Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. február

Címoldal
Az első lépések meglépve
Beszámoló a II. Helyi Közösség 2004. évi munkájáról
Mérlegen a tavalyi év
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Vastaps a Magyar Kultúra Alapítvány székházában
Kitárni a világot a diákok előtt
Szent Száva, az iskolák védőszentje
Folytatódik a renoválás
Szennyvíz-elvezetési és –tisztítási lehetőségek
Megmozdultak a gyümölcstermelők
Jóízű téli gyümölcs
Bemutatták városunkat
Feldobom a labdát
Gazdálkodni csak ésszerűen lehet
Jelen és múlt
Tűz van!
Megmozdult a tanyavilág fiatalsága
Tagtoborzás a Demokrata Pártban
35. MIRK - ADA
Mibe ültessem?
Amit az antibiotikumokról tudni kell
Nyelvi figyelő
LVI. Zöld levél
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Tájékoztatás
Hírek
A Községi Körkép internetes statisztikája
Téli fülőke
Hatékonyabb akciókat tervez a halúrszolgálat 2005-re
Februári jeles napok
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

NOVI REZULTATI U RADU LOKALNE SAMOUPRAVE

    U intervjuu koji je za naš list dao gosp. Zoran Dragin, zamenik predsednika opštine Ada, na početku njegovog mandata pisali smo o planovima nove lokalne samouprave. Sada kada je proteklo nekoliko meseci, možemo već da govorimo i o rezultatima.
     O radu i aktivnostima u proteklom periodu gosp. Zoran Dragin izjavio je sledeće:
    “Od traženih 16.000.000 dinara bespovratnih sredstava od Ministarstva za finansije dobili smo 8.000.000 dinara. Nadalje 28. decembra prošle godine potpisali smo ugovor sa Fondom Ministarstva za poljoprivredu o dodeli nepovratnih sredstava za razvoj sela u iznosu od 4.700.000 dinara. Sredstva za razvoj sela utrošićemo na popravku puteva između Utrina i Obornjače, koji su u katastrofalnom stanju. 120.000 dinara će se utrošiti za nabavku kompjutera za Obornjaču za potrebe poljoprivrednika i osnovne škole. Planirana je kupovina ukupno 6 kompjutera, sa time da će 3 obezbediti lokalna samouprava, a tri će finansirati Obornjača.
    U vezi uređenja centra Ade i izgradnje javnog WC-a mogu da kažem da je DP "PROSTOR" napravio idejni projekat. Lokacija javnog WC-a je predviđena desno od robne kuće gde postoji jedan trenutno neuređen prostor. Čeka se proleće da se otpočne sa radovima, sa time da će i I i II mesna zajednica učestvovati sa određenim sredstvima.
    Poznato je da će u maju mesecu ove godine naša opština biti domaćin MIRK-a, Međunarodne izložbe ručnih radova. Izložbe će biti postavljene u Osnovnoj školi "Čeh Karolj". Udruživanjem sredstava škole i lokalne samouprave okrečeno je do sada 10 učionica i urađena je adaptacija sanitarnih čvorova. Predstoji krečenje i drugih učionica.
    Značajno pitanje za građane opštine je i funkcionisanje telefonskih linija. U tom smislu obavljen je razgovor sa direktorom Telecom Subotica za zonu Subotica-Sombor gosp. Karlom Vetro u vezi zamene starih telefonskih centrala u Adi, sa novom digitalnom centralom. On je izneo uverenje da je realizacija istog moguća, te još predstoji odluka Glavnog odbora, čija je sednica predviđena za februar mesec. Radi se o savremenom sistemu komunikacije, koji bi obezbedio bolji kvalitet telefonskih usluga i veći broj priključaka. Cena novih priključaka će biti vrlo popularna, između 6000-7000 dinara. Dvojne telefonske linije bi bile ukinute. Ako sve bude išlo po planu, nakon Ade slediće zamena telefonske centrale u Molu, a 2006. godine i u Utrinama, Sterijino i Obornjači, gde će takođe biti novih priključaka. Predstoji nam i razgovor sa Mobtelom za rešavanje loše pokrivenosti signalom 063 na teritoriji Mola i okolnih naselja opštine. Tražićemo postavljanje repetitora.
    U cilju rešavanja imovinsko-pravnih pitanja u opštini održan je zajednički sastanak predstavnika lokalne samouprave, geodetske uprave, "Standarda" i "Prostora". Konstatovano je da postoje mnogobrojni nesređeni vlasnički odnosi. Da bi se isti sredili, mora se između ostalog krenuti i sa realizacijom uknjižbe etažne svojine u Adi. I u vezi Rekreacionog parka u Adi takođe postoje nesređeni vlasnički odnosi, a njihovo regulisanje je preduslov za dalje investicije. Donet je zaključak da se do kraja marta meseca iznađu rešenja, a krajnji cilj je da svaki vlasnik nekretnine dobije validni dokumenat.
    U proteklom periodu održan je sastanak sa predstavnicima Mesnih zajednica, gde je dogovoren zajednički program za 2005. godinu. Za 10. februar je predviđeno održavanje sednice Skupštine opštine, kada će se doneti odluke o postavljenju komisija i saveta koji će pomoći Skupštini u normalnom funkcionisanju. Takođe je zakazana i sednica Olimpijskog komiteta, čiji je predsednik gosp. Mičiz Jožef. Tom prilikom će se razmotriti sva bitna pitanja oko priprema Radničke sportske olimpijade, koja će se održati u Adi 2007. godine i to: konkretni rokovi, izbor sportskih objekata, održavanje rukometnog kampa "Rastimo", pripreme i drugo.
    Kao vid propagiranja naše privrede, a i čitavog naselja, u Adi je u januaru mesecu uspešno realizovana TV emisija edukativnog tipa "Znanje imanje". Tom prilikom odrađen je jedan program iz oblasti poljoprivrede, konkretno stočarstvo. Za uspešnu realizaciju ove emisije najviše je zaslužan Poljoprivredni kombinat "Halas Jožef". Pored poljoprivrede uspešno su prezentovani i lov, turizam i ugostiteljstvo. Moram da istaknem da su se kontakti sa ekipom RTS-a odvijali na obostrano zadovoljstvo uz dogovor da ćemo u buduće još više sarađivati.
    I na kraju bih rezimirao da je lokalna samouprava u relativno kratkom vremenu ostvarila veliki broj kontakata sa raznim organima i institucijama. Među najznačajnijima bih istakao prijem kod Ministra za nacionalna pitanja gosp. Rasima Ljajića. Tom prilikom smo sa predsednikom opštine gosp. Ferencom Irmenjijem upoznali ministra sa stanjem u našoj opštini i istakli da se međunacionalni odnosi zasnivaju na međusobnoj toleranciji. Kod ministra smo naišli na izuzetan prijem i razumevanje, uz obećanje da će nam pomoći po svim pitanjima, izjavio je na kraju razgovora gosp. Zoran Dragin.

Branislava Bakoš

februar 2005.

Naslovna strana
Kod ministra za ljudska i manjinska prava
Sa sednice Skupštine opštine
Novi rezultati u radu lokalne samouprave
Udruživanje voćara
Komunalije kod nas
Obrazovanje Saveta za zapošljavanje
Venčanje pred kamerama
U maju izložba pasa u Molu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA