Ezután jött néhány fáradhatatlan, odaadó sportmunkás, akik felfiatalított gárdával újjáélesztették a birkózást a községben. Itt kell kiemelni Pece Zoltánt és Vukov Stevant, akik szinte minden tőlük telhetőt megtettek, hogy újra visszaállítsák a valamikori íres birkózósport tekintélyét. Munkájuk sikerrel járt, új talentumok jutnak felszínre, de újra közbelép a nehéz anyagi és gazdasági helyzet, egyszerűen megsemmisítette ezt a sportágat. A 90-es évek elején teljesen megszűnt a birkózás Adán.

V.J.

mart 2005.

Naslovna strana
Prošlogodišnje ostvarenje
Ada dobija svoj most
Moj treći most se gradi u Adi
Počinje škola za osnovno obrazovanje odraslih
Rasprostranjenost raka
Vesti iz policije
Devizni račun Zavičajnom domu
Proglas
Impresum


Design by VA