Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. augusztus

Címoldal
Önerõbõl nagyon nehéz
Jó eredmény az elsõ félévben
Vizsgabál 2004.
Tanuljunk meg együtt élni velük
Ilyen lenne a fiatalok szórakozása?
Kötelezõ szociális biztosítás
Elbúcsúztunk Josip atyától
Zselyke
Mi mindenért kell fizetni az egészségügyben?
Adán is nagy sikere volt a Tótferinek
Õriznünk kell az õseinktõl kapott népzenét, néptáncot
Mohol nagyközség
Nemzetközi gulyásverseny
Félévi összegezés
L. Zöld levél
Fiatalok írják
Nyelvi figyelõ
Együtt, egymásért
Marad a régi telefonközpont
Aratás tûz nélkül
Rendõrségi hírek
Újra kizöldül a határ?
Rejtélyes tûzeset
Ítéletidõ
Kispapunk csodabiciklije
Légcsavaros kerékpár
Rekord disznóéknál
Most szaporítsuk a muskátlit!
Nyári csemegék
Nemzetközi sporthorgász-verseny Moholon
Rekord a Budzsákból!
Gold-Car Autósiskola
Községünk amatõr festõi
Tarka oldal
Impresszum

Õriznünk kell az õseinktõl kapott népzenét, néptáncot
Látogatás a Vadvirág hagyományápoló és honismereti táborában

    A Vadvirág Hagyományápoló Kör az idén tizedszer szervezte meg hagyományõrzõ és honismereti táborát a lóversenypályánál. Tekintettel arra, hogy jubileumi jellege volt a július 11. és 18-a között megtartott táborozásnak, kicsit eltért az eddigi táborok menetrendjétõl: minden este sor került történelemórára, honismereti elõadásra vagy népdalmûsorra.
    Varga Lívia, az idei tábor egyik fõszervezõje elmondta, hogy összesen 120 gyermek és mintegy 30 felnõtt jött el a táborba. Az adaiakon kívül vendégek érkeztek Szabadkáról, Bajmokról, Kanizsáról, Csókáról, Temerinbõl, Újvidékrõl és Vajdaság még néhány helységébõl. Az idén meglepõen sok kisgyerek, alsós jött, nemcsak felsõs és középiskolás, ami külön öröm számukra. A népzene és a néptánc-oktatáson kívül a táborlakók megismerkedtek különbözõ kézmûvességekkel, így például batikolással, gyöngyfûzéssel. Minden este honismereti elõadást, történelemórát tartottak neves magyarországi vendégek – mondta Varga Lívia. A táborban katonás házirend uralkodott: reggel 7-kor ébresztõ, majd reggelizés, sátor rendbetevése. 9 és 12 óra között különbözõ foglalkozások ideje volt, 12-kor ebéd, 13:30-16:30 kézmûves foglalkozás, ének, népzene. 16:30-18:30 néptánc-oktatás, 18:30-19:30 vacsora, majd elõadások és végül táncház takarodóig.
    Íme néhány vélemény a tábor életérõl, munkájáról: SZABÓ ANITA 14 éves bajmoki kislány elmondta, hogy elõször van a Vadvirág táborban, az adai barátnõitõl hallott róla. Itt a néptáncot gyakorolja, de odahaza már hét éve citerázik. A 22 éves VARGA ANIKÓ Csókáról érkezett: ”Elõször vagyok a Vadvirág táborban, nagyon jó a szervezés, szép csendes helyen van. Sokat lehet tanulni a néptánc-oktatás során, igen jók a szakemberek. Az adai táborról már régóta tudok, de korábban Monostorra jártam táborozásra. Szerintem jó dolog, hogy minden este van honismereti elõadás. 15 évig táncoltam a csókai Móra Ferenc M.E.-ben, az idén egy csoport oktatását kaptam, és az itt szerzett tapasztalatokat igyekszem majd átadni a gyerekeknek” – mondta Anikó. BANCSI MÁRIÓ 25 éves újvidéki fiatal a Petõfi Sándor M.M.E. táncegyüttesének tagja, 1999 óta táncol. „Elõször jöttem én is ide a táborba, de csak kétnapos villámlátogatásra, mivel munkám nem engedi a többnapos itt tartózkodást. Véleményem szerint jó ez a tábor, hiszen a néptáncban, népzenében lehetõség van a továbbfejlõdésre, tapasztalatszerzésre. Imádom a népzenét, néptáncot, ma már életem elmaradhatatlan része. Jövõre, ha idõm engedi, ismét eljövök Adára” – mondta Márió.
    A Vadvirág tagjai közül elõször a 17 éves Török Tillával beszélgettem, aki a Gondûzõ népzenei együttes szólóhegedûse. „E táborban mindig táncolok, így az idén is. Csongrádról jönnek az oktatók, és tõlük jól el tudom sajátítani a táncot. Nem kérdés, hogy szeretem-e a népzenét és a néptáncot. Imádom, ebben nõttem fel, ez más, mint a többi zene, persze azokat sem becsülöm le. A magyar népzenét õseinktõl kaptuk, és nem szabad hagynunk, hogy elvesszen, nagy értékük van. Olyan érték, amit tisztelni, ápolni, mûvelni kell” – mondta Tilla. Következõ beszélgetõtársam SZABÓ HERMINA volt, aki a Vadvirág oszlopos tagja, az egyik csoport mûvészeti vezetõje. „Minden évben más a tábor, más emberek jönnek, másfajta táncokat tanulunk, emiatt járok ide. Meg persze azért, mert szeretem a néptáncot. Ma már el sem tudnám képzelni az életemet a néptánc és a népzene nélkül. E mozgalomban idestova 13 éve benne vagyok. Az idén a táborban két új táncot gyakoroltunk be. A további nyári programjainkból kiemelném az augusztus utolsó hétvégéjén sorra kerülõ szabadkai Interetno Népzenei és Néptánc-fesztivált, amely nemzetközi jellegû. Ezen a Vadvirág szintén képviselteti magát” – mondta Hermina. Ott jártunkkor két elõadást tartottak. Az elsõ témája: középkori magyarországi kisebbségek, elõadó pedig Dr. Süttõ Szilárd miskolci egyetemi adjunktus. A második elõadást Born Gergely békéscsabai középiskolai tanár, néprajzkutató tartotta, témája pedig: a magyarság õstörténete.
    Végezetül megemlíthetõ hogy minden ilyen tábor, mint a Vadvirág hagyományápoló tábora is több szempontból hasznos: elsõsorban szakmai felkészültséget nyújt az érdeklõdõknek, szórakoztatva tanulhatnak a résztvevõk, az egyéni és a közösségi életre való nevelés pedig ma nagyon fontos egy fiatal szempontjából. Bízunk abban, hogy aki eljött ide Adára, új ismeretekkel gazdagodva távozott.

Bálizs Géza

avgust 2004.

Naslovna strana
Teško je oslanjajući se samo na sopstvena sredstva
Naša lokalna samouprava 2000-2004.
Štampanje Panorame je zadovoljstvo
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA