Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. február

Címoldal
Az első lépések meglépve
Beszámoló a II. Helyi Közösség 2004. évi munkájáról
Mérlegen a tavalyi év
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Vastaps a Magyar Kultúra Alapítvány székházában
Kitárni a világot a diákok előtt
Szent Száva, az iskolák védőszentje
Folytatódik a renoválás
Szennyvíz-elvezetési és –tisztítási lehetőségek
Megmozdultak a gyümölcstermelők
Jóízű téli gyümölcs
Bemutatták városunkat
Feldobom a labdát
Gazdálkodni csak ésszerűen lehet
Jelen és múlt
Tűz van!
Megmozdult a tanyavilág fiatalsága
Tagtoborzás a Demokrata Pártban
35. MIRK - ADA
Mibe ültessem?
Amit az antibiotikumokról tudni kell
Nyelvi figyelő
LVI. Zöld levél
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Tájékoztatás
Hírek
A Községi Körkép internetes statisztikája
Téli fülőke
Hatékonyabb akciókat tervez a halúrszolgálat 2005-re
Februári jeles napok
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

H Í R E K

    A Búzamezők Hét Virága Nőegyletnek és a Magánosok klubjának közös szervezésében ez év február 5-én (szombaton) farsangi zenés szórakoztató délutánt tartottak a II Helyi Közösség nagytermében a tagság részére. A talpalávalót Aranyos Lajos szolgáltatta, míg a harapnivalót és az üdítőt maguk a Nőegylet tagjai biztosították.

B. G


     Az adai Nagycsaládosok Egyesülete február 6-án az adai I. Helyi Közösség nagytermében tartotta meg a farsangi jelmezbált a gyermekek részére. A rendezvény elején érdekes és különleges jelmezekbe öltözött gyermekek vonultak fel a közönség előtt: megelevenedett a Tündérország apraja-nagyja (királykisasszony, Hupikék törpikék, néhány rajzfilm-figura, kiscica, Harisnyás Pippi, menyasszony, ördög, boszorkány stb.). A legérdekesebb jelmezeket egy 3 tagú zsűri értékelte, és a szórakoztató műsor után eredményt hirdetett. Első helyen a Tündér végzett, II. az ördög, III. a Törpilla, a IV. helyet pedig a királynő szerezte meg. A művelődési műsorban közreműködött az Aranykapu ME csoportja, valamint Csernus Krisztina, aki édesanyja egyik versét mondta el.
    A vendégeket és a gyerekeket a szervezők farsangi fánkkal, valamint üdítővel kínálták. A zenét ezúttal is Aranyos Lajos szolgáltatta.

B. G.



Ígéretes kezdet

    Ebben az évben Ada művelődési élete némileg kezd felébredni téli álmából. Erre utal egy januárban megtartott könyvbemutató, amikor megismerkedhettünk a BARANGOLÓ című első délvidéki magyar nyelvű turisztikai kézikönyvvel. Február 6-án pedig egy színházi előadást láthattunk a budapesti szerb színház előadásában. Talán, mire kitavaszodik, még jobban éledezni fog a kultúra is!

B. G.

KISÁLLAT-TENYÉSZTŐINK ZOMBORBAN

    Az adai Galamb- és Nyúltenyésztők Klubjának (Világos László és Hodik János) szervezésében mintegy 55 moholi, adai és zentai kisállat-kedvelő és tenyésztő autóbusz-kirándulás keretében megtekintette a 30. zombori szárnyasállat-kiállítást.


Nagytestű Brahma-kakas

    A sikeres utazást többen arra is kihasználták, hogy a Mosztonga-csarnok előtti hatalmas baromfi-, galamb- és nyúlpiacon áruba bocsássák eladásra szánt állataikat. Maga a kiállítás kisebb méretű volt, mint a korábbiak, azonban a bemutatott állatok minősége a lehető legmagasabb szintet mutatta.

K. J.


INTERNET

    Az adai Adanet drótnélküli Internet-szolgáltató ez év januárjában elkezdte felszerelni az antennákat az érdekelt törökfalvi lakosok számára, akik számítógépen keresztül szeretnének kapcsolatba lépni a nagyvilággal. A Cseh Károly Általános Iskola törökfalvi épületére helyezték a fő antennát, mely Adáról veszi át a kapcsolatot, és helyben igénylők kapcsolatát közvetíti. Hónapok óta számítógép-ismereti tanfolyam van az iskolában. Ott merült fel a falu lakosai számára az internet iránti érdeklődés. A szerelési munkálatok folytatódnak, a böngészés elindult a különféle honlapok között, és a falu is egy lépéssel közelebb került a nagyvilághoz.

M. J.


    A Vajdasági Hit és Fény LELKI GYAKORLATOKAT és KÉPZÉST szervezett Muzslán 2005 január 28-29 és 30-án! Ezúton szeretné megköszönni a Reménysugár Segélyalap mindazoknak a támogatóknak akik hozzájárultak, hogy az adaiak is részt vehettek ezen a rendezvényen. Támogatói a következők: Első Helyi Közösség, Preduzetnik D.O.O. Ada, S.M.R. Zupčanik és a Szociális Központ Ada.


ELŐADÁSOK VOLTAK A FÖLDMŰVESEK SZÁMÁRA

    Február 3.-án az Utrina-Obornja č a Földművesszövetkezet előadást szervezett a törökfalvi földművesek részére az ifjúsági teremben. Az előadásra megtelt a terem nagy örömükre az előadóknak, akik megjegyezték, hogy ilyet még más településen nem tapasztaltak. Az előadók Újvidékről és Zentáról jöttek a következő témákkal: növényvédő szerek ismertetése a Bayer termékekből, valamint a Pionir kukorica-vetőmagok ismertetése. A hallgatóság az előadásokat figyelmesen meghallgatta, és utána kérdéseket is tett fel a témakörrel kapcsolatban.
    Február 4.-én a Törökfalvi Helyi Közösség szervezésében az estéli órákban előadást tartottak a zentai mezőgazdasági állomás munkatársai. Az előadás a gazdaság regisztrálásról, valamint arról szólt, hogy a szlovén kisgazdák hogyan készültek fel az Európai uniós csatlakozására. Az előadás szerb nyelven folyt, és sok-sok információt és képet láthattak a résztvevők. Az ifjúsági terem telve volt hallgatósággal, akik kérdéseket tettek fel az előadóknak.
    A fagyos téli estén a résztvevők újabb információkkal mentek haza, egymás között beszélgetve és reménykedve, hogy a közeljövőben lesz még további előadás számukra.

Molnár Jószef

februar 2005.

Naslovna strana
Kod ministra za ljudska i manjinska prava
Sa sednice Skupštine opštine
Novi rezultati u radu lokalne samouprave
Udruživanje voćara
Komunalije kod nas
Obrazovanje Saveta za zapošljavanje
Venčanje pred kamerama
U maju izložba pasa u Molu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA