Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. augusztus

Cmoldal
nerbl nagyon nehz
J eredmny az els flvben
Vizsgabl 2004.
Tanuljunk meg egytt lni velk
Ilyen lenne a fiatalok szrakozsa?
Ktelez szocilis biztosts
Elbcsztunk Josip atytl
Zselyke
Mi mindenrt kell fizetni az egszsggyben?
Adn is nagy sikere volt a Ttferinek
riznnk kell az seinktl kapott npzent, nptncot
Mohol nagykzsg
Nemzetkzi gulysverseny
Flvi sszegezs
L. Zld levl
Fiatalok rjk
Nyelvi figyel
Egytt, egymsrt
Marad a rgi telefonkzpont
Arats tz nlkl
Rendrsgi hrek
jra kizldl a hatr?
Rejtlyes tzeset
tletid
Kispapunk csodabiciklije
Lgcsavaros kerkpr
Rekord disznknl
Most szaportsuk a musktlit!
Nyri csemegk
Nemzetkzi sporthorgsz-verseny Moholon
Rekord a Budzskbl!
Gold-Car Autsiskola
Kzsgnk amatr festi
Tarka oldal
Impresszum

MOHOL NAGYKZSG
Szemelvnyek Baranyi Istvn nyugalmazott moholi anyaknyvvezet kszl monogrfijbl II. rsz.

    Pnzintzetek . Az ipar fejleszse rdekben pnzintzetre s tkre volt szksg, ezrt 1872-ben Adn megalaktottk az Ada-moholi Egyeslt Takarkpnztrt. Moholon fikja volt a takarkpnztrnak 200.000 korona alaptkvel, amely1000 darab 200 korons rszvnybl llt. Ez a klcsns nseglyz s takarkegylet ksbb klnfle magnbankokk alakult, s ezek visszalsekrl s csdkrl vltak kzismertt. A Segly- s takarkszvetkezet 1892-ben alakult meg, majd 1894-ben a Takark- s klcsnszvetkezet nevet vette fel. Alaptja ura Konjevi pravoszlv lelksz volt, rszvnyesei pedig tlnyomrszt fldmvesek voltak. Megalakulstl 1994. mjus 1-ig ezen a nven mkdtt, majd ekkor beolvadt az jvidki szkhely Pannonbank R.T.-ba. Helysgnkben mkdtt mg a Moholi Hitelintzet Rszvnytrsasg, melynek alaptsi ideje 1893., megsznsnek ideje viszont ismeretlen. Ltezett mg a Fldmves bank R.T., amit 1922-ben alaptottak, majd 20 v mkds utn, 1942-ben megsznt ltezni. A kzsgben mkdtt mg a Moholi Takarkpnztr, melynek laptsi ideje ismeretlen, viszont a megsznsi ideje 1944-ben volt.
    Piac. Az els moholi piac a ma meglv Centrl kvhz eltti volt, de az idk folyamn tbbszr is vltoztatott helyet ebben az utcban. A mostani helyre, a posta plete mg, a Novak Radoni s a Testvrisg egysg utck keresztezdsre csak az 1960-as vekben kltztt.
    Vsr. Az els moholi vsrt a mai Oncsa terletn tartottk meg 1863-ban. A vsr sznhelye tbbszr is kltzkdtt: tartottk a jrson (az alsrt szaki rszn) a jelenlegi Temet utcban, majd jra az Oncsn a Dzsa Gyrgy utca dli rszn. A vsrokat jelenleg Ada s Mohol hatrban tartjk, a rgi tglagyr terletn.
    thlzat. A kzsgi elljrsg 1876-ban megtartott egyik lsn hatrozatot hozott a SzegedBecsejvidk kztti kvest ptsrl. Ezek utn az els kvest 1882-ben plt. 1897-tl kezdve a moholi utck a szoksos hzszmok helyett s a npi elnevezsektl fggetlenl, hivatalos nevet kaptak. A kzsg egyre tbbet ldoz a tglajrdk (flaszterok) kiptsre. Az 1970-es vek derektl pl ki a falu legtbb utcjban a kvest.
    Villanyram. A lakossg, a kisipar, a vendgltipar, a kereskedelem stb. rdekei magkvntk a villanyvilgts bevezetst. Mohol, Adval s Pterrvvel trsulva, a Ganz s Trsai cggel megpttette az el genertort. A villanygk 1908 decemberben gyltak ki elszr. 1912. janur 12-n arrl hozott hatrozatot a kzsgi elljrsg, hogy az ramot a becsei villanyteleptl szerzik be. Az errl szl szerzdst a kzsg nevben Erdlyi Flp kzsgi elnk s Trenka Istvn kzsgi jegyz rtk al. Az ram erssge akkor 110 V volt. A 220 voltos ram Moholra csak 1952-ben jutott el.
    Egszsggy. 1864-ben szj-s krmfjsi jrvny dlt Moholon. 1866 szeptemberben kolera dhngtt, s tizedelte meg a kzsg lakossgt. Hasztalannak mutatkozott minden vdekezs a dhng jrvny ellen, s csak a hideg idk bellta vetett vget a betegsgeknek. Az els orvos 1893-ban rkezett Moholra. Az ipari munksok egszsggyi s szocilis biztostst els zben 1908-ban vezetik be. Moholon a kt vilghbor kztt 5 magngyakorlatot folytat orvos dolgozott. A szlseket szlsznk (bbk) vezettk le. A gazdasgban s a trsadalmi tevkenysgben dolgozk a trsadalombiztosts tjn teljes egszsgvdelemben rszeslnek. Erre a biztostsi mdra a fldmvesek 1960-tl jogosultak. 1946-ban jtt ltre az Egszsggyi lloms, amely a Petfi Sndor s az Oktber 8 utck sarkn ll. A rendel els orvosa dr. Trlaji Boidar volt. Az j Egszsghz dr. Mari Radomir moholi szlets orvos kezdemnyezsre plt fel, s volt akkor az orszg egyik legmodernebb egszsggyi ltestmnye. 1972. oktber 8-n nylt meg, s a lakossgnak teljes s elsdleges krhzon kvli egszsgvdelmet nyjt. Az plet az Oktber 8 s a JNH utck sarkn ll.
    Szrakozs. A moholi vendglk (pl. A Kocsis-kocsma, Centrl kvhz, Psze nni kocsmja) voltak azok a helyek, ahova a polgrok szinte minden rtege eljrt szrakozni. Itt rendeztk meg a szreti blt, farsangi s egybb tncmulatsgokat, a kereskedk s kisiparosok teadlutnjait, bljait stb. Ezekben a kocsmkban klnfle zenekarok alakultak s mkdtek, amiben jelents szerepe volt a nhai Mlinko Jc-Mimika ismert zeneszerznek is. Ezekben az idkben divatosak voltak az jjelizenk, a szerendok, melyeket a legnyek adtak a lnyoknak egy-egy jeles nnep alkalmval, vagy ppen szerelmk kifejezsekppen. A rgebbi korosztlynak mg ma is emlkben l a korz, a hagyomnyos sta a Tisza parton s a Tisza-kertben. A msodik vilghbor utn megalakult a kultregyeslet, amelynek tbb szakosztlya volt: sznjtsz, zenei, nptnc, karnek, kpzmvszeti, irodalmi, kzimunka stb. Az els mozi Moholon 1927-ben mint vndor mozi jelentkezett, de mr a harmincas vekben llandsult. Tbb zben is cserlt helyisget. 1978-ban a Tito marsall s a Testvrisg egysg utck sarkn felplt az j mveldsi hz. Itt kapott helyet a gazdag np- s dikknyvtr, olvasterem, sznhzterem, amivel lehetv vlt a moholi mveldsi let tovbbfejldse.

avgust 2004.

Naslovna strana
Teško je oslanjajući se samo na sopstvena sredstva
Naša lokalna samouprava 2000-2004.
Štampanje Panorame je zadovoljstvo
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA