Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. szeptember

Címoldal
Tenni a dolgunkat
Községi hírek
Itt van az ősz, itt van ujra
Nemzetközi Ifjúsági csereprogram Adán
Világméretű sakkjátszma
Lakossági fórum Moholon
Paskó atya konyhája
Vigyázzunk nagyon a szívünkre!
Hol van Anya?
Nyár utója – ősz eleje!
Élni a hagyományainkat
Esztétikai érzékek kényeztetése
Őszelő Zöldike módra
Paskó atya vendégségben nálunk
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Felújítva, felszentelve
Zöld levél
Szakszervezeti hírek
Adaiak nyerték a 41. ART adai horgászversenyt
Sakk
Tarka-barka
Impresszum

Nemzetközi Ifjúsági csereprogram Adán

    Az IFIX Ifjúsági Szervezet ismét nemzetközi ifjúsági csereprogramot szervezett Adán szeptember 12. és 20. között az adai Hubertus panzióban Youth across the borders (Fiatalok a határokon át) elnevezéssel. Ez a helyszín a csereprogram első állomása, amelyen 32 fiatal és 4 csoportvezető vett részt, Olaszországból, Spanyolországból, Magyarországról és Szerbiából. A csereprogram második helyszíne jövő áprilisban Nyíregyháza lesz, a Kalamáris egyesület szervezésében, amely a projektum koordinátorszervezete. Az ifjúsági csereprogram az Európai Bizottság Erasmus + programjának támogatásával valósul meg. A csereprogram alapvető célja, hogy a fiatalok végiggondolják a külföldi munkavállalás esetleges kockázatait, kihívásait, megismerjék a saját szakmai karrierjük szempontjából fontos munkavállalási lehetőségeket, illetve hogy felvessék a saját vállalkozás alapításának feltételeit az EU bevándorlási célországaiban. Bemutatásra kerültek olyan projektek is, melyek segíthetik a szülőföl-dön történő munkavállalást és karrierépítést. Aleksandar Peić programkoordinátor beszámolt, a program fő célja a fiatalok felkészítése, amennyiben úgy döntenek, hogy külföldön próbálnak szerencsét, akkor azt racionális szempontok alapján, átgondoltan és felkészülten tegyék, és előrelépésként tekintsenek rá. Persze az is a cél, hogy ha boldogulnak külföldön, és sikeresek lesznek, akkor adjanak valamit vissza az őket útjára bocsátó közösségnek, vagy térjenek vissza a szülőföldjükre. Az adai első találkozón az okok feltérképezése, az alapok lefektetése történt meg, a későbbiekben Nyíregyházán pedig konkrétan a megoldások felkutatásán lesz a fő hangsúly. Lapunknak a képzésen részt vevő fiatalok közül válaszoltak néhányan a feltett kérdésekre:


Felső sor: Bozsoki Judit, Massimiliano Maiocco, Mikusák István
Alsó sor:
Salagvárdi Noémi, Gecse Attila, Alicia Bemposta Rivas

    ▪ Hogy érzed, szívesen maradsz otthon, a saját országodban, vagy megpróbálnál munkát vállalni külföldön?
    – Én mindenféleképp szeretnék az országomban, Spanyolországban maradni, mert szeretem az országot, nem szeretnék egyedül élni, egy másik országban. Szeretem a környezetet, a családom közelségét, úgy gondolom itt keresnék elsősorban munkát. Csak abban az esetben mennék külföldre, ha a boldogulás, pénzszerzés másként nem lenne megoldható. (Alicia Bemposta Rivas – Spanyolország)
    ▪ A saját végzettségednek megfelelően, munkakörödben találhatsz-e munkát a saját országodban, mennyire könnyű ez?
    – Valóban nem könnyű, de nem is lehetetlen. Például nálunk, Olaszországban, mindenképp szükség van egy jó ajánlólevélre, hogy találj munkát, de még ez sem jelent minden esetben sikert. Ezért egyre több fiatal kivándorol Angliába, vagy Németországba, vagy egyéb másik országba,hogy munkát vállaljanak. (Massimiliano Maiocco – Olaszország)
    ▪ Mit gondolsz arról, hogy fontos-e, hogy olyan munkát végezz, amit szeretsz is csinálni, amit hivatásodnak érzel?
    – Én alapképzést végeztem BSC-n, és szerintem fontos, hogy olyan szakmát kell választani, amit a későbbiekben az ember szívesen űz, és fontos, hogy akár kipróbáljuk magunkat több területen is, így nagyobb eséllyel fogunk jól dönteni, hogy mivel is szeretnénk foglalkozni. (Salagvárdi Noémi – Magyarország)

Gecse Attila

septembar 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mladi pišu
Aktivnosti Sindikata
Vesti iz policije
Šah
Impresum


Design by VA