Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. augusztus

Címoldal
Önerõbõl nagyon nehéz
Jó eredmény az elsõ félévben
Vizsgabál 2004.
Tanuljunk meg együtt élni velük
Ilyen lenne a fiatalok szórakozása?
Kötelezõ szociális biztosítás
Elbúcsúztunk Josip atyától
Zselyke
Mi mindenért kell fizetni az egészségügyben?
Adán is nagy sikere volt a Tótferinek
Õriznünk kell az õseinktõl kapott népzenét, néptáncot
Mohol nagyközség
Nemzetközi gulyásverseny
Félévi összegezés
L. Zöld levél
Fiatalok írják
Nyelvi figyelõ
Együtt, egymásért
Marad a régi telefonközpont
Aratás tûz nélkül
Rendõrségi hírek
Újra kizöldül a határ?
Rejtélyes tûzeset
Ítéletidõ
Kispapunk csodabiciklije
Légcsavaros kerékpár
Rekord disznóéknál
Most szaporítsuk a muskátlit!
Nyári csemegék
Nemzetközi sporthorgász-verseny Moholon
Rekord a Budzsákból!
Gold-Car Autósiskola
Községünk amatõr festõi
Tarka oldal
Impresszum

Elsõ Helyi Közösség
ÖNERÕBÕL NAGYON NEHÉZ
- 3 millió dinár valósult meg a helyi hozzájárulásból -

    Az I. félévben a helyi hozzájárulásból 3 millió dinár valósult meg. A községi költségvetésbõl az Elsõ HK egy dinárt sem kapott, így az, amit polgáraink látnak a helyi közösségünk területén, út- és járdaépítés, vízelvezetõ árkok, továbbá a zöldfelületek karbantartása stb., kimondottan a helyi hozzájárulásból történik. Hogy mennyi ez a 3 millió dinár, talán úgy érzékelhetjük a legjobban, ha tudjuk, hogy a községi költségvetést 120 millió dinárra tervezték.
    A napokban fejezõdött be a betonút építése a Ðuro Dani èiæ utcában. A 207 méteres szakasz kb. 2 millió dinárba kerül. A kivitelezõ az Obnova volt. Az ott lakók a költségek 10%-át vállalták, amelyet 12 hónapon keresztül törleszthetnek. Jövõre tervezzük a Hajduk Veljko utcában az úgyszintén 200 méteres szakasz kiépítését. Júniusban 24 tonna aszfaltmassza lett beépítve 160.000 dinár értékben. Foldozás a Becsei úton, a Temetõ, a November 29, a Nikola Tesla, a Rade Popoviæ és a Rade Konèar utcában történt, még egy-egy rövidebb szakasz áthúzása a Žikica Jovanoviæ és a Krajinai, a Temetõ és a Krajinai utca keresztezõdésénél, továbbá a Május 1 és a Kossuth Lajos utca, a JNH és D. Obradoviæ, a Nikola Tesla és a D. Obradoviæ, valamint az Arany János és a M. Pijade utcák keresztezõdéseinél. Még 16 tonna massza beépítésére lesz szükség a Szabó Szepesi László utca kezdeti szakaszán kb. 20 méter hosszan – az út lesüllyedése miatt, és a Tiszapart utcában (a volt aszfaltbázis felé) vezetõ útszakasz kijavítására.

    Az elsõ félévben gyalogjárdák javítására is sor került a D. Obradoviæ, a R. Popoviæ, a M. Radujkov és a Ž. Zrenjanin utcában, továbbá a nyugdíjas otthon udvarában. Új gyalogjárdát építünk még az idén a Krajinai és a Hajduk Veljko utca egy-egy szakaszán, továbbá a Njegoš utcában.
Folyamatosan folyik a zöldfelületek karbantartása, kiemelve az öt játszótér területe. Néhány játszótéren átfestettük a hintákat, még a N. Dudvarski utcában található játszótérnél a megrongálódott téglafalat újrafalaztuk, és dróthálót húztunk ki. Így labdajátékoknál elkerülhetõ az ott lakók zavarása.
Folyamatos az utcai világítás karbantartása is, és a fák nyesése azokon a helyeken, ahol a benõtt ágak veszélyeztetik a zavartalan áramszolgáltatást. Ezen a terén szorosan együttmûködünk az Elektrovojvodinával. Természetesen van még bejegyzett hely, ahová a mai napig nem jutottunk ki, de a fák nyesése még az idén megtörténik.


Javítják az útburkolatot

    A helyi közösségeken keresztül történik a földmûvesek bejegyzése is, ez december 31-ig tart. Az Egészségháznak 180,000 dinár értékben újraélesztõ és mentõfelszerelést vásároltunk, míg a Cseh Károly Általános Iskola 1. számú épületének folyosóján az ablakcserék költségeit vállaltuk a II. Helyi Közösséggel közösen.
    Mindezek mellett az irodánkat felkeresõ polgárok észrevételeit és panaszait igyekszünk megoldani. Bizalommal vannak irántunk, ellenben eszközhiány miatt mindenhol azonnal nem tudunk eleget tenni. Önerõbõl nagyon nehéz. A szennyvízcsatorna hálózat építésének a folytatása is nagy az igény, de kimondottan csak helyi hozzájárulásból egy-egy kisebb szakasz építése lehetséges. Abban bízom, hogy az új községi vezetés nemcsak a csatornahálózat építésére, hanem a tisztító berendezésre is talál eszközöket, továbbá hogy a szemétteleppel kapcsolatban is elõrehaladás történik.


Elkészült az új út a Ð. Ðakoviæ utcában

    Szeptemberben esedékes az új összetételû tanács megválasztása Helyi Közösségünkben. Az elmúlt négy évben Vastag János, a tanács elnöke és Csuvik Dezsõ mind a 25 ülésen részt vett. Smit Károly mindössze egyszer, Bakos Zoltán pedig kétszer nem tudott megjelenni. Lakatos Zoltán négyszer, Gyetvai Péter és Ürményi Frigyes ötször, Bakos Sándor hatszor, Velicki Stevan hétszer, Andrócki Eszter nyolcszor, Kelemen József kilencszer, még Mrðanov Milorad és Milnikov Milanka 14-szer maradt távol. Simon József és Andrócki Mihály tanácstagok idõközben elhunytak.
    Bízom benne, hogy az elkövetkezõ négy évben is többségükben olyan küldötteket választunk, akik pártsemlegesek, és kimondottan a polgároknak, és nem a pártoknak az érdekeit képviselik. A helyi közösség valódi feladatát csak addig tudja eredményesen elvégezni, ameddig sikerül a pártpolitikát kívül tartani.

Gecse István,
az I. Helyi Közösség titkára

avgust 2004.

Naslovna strana
Teško je oslanjajući se samo na sopstvena sredstva
Naša lokalna samouprava 2000-2004.
Štampanje Panorame je zadovoljstvo
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA