Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. augusztus

Címoldal
Önerõbõl nagyon nehéz
Jó eredmény az elsõ félévben
Vizsgabál 2004.
Tanuljunk meg együtt élni velük
Ilyen lenne a fiatalok szórakozása?
Kötelezõ szociális biztosítás
Elbúcsúztunk Josip atyától
Zselyke
Mi mindenért kell fizetni az egészségügyben?
Adán is nagy sikere volt a Tótferinek
Õriznünk kell az õseinktõl kapott népzenét, néptáncot
Mohol nagyközség
Nemzetközi gulyásverseny
Félévi összegezés
L. Zöld levél
Fiatalok írják
Nyelvi figyelõ
Együtt, egymásért
Marad a régi telefonközpont
Aratás tûz nélkül
Rendõrségi hírek
Újra kizöldül a határ?
Rejtélyes tûzeset
Ítéletidõ
Kispapunk csodabiciklije
Légcsavaros kerékpár
Rekord disznóéknál
Most szaporítsuk a muskátlit!
Nyári csemegék
Nemzetközi sporthorgász-verseny Moholon
Rekord a Budzsákból!
Gold-Car Autósiskola
Községünk amatõr festõi
Tarka oldal
Impresszum

L. ZÖLD LEVÉL – 2004. AUGUSZTUS

    Lapunk e havi számának megjelenésekor a színes, egzotikus tollazatú – egyesek szerint legszebb madaraink – a gyurgyalagok már el is vándoroltak tõlünk, de a fecskék és a gólyák is készülõdnek. Az idén is látványos, helyesebben mondva észrevétlen lesz a gólyák vonulása, hisz augusztus huszadika táján, egyik reggelre mind eltûnnek, és majd csak a következõ tavasz hozza vissza õket.
    A gyurgyalagok idén a sintér-telepnél és a Völgyparton lévõ lõsz-falnál sikeresen költöttek, és fel is nevelték nagyszámú fiókáikat. Ez a tény környezetünk madárvilágának gazdagodását jelenti, és beillik abba a folyamatba, amirõl egyes kutatók manapság cikkeznek, hogy tudniillik, egyes madárfajok örvendetesen szaporodnak és terjednek.


Fészkén ülõ feketerigó az adai parkban

    Kontinensünk legnagyobb varjúféléje, a holló korábban visszahúzódó, kifejezetten óvatos madárként volt ismert, amelybõl alig néhány pár fészkelt Vajdaságban, annak is háborítatlan erdeiben. Újabban viszont lakott területeink fölött is látni õket idõnként, vagyis a faj kezd közelebb húzódni az emberhez.
    Az adai állatkert közelében is állandóan halljuk a hangjukat. Látogatják a ketrecben élõ fajtársaikat. A folyamat nem példátlan, s az embernek a természet megõrzésére irányuló törekvéseivel függhet össze. A természetbarátok az ismert fészkelõ helyeket évtizedek óta õrzik, így mi is rendszeresen látogatjuk a moholi Nagyerdõben lévõ tanyájukat, és felhívtuk a vadászok figyelmét is, hogy kíméljék ezt a ritka, hasznos madarat. Ez nyilván segítette az állomány megerõsödését, ráadásul a holló nagyon okos madár, tehát „észrevehette”, hogy újabban nemigen bántják (ugyanígy lett ház körüli madár egy évszázada a feketerigóból).
    A kimondottan nagy testû örvös galamb nem számít különösebben bölcsnek, ám az utóbbi évtizedben a Nyugat-Európában megszokotthoz hasonlóan nálunk is a terjeszkedés útjára lépett, sõt néhol, a parkokban városi lakos lett belõle. Ugyanígy tesz a vörös vércse, amelyik a legújabb jelentések szerint Belgrád magas házainak, fáinak rendszeres fészkelõ madara.
    Az egyelõre magyarázatra váró lépéshez hasonlót más fajok is produkálnak: az „embergyûlölõnek” ismert, lakatlan ártéri erdõket favorizáló fekete gólyák újabban szintén megjelentek emberközeli fészkelõ helyeken. Augusztus 6-án, nagy magasságban Ada felett, huszonnyolc ilyen fekete gólya próbálgatta szárnyait, vitorlázott a levegõben. Szemmel láthatóan készülõdtek az elõttük álló hosszú vándorútra, nekünk pedig tanújelét adták, hogy gazdag volt az idei, Csóka környéki költésük.
    Ugyanabban az idõben 100 méterrel alattuk a fehér gólyák is keringve edzették szárnyaikat. Csodálatos látvány volt, amivel csak ritkán lehet találkozni. Idõnként elhúznak felettünk a bombázók rajához hasonlóan a fekete kormoránok is, amelyek manapság egyre szaporodó csapatokban látogatják halastavainkat (Hódegyháza), és egyre nehezebb lecsendesíteni e halevõ jószágok tömeges kártétele ellen háborgó halászokat.
    Ugyanezen idõ alatt vált féltett ritkaságból egyre megszokottabbá a bütykös hattyú. Terjeszkedése az 1970-es években tûnt fel, és újabban megjelenik a Tiszán és a budzsáki Barán is. Ezekre a madarakra is jellemzõ, hogy nem félnek az embertõl. Ráadásul a hattyú amúgy is intelligens madár, hamar észrevette, az embertõl nincs oka félni, sõt még táplálékot is kaphat, ha elég közel megy hozzá.

Király János

avgust 2004.

Naslovna strana
Teško je oslanjajući se samo na sopstvena sredstva
Naša lokalna samouprava 2000-2004.
Štampanje Panorame je zadovoljstvo
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA