Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. március

Címoldal
Tartozni valahova
A II. Helyi Közösség idei terveiről
Az igéret szép szó, ha megtartják úgy jó!
Hogy sikeresen rajtoljanak a gazdák!
Húsvéthétfőn korán kelünk
Mai kántálók
Hidat kap Ada
Segíteni a minőségi oktatást
A Szarvas Gábor Könyvtár 2004-ben
Négy év alatt csak két lakás...
Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör gyermekszínjátszóinak tizenhárom éve
Községi szavalóverseny Adán
Csoportosított program szerint dolgozik a Vöröskereszt községi szervezete
Ada Község Rákellenes Egyesülete
Honda kisgépek bemutatója
Vágy egy teljesebb, boldogabb életre
Fanyar borok illatánál
Legnagyobb kincsünk: a gyermek
Hároméves az Oázis
Húsvéti készülődés a konyhában
Nyelvi figyelő
LVII. Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Tanulóink írásaiból
Devizaszámla a Tájháznak
Az adai birkózósport
Az olvasó írja
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

Segíteni a minőségi oktatást
Beszélgetés Kuzma Józseffel, az adai Integrál Pedagógus Egyesület elnökével

    Az adai Integrál Pedagógus Egyesület 2003-ban alakult, de a bejegyzéséhez szükséges feltételeket csak a következő év elejére sikerült megteremteni. A szervezet célja, hogy az Szerbiai Oktatási Minisztériummal, a szakfelügyelőkkel és a pedagógusszervezetekkel együttműködve segítse a magyar nyelven tanítók szakmai továbbképzését, valamint a pedagógusok és a diákok támogatásával emeljék az oktatás színvonalát. Kuzma József, az egyesület elnöke számolt be a szervezet tevékenységéről.


Pedagógusok dr. Silling István előadásán

    - Az egyesület bemutatkozó ülését 2004. augusztus 19-én tartottuk az adai községháza dísztermében. Itt beszámoltam a megalakulásunk körülményeiről, célkitűzéseinkről és vállalt feladatainkról. Ezután Muhi Béla szólt a vajdasági magyar oktatás helyzetéről. Sok szempont alapján tárta elénk a munkánkat segítő, de a nehezítő körülményeket is, és támogatásáról biztosított bennünket. Az év elején pedig Karrier a tanügyben címmel Máté Ágota, Samu Erika és Muhi Béla tartott hét órás akkreditált képzést a városháza dísztermében.
    Az első, tizenkéttagú munkacsoportunk két pályázat megírására alakult. Ekkor Baranyi Zsuzsanna programvezetővel szemléltető eszközöket, digitális vetítőt, laptopot, színes lézernyomtatót és digitális fényképezőgépet pályáztunk meg, és 100 százalékban meg is kaptuk a kért eszközöket. Térítésmentesen tartós használatra az adai Műszaki Iskola rendelkezésére bocsátottuk őket.
    - Az egyesület nagy hangsúlyt fektet a pedagógusok továbbképzésére.
    - Célkitűzésünk, hogy megszervezzük a tanügyi dolgozók továbbképzését, s ezzel is segítsük a minőségi oktatást. A továbbképzések programvezetését Miklós Nándor vállalta. A foglalkozások legnagyobb része a Műszaki Iskola számítógépes termében zajlott, amelyet Baranyi Zsuzsanna az iskola igazgatónője bocsátott rendelkezésünkre. Az elmúlt év második felében kezdődtek a képzések. A pedagógusok betekintést nyerhettek a számítógépes operációs rendszerek használatába, megismerhették a szövegszerkesztés, és az internet alapvető műveleteit. A számítógépes áramkörökkel ismerkedtünk a villamosmérnökökkel, a gépészmérnököknek bemutattuk a Prodestop és a Pro Ingenering gépészeti szerkesztőprogramokat. Egy újabb továbbképzésen a képek digitalizálásával és számítógépes feldolgozásával foglalkoztunk. Gyakorlatban is megismertettük a számítógépes modellezést és a szimulációs programokat. Nemrégiben pedig az internetes honlapok keresése és készítése volt napirenden, de a táblázatkezelő programok használatába is betekintést kaphattak az érdeklődők. A számítógépes ismeretek alkalmazásén kívül a szép és helyes beszédet is fontosnak tartjuk. Szervezésünkben Anyanyelvünk egészségéért címmel tartott képzést dr. Molnár Csikós László, dr. Silling István előadása pedig az Anyanyelvünk tisztaságáért címet viselte.


Számítógépes továbbképzés

    - Honnan kap támogatást az egyesület?
    - Az egyesület javait az adakozók támogatásából, Ada község költségvetéséből, a meghatározott programok megvalósítására a hazai és a külföldi alapítványoknál elnyert pályázatokból, a tagsági díjból és a törvénnyel összhangban más forrásokból szerzi. Az elmúlt évben a működésünkhöz szükséges eszközöket az Apáczai Közalapítvány és a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság pályázatán nyertük el. A legtöbb fejfájást a működési költségek okozták. Itt nem jártunk sikerrel. A pályázatokkal elnyert pénzeket csak a kitűzött eszközökre lehet fordítani. A szervezési feladatokra és az adminisztrációs költségekre ezeket a pénzeket nem szabad használni. Novemberben jártunk a polgármester úrnál, aki nagy érdeklődéssel hallgatta a beszámolónkat, és munkánkat hasznosnak, céljainkat pedig támogatni valóknak találta. Ígéretet kaptunk tőle, hogy segítséget ad a 2004-es évben keletkezett tartozásaink törlesztésére. Januárban meg is kaptuk a hiányzó összeget.
    - Milyen terveik vannak erre az évre?
    - Az egyesület mint profilmentes civilszervezet a 2004-ben megkezdett munkáját folytatja. Tevékenységével a minőségi oktatást igyekszik segíteni. Célkitűzésünk, hogy korszerű oktatási és szemléltetőeszközöket szerezzünk be. A megfelelő hazai és külföldi szervezetekkel együttműködve szeretnénk minél többször megszervezni a tanügyi dolgozók továbbképzését és találkozóit. Különböző alapítványok pályázatán elnyert pénzből tervezzük ezeknek a megvalósítását. Fontosnak tartjuk a hazai és a külföldi pedagógiai szakirodalom beszerzését is. Terveink között szerepel, hogy anyagi eszközöket biztosítsunk a rászoruló diákok és tanárok számára, és jutalmazni is szeretnénk a munkájukkal kiemelkedő eredményeket elért tanulókat és tanárokat.

Krizsán Mónika

mart 2005.

Naslovna strana
Prošlogodišnje ostvarenje
Ada dobija svoj most
Moj treći most se gradi u Adi
Počinje škola za osnovno obrazovanje odraslih
Rasprostranjenost raka
Vesti iz policije
Devizni račun Zavičajnom domu
Proglas
Impresum


Design by VA