Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. február

Címoldal
Az első lépések meglépve
Beszámoló a II. Helyi Közösség 2004. évi munkájáról
Mérlegen a tavalyi év
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Vastaps a Magyar Kultúra Alapítvány székházában
Kitárni a világot a diákok előtt
Szent Száva, az iskolák védőszentje
Folytatódik a renoválás
Szennyvíz-elvezetési és –tisztítási lehetőségek
Megmozdultak a gyümölcstermelők
Jóízű téli gyümölcs
Bemutatták városunkat
Feldobom a labdát
Gazdálkodni csak ésszerűen lehet
Jelen és múlt
Tűz van!
Megmozdult a tanyavilág fiatalsága
Tagtoborzás a Demokrata Pártban
35. MIRK - ADA
Mibe ültessem?
Amit az antibiotikumokról tudni kell
Nyelvi figyelő
LVI. Zöld levél
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Tájékoztatás
Hírek
A Községi Körkép internetes statisztikája
Téli fülőke
Hatékonyabb akciókat tervez a halúrszolgálat 2005-re
Februári jeles napok
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

Megmozdultak a gyümölcstermelők
– összefogással nagyobb ismeretek és jobb eredmények

    A várakozáson felüli volt az érdeklődés azon az összejövetelen, amelyet január 21-én szerveztek a gyümölcstermesztők részére. Az adai I Helyi Közösség nagyterme kicsinek bizonyult már az első megbeszélés és egyúttal előadás alkalmával, amikor az elméleti részt hallgathatták végig az érdeklődők neves szakemberek közreműködésével. Nem volt kisebb érdeklődés (sőt, több mint százan is megjelentek) a másnapi gyakorlati bemutató iránt sem, amikor a szakemberek a gyümölcsfák helyes és korszerű metszését mutatták be.


A gyümölcstermesztők a helyszínen is tájékozódtak
a gyümölcsfák szakszerű metszéséről

    Tudjuk, hogy községünkben igen sok gyümölcstermesztő van, ki nagyobb mértékben, ki csupán kiskerti terjedelemben űzi ezt a foglalkozást, vagy mondhatjuk hobbit. A gondok, a problémák, de a célok is mindenkinél ugyanazok: egészséges, bőtermő gyümölcsfákat nevelni. De eddig magukra voltak hagyatva, senki sem kezdeményezte azt, hogy tömörüljenek, hogy közösen megbeszélve a problémákat, új ismeretekre tegyenek szert. Érezvén ezt a hiányosságot, egy kezdeményező bizottság, Győri Géza, Gyetvai Péter, Stojanović Lazar és Csuvik János összetételben, az önkormányzat hathatós támogatásával, megtette az első lépést, és megszervezett egy előadást, természetesen szakemberek bevonásával, a tavaszi metszés és a növényvédelem a gyümölcsösökben témájáról. Az előadók közül a zentai Mezőgazdasági Állomás szakembere, BABIĆ Andrea okl. mezőgazdasági mérnök, a gyümölcsfák növényvédelméről beszélt, KÖRÖSI István mezőgazdasági szakember, a kanizsai mezőgazdasági iskola igazgatóhelyettese pedig a tavaszi metszésről és általában a mai modern fanevelésről. Másnap, 22-én, szombaton Makra Rudolf gyümölcsösében SÍPOS Béla, a budapesti Kertészeti Egyetem tanára a gyakorlatban is bemutatta a helyes és gazdaságos metszés módjait különböző gyümölcsfákon, ugyanakkor a nagyszámú érdeklődő hasznos útmutatást kapott a metszés kezeléséről, a kártevők és betegségek elleni védekezésről.
    El kell még mondani, hogy a kezdeményező bizottság tovább szeretne lépni ezen a téren, és felkínálta a jelenlevőknek, hogy alakítsák meg a gyümölcsészek klubját. A javaslatot nagy tetszéssel, egyhangúlag elfogadták. Február folyamán ki fogják dolgozni a szükséges dokumentációt, és előkészítik az alakuló közgyűlést. Ennek végrehajtása céljából a kezdeményező bizottság Tóth Sándor személyével kibővült.
    Arra való tekintettel, hogy már az első lépés rendkívül sikeresnek mondható, a szervezők bíznak abban, hogy a jövőben már szervezetten még nagyobb eredményeket és sikeres együttműködést tudnak elérni.

Vastag J.

februar 2005.

Naslovna strana
Kod ministra za ljudska i manjinska prava
Sa sednice Skupštine opštine
Novi rezultati u radu lokalne samouprave
Udruživanje voćara
Komunalije kod nas
Obrazovanje Saveta za zapošljavanje
Venčanje pred kamerama
U maju izložba pasa u Molu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA