Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. március

Címoldal
Tartozni valahova
A II. Helyi Közösség idei terveiről
Az igéret szép szó, ha megtartják úgy jó!
Hogy sikeresen rajtoljanak a gazdák!
Húsvéthétfőn korán kelünk
Mai kántálók
Hidat kap Ada
Segíteni a minőségi oktatást
A Szarvas Gábor Könyvtár 2004-ben
Négy év alatt csak két lakás...
Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör gyermekszínjátszóinak tizenhárom éve
Községi szavalóverseny Adán
Csoportosított program szerint dolgozik a Vöröskereszt községi szervezete
Ada Község Rákellenes Egyesülete
Honda kisgépek bemutatója
Vágy egy teljesebb, boldogabb életre
Fanyar borok illatánál
Legnagyobb kincsünk: a gyermek
Hároméves az Oázis
Húsvéti készülődés a konyhában
Nyelvi figyelő
LVII. Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Tanulóink írásaiból
Devizaszámla a Tájháznak
Az adai birkózósport
Az olvasó írja
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

LEGNAGYOBB KINCSÜNK: A GYERMEK

    Nagyanyáink számára még teljesen természetes volt itt a mi vidékünkön is, hogy három, négy vagy annál több gyermek settenkedett körülöttük nap mint nap. Mégis jutott mindenkinek betévő falat, gyermekeink nem jártak szakadt, piszkos ruhában, és még a családban megtanulták , mit jelent közösségben élni. Szerencsére most is vannak olyan emberek, akik megpróbálnak szembe úszni az árral, az anyagiak helyett igazi értékekben akarnak gazdagodni. Ezek a többgyermekes családok már puszta létükkel is – függetlenül attól, hogy tudatos -e a több gyermek vállalása, vagy csak a minden ember szívében jelenlevő lelkiismeret szavára hallgattak a szülők – jelekké válnak önzésre hajló, kényelemhez szokott, értéktipró, fogyasztói világunkban. Önzetlen szeretetük, mellyel a rájuk bízott új életeket fogadják, számukra is az élet ajándékát adja, egy olyan belső nyugalmat és biztonságot, amely a körülöttünk forrongó, háborgó és igazságtalan világban a békesség szigete lehet, ha nem kényszerből, tudatlanságból vagy anyagi haszon reményében vállalják gyermekeiket.
    Ezekkel a gondolatokkal láttunk neki a Tűzsziget Tiszamenti Nagycsaládosok Egyesülete idei programjának kidolgozásához, amely a szervezet fennállásának 10 éves évfordulója megünneplésének jegyében készült. Bizony egy évtizede már annak, hogy igyekszünk felhívni a figyelmet a többgyermekes családok támogatásának szükségére, hiszen egyre inkább fogyunk, kiürülnek falvaink és városaink, elnéptelenednek óvodáink és iskoláink.
    Kezdetben 17 családdal indultunk, ma már összesen 322 család tagosodott be egyesületünkbe és vette igénybe a különböző kedvezményeket, vált részeseivé rendezvényeinknek, megmozdulásainknak, kirándulásainknak és akcióinknak. Példánkat követve ma már 12 egyesület és 16 csoport működik Vajdaságban, 2002-ben pedig kezdeményezésünkre megalakult a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a VANCSESZ székhelye Adán van és egyesületünkből került ki annak elnöke meg titkára is. Egyesületünk adja a Kárpátmedencei Családszervezetek Szövetsége alelnökét és a két szerbiai küldött közül az egyiket az Európai Nagycsaládos Szövetségbe.
    Az idén immár második alkalommal leszünk házigazdái a vajdasági nagycsaládos vezetőképző tanfolyamnak és a vajdasági nagycsaládos találkozónak. Aktivistáinknak köszönhetően került sor tavaly az 1. Vajdasági közösségi és családi életre nevelő ifjúsági tábor megszervezésére, amelyet az idén ismét szeretnénk megvalósítani. Együttműködést alakítottunk ki magyarországi, erdélyi és szlovákiai nagycsaládos egyesületekkel, rendszeresen résztveszünk rendezvényeiken. Fontos számunkra az az állandó kapcsolat is, amelyet a Tartományi Népesedési, család és gyermekvédelmi titkársággal alakítottunk ki, hiszen az ő kezdeményezésükre fogadta el a Tartományi Képviselőház Vajdaság népesedési fejlesztési programját. Olyan intézkedéseket láttak elő ebben a programban, amelyek a családok helyzetének javítását, a gyermekek születésének felvállalását serkenthetik.
    Nemrég meghívást kaptunk a Szerb Tudományos és Művészet Akadémiára, ahol az elmúlt 60 év népesedés politikájának elemzésére került sor. A legmagassabb szinten foglalkoztak tehát a demográfiai kérdésekkel és ha ehhez hozzátesszük, hogy épp ezekben a napokban vitatja meg a Szerbiai Parlament az új családügyi törvényt, a 4. gyermeküket szülő anyák kedvezményeit biztosító törvényt és a családok pénzbeli támogatásáról szóló törvény módosítását, akkor mondhatjuk, hogy elindult valami. Persze tudjuk, hogy mindez nem elég, hiszen sokkal átfogóbb, sokkal radikálisabb törvényekre, intézkedésekre lenne szükség köztársasági és helyi szinten is. Figyelembe véve azonban a társadalm jelenlegi helyzetét és azt , hogy valójában még sokan nem érzik igazán a kérdés súlyát, egyenlőre csak bizakodhatunk és nagy-nagy kitartással folytathatjuk azt a munkát, amibe tíz éve belekeztünk.

Krizsán V. Vilmos

mart 2005.

Naslovna strana
Prošlogodišnje ostvarenje
Ada dobija svoj most
Moj treći most se gradi u Adi
Počinje škola za osnovno obrazovanje odraslih
Rasprostranjenost raka
Vesti iz policije
Devizni račun Zavičajnom domu
Proglas
Impresum


Design by VA