Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. augusztus

Címoldal
Önerõbõl nagyon nehéz
Jó eredmény az elsõ félévben
Vizsgabál 2004.
Tanuljunk meg együtt élni velük
Ilyen lenne a fiatalok szórakozása?
Kötelezõ szociális biztosítás
Elbúcsúztunk Josip atyától
Zselyke
Mi mindenért kell fizetni az egészségügyben?
Adán is nagy sikere volt a Tótferinek
Õriznünk kell az õseinktõl kapott népzenét, néptáncot
Mohol nagyközség
Nemzetközi gulyásverseny
Félévi összegezés
L. Zöld levél
Fiatalok írják
Nyelvi figyelõ
Együtt, egymásért
Marad a régi telefonközpont
Aratás tûz nélkül
Rendõrségi hírek
Újra kizöldül a határ?
Rejtélyes tûzeset
Ítéletidõ
Kispapunk csodabiciklije
Légcsavaros kerékpár
Rekord disznóéknál
Most szaporítsuk a muskátlit!
Nyári csemegék
Nemzetközi sporthorgász-verseny Moholon
Rekord a Budzsákból!
Gold-Car Autósiskola
Községünk amatõr festõi
Tarka oldal
Impresszum

TANULJUNK MEG EGYÜTT ÉLNI VELÜK!
Táborozáson voltak a testi és értelmi fogyatékos személyek Adán

    A Hit és Fény olyan nemzetközi közösség, amely soraiba tömöríti a testi és szellemi fogyatékos személyeket, függetlenül az életkortól, vallástól és nemzeti hovatartozástól. Tagjai maguk a fogyatékos személyek, a szüleik, valamint a segítõk, akik kívülállók ugyan, de elkötelezettnek érzik magukat arra, hogy segítsenek a közösség tagjain. Ez a nemzetközi közösség 1971-ben kezdte meg mûködését, amikor több mint 6000 testi és szellemi sérüléssel élõ gyermek, szüleik segítségével, világtalálkozót szervezett Lourdes-ban. Ebbõl a szervezõdésbõl nõtt ki aztán az a nemzetközi közösség, amely igyekszik elfogadtatni és segíteni azokat, akik arra a legjobban rászorulnak. Vajdaságban tíz éve mûködik ez a közösség.
    Mindezt MÉSZÁROS CSABÁTÓL, a Hit és Fény közösség adai és egyben a vajdasági mozgalom felelõsétõl tudtuk meg itt a táborban, ahol a vajdasági fogyatékosok jöttek össze július 11. és 16. között.
    - Ez a táborozás a harmadik. Elõzõ két alkalommal, tavaly és azelõtt Magyarkanizsán találkoztunk a felderítõk otthonában, és mindjárt hozzá kell tennem, hogy sokkal jobb körülmények között, mint most itt. Azt is el kell mondanom, hogy az önkormányzat igen könnyen és egyszerûen lerázott bennünket. Ugyanis a tábor szervezését még április elején bejelentettük, és megbeszéltük a felderítõk illetékeseivel, amikor ígéretet kaptunk, hogy elhelyezésünket az ifjúsági-rekreációs-mûszaki központ épületében, elfogadható, kulturális körülmények között szervezhessük meg. Mi ehhez tartva magunka így is kezdtük meg a szervezkedést egész Vajdaság területén. Két héttel a tábor megnyitása elõtt ért bennünket a hír, mint derült égbõl a villámcsapás, hogy a megbeszélt épületet nem használhatjuk, mert oda ugyanabban az idõben magyarországi gyerekeket helyeznek el. Segítségért, esetleg más megoldás reményében az önkormányzathoz fordultam de semmiféle megértést nem tanúsítottak a felmerült gond iránt. A táborozást, a találkozást pedig meg kellett szervezni, annál is inkább, mert mindenhol számítottak rá, készültek hozzá, mert ilyen megmozdulás csak egyszer van egy évben, mert ez a lelki és testi sérültek számára a találkozás ünnepe, mert ez az egyetlen lehetõség, hogy együtt lehessenek… Végül is úgy oldottuk meg a problémát, hogy a felderítõktõl kaptunk sátrakat, szalmabálákat raktunk beléjük (egyik adai földmûvestõl kaptuk õket), szereztünk takarókat, és azokra fekhettek le a tábor lakói. A foglalkozások céljára egy lakodalmas sátrat bocsátottak rendelkezésünkre ingyenesen, egyedül a tisztálkodás megoldása maradt kérdéses. Kértük, hogy legalább az említett épületben lévõ fürdõszobákat használhatjuk olyan idõpontban, amikor nem zavarjuk a vendéggyerekeket, de az önkormányzat illetékese ezt határozottan megtiltotta, azzal a megfogalmazással, hogy ilyen gyerekeket ne mutogassunk másoknak. Sokkal nagyobb megértést tanúsítottak irántunk az említett gyerekek nevelõi, õk megengedték, hogy használhassuk a fürdõszobákat. A másik nagy gondot, az élelmezést, a moholi Idõsek és nyugdíjasok otthona vállalta magára, ezért õszinte hálánkat és köszönetünket fejezzük ki nekik.


Pillanatkép egy foglalkozásról: készülõdés a cserépfestéshez.

    Honnan és hányan jöttek a táborba, és mi a célja egy ilyen találkozásnak?
    - Ezúttal mintegy nyolcvan személy tartózkodik a táborban, beleértve az adaiakat is, ebbõl ötven a fogyatékosok száma, a többi kísérõ, nevelõ stb. Eljöttek ide Szabadkáról, Zentáról, Topolyáról, Becsérõl, Kanizsáról, Kúláról, Bácsfeketehegyrõl, tehát Vajdaságnak minden olyan helységébõl, ahol mûködik a közösség. Különben még az ilyen primitív elhelyezés ellenére is kitûnõen érzik magukat mindannyian, csak az idõ nem épp kedvezõ a fürdésre, habár arra is lehetõség lenne, mert az ADICA igazgatója ingyenes belépést biztosított számunkra. Ezeknek a személyeknek nagyon sokat jelent ez a táborozás. Új foglalkozásokkal ismerkednek meg, ami nagyon jelentõs az õ szempontjukból. Volt már nemezelés, most a cserépfestésnél tartunk. Amellett sokat játszanak, mozognak a szabadban, kiszakadva a négy fal közül, ahol az év többi napját leélik. Ismeretterjesztõ elõadásokat tartunk nekik, amit játékos formában adunk elõ, így könnyebben megértik. A táborlakók életkora a három évestõl a hetven évesig terjed. Vallási hovatartozásuk szerint vannak itt római katolikusok, görög katolikusok, reformátusok, míg nemzeti szempontból magyarok, ruszinok, ukránok, szerbek – mondta a táborvezetõ Mészáros Csaba.
    Látogatásom végén megkérdeztem Csabát, aki különben a moholi Novak Radoniæ Általános Iskolában matematikatanár, mi késztette arra, hogy ilyen karitatív munkával, mások megsegítésével foglalkozzon ekkora odaadással, tudva azt, hogy családja, két kisfia ép és egészséges. Ezt mondta:
    - 1994 decemberében, akkor még a menyasszonyommal, Enikõvel meghallgattunk Adán egy elõadást, amit a magyarországi BOGYAI MÁRIA tartott a Hit és Fény Nemzetközi Közösségrõl. Tulajdonképpen akkor határoztuk el, hogy mi is segíteni szeretnénk ezeknek az embereknek és családjuknak. Az elhatározást tett követte és elõször mint segítõk dolgoztunk 2-3 évig. Enikõt a vajdasági mozgalom vezetõjévé választották, majd miután összeházasodtunk, mindkettõnket mint házaspárt a közösség élére állítottak. Ez év októberében jár le immár második mandátumunk. Hogy mi volt a motiváció erre a munkára? Egyszerûen csak segíteni akartunk ezeknek az embereknek, de rájöttünk, hogy õk sokkal többet tudnak nyújtani, mint mások. Mi csak a töredékét tudjuk adni annak a szeretetnek, figyelemnek, amit õk adnak nekünk. Óriási bennük a nyitottság, és érzik, hogy az igazi emberi érték az odafigyelésben, a megértésben, a szeretetben van.

Vastag János

avgust 2004.

Naslovna strana
Teško je oslanjajući se samo na sopstvena sredstva
Naša lokalna samouprava 2000-2004.
Štampanje Panorame je zadovoljstvo
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA