Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. március

Címoldal
Tartozni valahova
A II. Helyi Közösség idei terveiről
Az igéret szép szó, ha megtartják úgy jó!
Hogy sikeresen rajtoljanak a gazdák!
Húsvéthétfőn korán kelünk
Mai kántálók
Hidat kap Ada
Segíteni a minőségi oktatást
A Szarvas Gábor Könyvtár 2004-ben
Négy év alatt csak két lakás...
Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör gyermekszínjátszóinak tizenhárom éve
Községi szavalóverseny Adán
Csoportosított program szerint dolgozik a Vöröskereszt községi szervezete
Ada Község Rákellenes Egyesülete
Honda kisgépek bemutatója
Vágy egy teljesebb, boldogabb életre
Fanyar borok illatánál
Legnagyobb kincsünk: a gyermek
Hároméves az Oázis
Húsvéti készülődés a konyhában
Nyelvi figyelő
LVII. Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Tanulóink írásaiból
Devizaszámla a Tájháznak
Az adai birkózósport
Az olvasó írja
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

Vágy egy teljesebb, boldogabb életre

    Amikor az Isten megteremtette az embert, teremtményét szabad akarattal is felruházta. Ez azért fontos mert ily mód az ember és az Isten közötti kapcsolat nem kényszerből, hanem csakis az ember szabad akaratából jöhet létre. Ez a szabad akarat már ősidők óta különböző formákban jelentkezik egy és ugyanazon okból kifolyólag, hogy dicsőítse az Urat, és alkalmazza törvényeit az élet minden területén. Azért vagyunk a világon, hogy segítsünk egymáson. Ne a gyűlölet, hanem a szeretet uralkodjon el viszonyainkban, mert a boldogulásunkhoz ez az egyetlen járható út.
    Nemrég tudomásomra jutott, hogy Adán működik egy Házas Hétvége nevezetű mozgalom. Ez rögtön felkeltette az érdeklődésem, mert azt is hallottam, hogy tevékenységük egyezik a bevezető sorok gondolataival. Rövid utánajárás után eljutottam a Csincsik házaspárhoz, akik meghonosítói voltak ennek a mozgalomnak, nemcsak Adán, hanem Vajdaság szerte is. Megkértem őket, mutassák be a mozgalmat, milyen céllal alakult, és mennyien tartoznak hozzá.
    
- A Házas Hétvége egy lelkiségi mozgalom, amelyben házaspárok, papok és szerzetes nővérek vesznek részt. A párkapcsolatok elmélyítését szolgálja, ezen belül pedig a kommunikációnak egy sajátos technikájára tanítja meg a résztvevőket, amit azután otthon is gyakorolhatunk. A mozgalom azért vált szükségessé, mert a rohanó, Istentől egyre távolodó, összezavarodott világunkban erősen megingott a házassági és a családi viszony. Egy társadalom egészsége viszont épp a társadalmat alkotó házasságok, a családok egészségétől függ. Egyre növekszik a „problémás” házasságok száma és e problémák sajnos legtöbbször válással végződnek. Ez azért van így, mert a „modern” világ nem tartja kellő tiszteletben a házasság intézményét. A médiák által sugallt hamis értékek hatására az ember felkészületlenül már-már meggondolatlanul lépnek házasságra. Arra, hogy nem is ismerik kellően egymást, vagy teljesen másképpen kívánják az életüket leélni, csak a „mézeshetek” elmúltával döbbennek rá. Ilyenkor csak két lehetőség van. Az egyik a válás a másik meg, hogy szabad akaratuktól vezényelve igyekeznek rátalálni a Biblia által is tanított útra, hogy két ember közötti kapcsolat csak akkor lehet sikeres, ha az a kölcsönös szeretet, megértés, egymás tiszteletben tartása és az Istennel a szívükben elv jegyében történik. A Házas Hétvége mozgalom úgy kezdődött, hogy az 50-es évek elején a spanyolországi Gabriel Calv atyától egy házaspár lelki vezetést kért. Ez annyira jól sikerült, hogy példájuktól felbátorodva más házaspárok is igényelték ezt a segítséget. Ma több mint egymillió házaspár él ezzel a lehetőséggel 90 országban. Fontosnak tartjuk azt is elmondani, hogy a Házas Hétvége mozgalom célja nem családterápia, nem a rossz házasságok helyrehozása, hanem a jó házasságban élők kapcsolatának elmélyítése, hisz számukra fontos ez a kapcsolat.


A házas hétvégések egyik ünneplő csoportja

    Hogyan lehet ekkora szervezetet irányítani, és hogyan lehet bekapcsolódni a mozgalomba?
    
- A közösség piramis mintára van felépítve. A piramis csúcsán van a világtanács. Ennek tagjait 5 kontinens egy-egy teamjei alkotják. Egy team (olvasd tim) egy atyából és három házaspárból áll. A világtanács alatt állnak a kontinens tanácsai, az Európai tanács székhelye Belgiumban van. A kontinens tanácsok alatt működnek a mozgalomban résztvevő országok tanácsai a mi esetünkben ez Magyarország. Az ország tanács alatt vannak a regionális tanácsok. Magyarország szűkebb értelemben négy régióra van osztva, ezt azért mondjuk így, mert Magyarország által van képviselve még 4 szervezet: Vajdaság, Erdély, Kárpátalja és a Felvidék. Ez utóbbi háromban a Házas Hétvége mozgalom még csak alakulóban ténykedik. Vajdaság regionális tanács felelősei: Nagy József atya, tiszai fő-esperes Zentáról, valamint mi Csincsik Rózsa és Lajos Adáról. A piramis alapját a területek (helyi csoportok) alkotják, amelyben tehát Adán szintén aktívan részt veszünk. Aki szeretne bekapcsolódni a mozgalomba, az egy úgynevezett „első Házas hétvégében” vesz részt, ez a felvételi (beugró). első hétvégét mi legtöbbször a tóthfalusi plébánián szervezünk, mert ott eleve erre a célra berendezett környezet várja a betagosodni kívánó házaspárokat. Ez úgy történik, hogy minden házaspár külön-külön szobában van elszállásolva. Az első házas hétvégét egy atyából és három házaspárból alkotott team vezeti, és három napig tart. Erről az eseményről a világnak a mozgalomhoz tartozó összes házaspárja értesül interneten keresztül, és három napon át lélekben ők együtt vannak a jelöltekkel. A három nap témakörei: a) Önismeret – kapcsolat önmagammal, b) Kapcsolat a házastársammal c) Helyünk az egyházban és a társadalomban. E témakörök megvitatása a Szentírás fényében zajlik. A három nap alatt a team saját életpéldáit megosztva irányítja a résztvevők figyelmét az adott témakörre. Minden ilyen bevezető után a házaspár időt kap arra, hogy a fölvetett kérdést kettesben átgondolja és átbeszélje. Mindezt a rendelkezésünkre bocsátott szoba intim légkörében tehetik. Csoportfoglalkozás nincs, minden megbeszélés a házastársak között zajlik. A zavartalan együttlétről és igényeik kielégítéséről a közösség gondoskodik. Tapasztalataik után dönthetnek, hogy akarnak vagy sem a mozgalom tagjai lenni.
    Ez mind nagyon szép, de mit kapnak ezzel, és miben nyilvánul meg érdekük, hogy tagok legyenek?
    - Röviden válaszolva sok mindent és sok mindenben. Konkrétan pedig ez azt jelenti, hogy tudatosodnak bennünk életünk fontos dolgai, láthatóan változik életszemléletünk. Felfrissül, szinte megújul háztartási kapcsolatunk. Felébred bennünk a vágy egy teljesebb, boldogabb életre, az igény a hasonló értékek szerint élő házaspárokkal való közösségre. Havonta rendezünk közösségi találkozókat, amelyeken megosztjuk tapasztalatainkat egy-egy probléma megoldása vagy éppen szép pillanataink kapcsán. Ezen kívül vannak rendezvényeink, amelyen gyerekeink is részt vesznek. Ilyenek a nyári piknikek, farsangi bál, nyári tábor stb. E rendezvénynek köszönve gyerekeink is szinte észrevétlenül potenciális tagjaivá válnak a mozgalomnak.
    Utolsó kérdésem, mennyien vannak Vajdaságból a mozgalomban? És ha e cikk alapján valakinek kedve lenne csatlakozni, mit tegyen ennek érdekében?
    - Vajdaságból 340 házaspár, 20 pap és 4 szerzetesnővér a tagja. A csatlakozni vágyóknak pedig csak fel kell keresni bennünket (Csincsik házaspár), és mi minden szükségeset elmondunk nekik. Ezek után nem maradt más hátra, mint megköszönjem a beszélgetést, és sok sikert kívánjak a további munkájukhoz, amelyet immár 18 éve folytatnak.

Moldvai Jenő

mart 2005.

Naslovna strana
Prošlogodišnje ostvarenje
Ada dobija svoj most
Moj treći most se gradi u Adi
Počinje škola za osnovno obrazovanje odraslih
Rasprostranjenost raka
Vesti iz policije
Devizni račun Zavičajnom domu
Proglas
Impresum


Design by VA