Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. február

Címoldal
Az első lépések meglépve
Beszámoló a II. Helyi Közösség 2004. évi munkájáról
Mérlegen a tavalyi év
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Vastaps a Magyar Kultúra Alapítvány székházában
Kitárni a világot a diákok előtt
Szent Száva, az iskolák védőszentje
Folytatódik a renoválás
Szennyvíz-elvezetési és –tisztítási lehetőségek
Megmozdultak a gyümölcstermelők
Jóízű téli gyümölcs
Bemutatták városunkat
Feldobom a labdát
Gazdálkodni csak ésszerűen lehet
Jelen és múlt
Tűz van!
Megmozdult a tanyavilág fiatalsága
Tagtoborzás a Demokrata Pártban
35. MIRK - ADA
Mibe ültessem?
Amit az antibiotikumokról tudni kell
Nyelvi figyelő
LVI. Zöld levél
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Tájékoztatás
Hírek
A Községi Körkép internetes statisztikája
Téli fülőke
Hatékonyabb akciókat tervez a halúrszolgálat 2005-re
Februári jeles napok
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

Mibe ültessem?
Virágtartók, cserepek, kosarak

    Miből legyen a cserép? Átültetéskor nagyobbat vagy ugyanakkorát? Alacsony vagy magas a jó? Tegyünk-e cserépdarabot a nyílás fölé? Négyzet vagy kör keresztmetszetű? Minden évben ültessük át? Tél végén vagy egész évben? Rengeteg apró, megválaszolatlan kérdés, mely sokszor nagyon is fontos.
    A hagyományos, égetett agyagcserép lassan kikopik a kertészetből és a háztartásokból is. Kár pedig, mert néha nélkülözhetetlen. Egyes növények számára előnyösebb, mint a műanyag. Anyaga porózus, ezért kisebb a veszélye annak, hogy túlöntözzük benne a növényt, a gyökerek a cserép falán át is levegőhöz jutnak. Igaz, nehezebb a műanyagnál. Ez a kertésznek hátrány, hiszen sokat kell szállítania. A szobai virágok viszont biztosabban állnak a „lábukon” agyagcserépben, kisebb a felborulás veszélye. Nagyobb növény számára ez a legmegbízhatóbb edény. Amikor a piacon vagy virágboltban új agyagcserepet vásárolunk, kopogtatással győződjünk meg arról, hogy nincs-e rajta hajszálrepedés. Vigyázzunk, hogy szállítás közben ne üssük hozzá semmihez. Használat előtt egy napra áztassuk be egy vödör vízbe, különben a földből, a gyökérzettől vonja el a vizet a száraz cserép. A használt cserepet mossuk tisztára, mielőtt új növényt ültetünk bele, és ha hosszabb ideig üresen állt, akkor is áztassuk be. Egyszóval az agyagcserepek dekoratívabbak, viszont nehezebbek, mint a műanyag társaik.
    A műanyagcserepek rendkívül könnyűek, jól bírják a gyűrődést. Küllemükben ugyan nem vetekedhetnek az agyag és kerámia növénytartókkal, de sok felhasználási szempontból praktikusabbak (mint pl. a balkon-ládák). A műanyag cserepeket sokféle méretben, színben és alakban árusítják. Anyaguk tartós és nem törékeny. Faluk nem vízáteresztő, viszonylag kevesebb öntözést kíván az ilyen edényben tartott virág. Biztosabban áll, kevésbé borul föl az a cserép, amelynek alsó átmérője alig kisebb a fölsőnél, vagyis a fala majdnem függőleges. Míg az agyagcserepeken általában egyetlen vízelvezető nyílás van, a műanyagból készítetten legalább három. A műanyagcserép könnyen tisztántartható. Használat után minden alkalommal mossuk is el. Különböző színekben kapható. Ha lehet, válasszuk a cserép (terrakotta) színűt.
    Tél végén, kora tavasszal, amikor már több a fény, a szobanövények átültetésének is elérkezik az ideje. Azokat a virágokat, amelyek szemmel láthatóan kinőtték a cserepüket, fölélték a földjüket, tegyük új földbe, új cserépbe. Az új edény egy mérettel legyen csak nagyobb a réginél. Ha viszont a növényünk aránytalanul nagy cserépben volt idáig, ültethetjük kisebbe is. Ezt akkor tudjuk megítélni, ha kiemeljük a cserépből. A túl nagy edényben a föld az öntözővíztől lehűlve károsítja a gyökereket, a pangó víz elsavanyítja a talajt. A kinőtt cserépből a növény egyszerűbben árulkodik: kinyomja magát, vagy a gyökér kibújik a vízelvezető nyíláson. A virágcserepek rendszerint nem szépek, még a tiszta, új edények sem elég mutatósak a lakásban. Ezért válasszunk számukra külső cserepet, kosarat vagy más edényt, amely ízléses, színe és alakja nem túl feltűnő, nem nyomja el a növényt, ugyanakkor illik a lakás berendezéséhez és a virág jellegéhez.

Sterbik Ildikó

februar 2005.

Naslovna strana
Kod ministra za ljudska i manjinska prava
Sa sednice Skupštine opštine
Novi rezultati u radu lokalne samouprave
Udruživanje voćara
Komunalije kod nas
Obrazovanje Saveta za zapošljavanje
Venčanje pred kamerama
U maju izložba pasa u Molu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA