Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. február

Címoldal
Az első lépések meglépve
Beszámoló a II. Helyi Közösség 2004. évi munkájáról
Mérlegen a tavalyi év
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Vastaps a Magyar Kultúra Alapítvány székházában
Kitárni a világot a diákok előtt
Szent Száva, az iskolák védőszentje
Folytatódik a renoválás
Szennyvíz-elvezetési és –tisztítási lehetőségek
Megmozdultak a gyümölcstermelők
Jóízű téli gyümölcs
Bemutatták városunkat
Feldobom a labdát
Gazdálkodni csak ésszerűen lehet
Jelen és múlt
Tűz van!
Megmozdult a tanyavilág fiatalsága
Tagtoborzás a Demokrata Pártban
35. MIRK - ADA
Mibe ültessem?
Amit az antibiotikumokról tudni kell
Nyelvi figyelő
LVI. Zöld levél
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Tájékoztatás
Hírek
A Községi Körkép internetes statisztikája
Téli fülőke
Hatékonyabb akciókat tervez a halúrszolgálat 2005-re
Februári jeles napok
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

Kitárni a világot a diákok előtt
Beszélgetés az adai Műszaki Iskola igazgatónőjével

    Nemrégiben Szent Száva napján ünnepséget tartottak az adai Műszaki Iskolában. Ez alkalomból beszélgettem Baranyi Zsuzsannával, az intézmény igazgatónőjével, aki az iskola tevékenységéről, kapcsolatairól és diákjainak eredményeiről számolt be:
     - Az adai Műszaki Iskolának jelenleg harminchárom osztálya van, ebből hét szerb, a többi pedig magyar tannyelvű. Az iskolában négy munkaterület van, gépészet és fémmegmunkálás, elektrotechnika, textilipar és építőipari szak. Ezeken a területeken belül választhatnak a diákok oktatási profilt három- és négyéves képzésben.
    A négyéves szakokon technikusokat képezünk, mégpedig gépésztechnikus-számítógépes szerkesztőket és számítógépes elektrotechnikusokat. Az utóbbira az idén, a nagy érdeklődés miatt, három osztályt is nyitottunk, kettőt magyarul, és egyet szerb nyelven. Hároméves képzésben részesítünk ebben a tanévben autószerelőket, géplakatosokat, villanyszerelőket, villamosgép- és készülékszerelőket, ruhakészítő-szabókat, kötőket, ácsokat, kőműveseket és csempéző--kályhás--műkőkészítőket. A következő, 2005/2006-os tanévre a beiratkozási tervben ezek mellé a szakmák mellé kértünk víz- és központi fűtésszerelőt, és a villamos gép- és készülékszerelő szak helyett a háztartási gép- és készülékszerelő szakot szeretnénk nyitni. Az illetékesek jóvá is hagyták a kérelmünket, így a következő tanévben a diákok már ezekre a szakokra is iratkozhatnak. Azért akartunk változtatni, mert nagyon kevés ilyen végzettségű szakember van a községben, és a jövőben a kanalizáció és a gázvezetékek kiépítésénél szükség lesz rájuk.


Ürményi Ferenc polgármester átadta rendeltetésüknek a
Műszaki Iskola felújított tantermeit

    Sajnálatos, hogy az úgynevezett munkás szakmákra az utóbbi években nem szívesen iratkoznak a diákok. Mi tanárok úgy látjuk, hogy a szülői tanácsra a gyermekek inkább olyan profilt választanak, ahol nem kell nehéz fizikai munkát végezniük. Ácsokból, kőművesekből, villanyszerelőkből hiány van a munkaerőpiacon, mégis nagyon kevesen jelentkeznek ilyen képzésre. Úgy érezzük, hogy nyolcadik után a szülők a gyerekekkel együtt nem gondolják át kellőképpen, hogy mi az a foglalkozás, amiből majd a későbbiekben meg lehet élni, és amellyel bárhol, bármikor érvényesülhetnek a fiatalok.
    - Azt hallottam, hogy az iskola tanulói szép eredményeket értek el a tanulmányi versenyeken.
    - Tanulóink most a körzeti versenyre készülnek matematikából, számítástechnikából és informatikából. Az utóbbi versenynek az iskolánk ad otthont. Büszkék vagyunk, hogy az őszi Géniusz versenyen tanulónk, Szalai Péter, másodikos elektrotechnikus első helyezett lett, és mentort kapott, akinek segítségével felkészülhet a következő megméretetésre. A versenyre tanulóinkat Pece Rózsa tanárnő viszi el, és az ő vezetésével Kocsis Szürke Zsolt tavaly a napsugaras házakról készített fényképeivel első helyezett lett, képeiből egy külföldre is eljutott. Ugyanezen a versenyen, az informatika területén Miklós Árpád második helyezést ért el.
    - A szavaló- és prózamondó versenyeken is jól szerepelnek a Műszaki Iskola tanulói.
    
- A múlt évben a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén Mészáros Gábor szavalatával a második helyet érdemelte ki, Harangozó Ákos humoreszkje is második lett. Minden évben részt veszünk Hódmezővásárhelyen a költészetnapi vers- és prózamondó versenyen, ahol tavaly Sarnyai Renáta első, Mészáros Gábor pedig második lett. A köztársasági Rákellenes Szervezet pályázatán Bicskei Szabolcs munkájával a második helyet érdemelte ki. Évek óta részt veszünk a Zöld Sziget Környezetvédelmi Mozgalom pályázatán, amelyen tavaly két tanulónk, Zubcsik Gábor és Boros Norbert díjazott lett.
    - Az egyes szakterületeken is vannak versenyek?
    - Szakmunkás tanulóink minden évben eljutnak a regionális és a köztársasági versenyre. Tavaly géplakatos tanulónk, Balog Róbert a regionális versenyen a legjobbnak bizonyult, és eljutott a köztársasági versenyre, Poborai Károly pedig autómechanikusként ért el jó helyezést. Zomborban a gépésztechnikus-számítógépes szerkesztők közül Tokodi Balázs szerzett jogot, hogy részt vehessen a köztársasági versenyen. Minden évben Budapesten rendezik meg a Nemzetközi komplex elektrotechnikai versenyt, ahol iskolánk négytagú csapata a második helyen végzett, egyéniben László Endre második, Berta Viktor pedig a negyedik lett. A harmadik osztályos tanulók most is készülnek erre a versenyre, ahol elektrotechnikából, elektronikából, szövegszerkesztésből és gyakorlati munkából mérkőznek meg egymással. Részt veszünk a Puskás kupán is, amely az elektrotechnikai középiskolák sporttalálkozója, tavaly ezen a versenyen iskolánk csapata futballban és asztaliteniszben az első, míg tekében a második helyen végzett. Ebben az évben a találkozó különlegessége, hogy motoros verseny is lesz.
    A tanulmányi versenyek nagyon jók arra, hogy megtudjuk, hogyan is állunk a többi iskolához mérten, mit érnek el diákjaink tudásukkal, rátermettségükkel. Szeretnénk minél több versenyre elvinni őket, hogy lehetőségük legyen megmérettetni magukat, és ráérezzenek arra, hogy nemcsak a szakterületen kell kimagasló eredményeket felmutatni, hanem az érvényesüléshez széleskörű tájékozottságra, műveltségre is szükség van.
    - Úgy tudom, hogy több iskolával is együttműködnek
    - Jó kapcsolatot alakítottunk ki a kanizsai Beszédes József Szakközépiskolával, évente kétszer közös sportnapot tartunk. A hódmezővásárhelyi Kalmár Zsigmond Szakközépiskolával egész tanév során együttműködünk, az iskola minden rendezvényére meghívjuk őket, és ők is viszonozzák ezt a gesztust. Jó viszonyban vagyunk a makói Galamb József Szakközépiskolával. A tanári kapcsolat szintjén pedig együttműködünk a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikummal.
    - Az iskolának saját termékei is vannak?
    - Négy iskolaműhelyünk van, fémmegmunkáló, autószerelő, elektrotechnikai, varroda és a kötöde. A kőművesek és az ácsok pedig az iskola tatarozását és egyéb javítási munkálatokat végeznek. Az iskolaműhelyekben bérmunkát vállalunk, fémmegmunkálást és autójavítást, villanyszerelői, és elektromechanikus munkákat. A varrodában az idősek otthona számára varrtak ágyhuzatokat, a kötödében pedig fő termékeink, amiből forgalmazunk is, a mellények. Készítünk asztali fúrógépeket, drótszövőgépeket, számítógépes asztalokat, iskolapadokat és székeket is. A zentai gimnáziumnak és az általános iskoláknak készítettünk székeket, most pedig az adai és a moholi általános iskola rendelt tőlünk padokat. Jó lenne, ha több elektrós munkánk lenne, ezért szívesen fogadunk minden javításra váró háztartási berendezést, mert diákjaink olcsón, szakemberek felügyelete alatt javítják meg őket.
    - Az elmúlt időben néhány újításra is sor került az iskolában.
    - Nemrégiben, a Szent Száva napi rendezvényen ünnepélyes keretek között adtunk át két tantermet, amelyeknek teljesen kicseréltük az ablakait, így most már hat felújított termünk van. A könyvtárt egy nagyobb helyiségbe helyeztük át, és egy kis olvasótermet is kialakítottunk a tanulók számára. Sikerült 245 könyvet vásárolnunk, 379-et pedig ajándékba kaptunk. A könyvtárban egy számítógépet szélessávú Internet-hozzáféréssel a tanulók rendelkezésére bocsátottunk.
    A középiskola ideje alatt igyekszünk a versenyekkel, sporttalálkozókkal kitárni a tanulók előtt a világot. Szeretnénk, ha minél többet tapasztalnának, több dolgot megismernének. Tudatosítani szeretnénk bennük, hogy nem elég egy diploma, hanem egész életen át tanulni és fejlődni kell. Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink nyitottak legyenek a változásokra - mondta Baranyi Zsuzsanna, az adai Műszaki Iskola igazgatónője.

Krizsán Mónika

februar 2005.

Naslovna strana
Kod ministra za ljudska i manjinska prava
Sa sednice Skupštine opštine
Novi rezultati u radu lokalne samouprave
Udruživanje voćara
Komunalije kod nas
Obrazovanje Saveta za zapošljavanje
Venčanje pred kamerama
U maju izložba pasa u Molu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA