Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. szeptember

Címoldal
Tenni a dolgunkat
Községi hírek
Itt van az ősz, itt van ujra
Nemzetközi Ifjúsági csereprogram Adán
Világméretű sakkjátszma
Lakossági fórum Moholon
Paskó atya konyhája
Vigyázzunk nagyon a szívünkre!
Hol van Anya?
Nyár utója – ősz eleje!
Élni a hagyományainkat
Esztétikai érzékek kényeztetése
Őszelő Zöldike módra
Paskó atya vendégségben nálunk
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Felújítva, felszentelve
Zöld levél
Szakszervezeti hírek
Adaiak nyerték a 41. ART adai horgászversenyt
Sakk
Tarka-barka
Impresszum

HÍREK

A községi költségvetés módosítása

    2015.09.10-én tartotta meg Ada község Képviselő-testülete XXVIII. gyűlését. Legfontosabb napirendi pontként a községi költségvetés módosítása szerepelt. A képviselők többsége megszavazta a 2015-ös költségvetés hat hónapi megvalósulásáról szóló jelentést. Eszerint június végéig a 910,4 millió dinárra tervezett költségvetésből a bevételek és a kiadások 30,59 százalékban valósultak meg. Ada község, a pénzügyminisztérium javaslatára a költségvetés összegét 81,9 millió dinárral csökkentette, amely a szakszolgáltatásokra vonatkozik, nem érinti a községi intézmények működési költségeit. Június hónap folyamán Ada testvértelepülése, Budapest XI. Kerület Újbuda önkormányzata szavazógépet ajándékozott a községi képviselő-testületnek, amelyet már fel is szereltek, azonban a jelenleg hatályos ügyrend nem teszi lehetővé ennek használatát, ezért szükség van az ügyrendi szabályzat módosítására. Az adai Egészségház 2014-es évi munkájáról szóló jelentés, valamint az intézmény 2015-ös munkaterve is elfogadásra került, emellett megszavazták a Standard Kommunális Közvállalat  2015-ös  évi   ügyviteli  programjának módosítását is. A községi képviselő-testület demokrata párti frakciójában új képviselő foglalhatta el helyét a moholi Mladen Simendić személyében, miután Aleksandar Mrkšić személyes okokra hivatkozva lemondott mandátumáról.

Gecse Attila


RADIVIJE POPOVIĆ SZÜLŐHÁZÁNAK FELÚJÍTÁSA

Ada községből származó polgári csoport kezdeményezésére folyik Radivoje Popović szülőháza homlokzatának rendbetétele, hogy alkalmas legyen egy emléktábla elhelyezésére. Az önkormányzat támogatja a csoport elképzeléseit, mert a helyi kulturális örökségek megóvása szempontjából fontosak az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések.


Az IL Belpaese koncertje Adán

    Kiváló és élvezetes hangverseny szem- és fültanúi lehettünk szeptember 18-án este a Városháza nagytermében, amikor az újvidéki IL Belpaese vonósnégyes vendégszerepelt Adán. Ezek a muzsikusok tavaly már voltak egyszer itt, és akkor is igen sikeres műsort adtak!
    A közönséget és vendégeket, Urbán Mónika községi alelnököt és más önkormányzati dolgozókat, Csonka Áront, a Szarvas Gábor Könyvtár igazgatóját (tartományi VMDK elnököt) Rákos Rózsa, a Községi Tanács művelődéssel megbízott tagja üdvözölte. Külön köszöntötte a vonósnégyes tagjait és jó szórakozást kívánt e rendezvényhez!
    Az IL Belpaese nevű vonósnégyes egy megbeszélt ötlet alapján 2011-ben alakult, tagjai pedig magasan szakképzett muzsikusok, akik azelőtt több neves vajdasági zenekarban muzsikáltak. Ők Nagy Árpád (hegedű; az újvidéki Művészeti Akadémia alap- és mesterképzési szakát fejezte be, jelenleg az adai Bartók Béla zeneiskola hegedűtanára); Dušan Birac (elsőhegedű; ő is az újvidéki Művészeti Akadémia hangszer-szakán tanult, befejezte az alap- és mesterképzést, jelenleg az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Opera-társulatának zenekarában muzsikál); Vladimir Saru (brácsa; úgyszintén az újvidéki Művészeti Akadémia alap- és mesterképzési szakát végezte el és az újvidéki Opera-társulat zenekarában muzsikál); Željko Ivović (cselló; ő a belgrádi Zeneművészeti Egyetemen alapképzést szerzett e hangszeren, majd a gráci Zenei Konzervatóriumon mesterkurzus-szakot fejezett be, jelenleg Ćuprijaban a Zenei Tehetségek iskolájában dolgozik mint cselló és zenekari tanár). Műsorukon komolyzenei szerzeményeket (Bach, Piazolla, Pachelbel, Joplin, Puccini, Vivaldi egy-egy ismert alkotása, Mozart Kis éji zene című szerzeménye–Opus 1); világslágereket, filmdalokat, musicel szerzeményeket hallhattunk (Bessame Mucho – ez volt a ráadás is a hangverseny végén; Hava Nagila, Sting egy dalát, Gershwin Summertime című szerzeményét, Johannes Brahms V. Magyar tánc című alkotását, Michael Jackson Billie Jean népszerű dalát)! Mind a komolyzenei alkotásokat, mind pedig a könnyűzene világába „elkalandozott” számokat az országszerte (és határainkon kívül is) ismert és elismert vonósnégyes összeszokottan, magas színvonalon muzsikálta el. Ők is élveztek játszani, mi is élveztük hallgatni ezeket a szerzeményeket.

Bálizs Géza

ÁTADTÁK A FELÚJÍTOTT TORNATERMET

    Szeptember 16-án délelőtt került sor a Cseh Károly Általános Iskola II. számú épülete felújított tornatermének átadására. A felújítás során megtörtént a nyílászárók cseréje, a mennyezet rendbetétele, a padlóburkolat felújítása, a fűtési rendszer és a világítás helyrehozása, valamint a meszelés, és az öltözők és a mellékhelyiségek felújítása. Az elvégzett munkálatok összértéke mintegy 3,8 millió dinár, amelyet a Második Helyi Közösség, a Sportközpont és Ada község önkormányzata közösen pénzelt. Az új tanévtől a gyerekek már ebben a rendbetett tornateremben töltik a tornaórákat. A hivatalos átadón Bilicki Zoltán városelnök mellett jelen volt Urbán Mónika alelnök, Búcsú Attila, a képviselő-testület elnöke, Tóbiás József tartományi parlamenti képviselő, Körtvélyesi Tícián, a Sportközpont igazgatója, valamint Varga Elfride, a Második Helyi Közösség titkára. A felújítás kapcsán Bilicki Zoltán köszönetet mondott Maksó Éva igazgatónőnek, aki maximálisan együttműködő volt, és ennek köszönhetően minden munka gördülékenyen haladhatott.

Községi Info


Parasztolimpia Moholon

    Harmadik alkalommal rendeztek parasztolimpiát Moholon. A szervező az adai Halász József Lovasklub moholi szekciója volt és versenyt az egykori vásártéren tartották meg. Egyidőben babfőző versenyt is szerveztek, amelyre tizenkét csapat nevezett be.
    A parasztolimpián nyolc csapat versenyzett, ahol a versenyszámoknak főleg a mezőgazdasághoz volt közük, mint pl. szalmabálák kocsira rakása, kukorica- morzsolás, zsákcipelés, de még sörivási verseny is volt. A győztes csapat a moholi Oroszlánok csapata lett, melynek tagjai voltak: Aranyos István, Raffai Csaba, Aranyos Krisztián, Bálint Bálint, Balogh Árpád és Kis Bicskei Tamás. Az olimpia versenybizottságát: Hanák László, Illés Veronika és Illés Ferenc alkotta. A rendezvény főszervezője Danijel Kašai, a rendezvény végén elégedettségét fejezte ki és látva a több száz érdeklődő embert, akik kilátogattak rendezvényre úgy gondolja, hogy jövőre is érdemes lesz megszervezni az olimpiát.
    A főzőverseny zsűrije Ősz Szabó Imre, Mészáros Vilmos és Bor Imre összetételben, a moholi Csámborgók csapatát kiáltotta ki győztesnek. Azt azért elmondhatjuk, hogy finomabbnál finomabb bab ételeket főztek a többi csapat tagjai is.

(en)


ADA : АKАSZТÓ 3:1

    Augusztus végén az adai Eslő Helyi Közösség vendégül látta a magyarországi Akasztó öregfiúk labdarúgó csapatát. A fudballistákat Suhajda Antal, Akasztó polgármestere vezette. Most az adai öregfiúk fudballistái 3:1-re nyertek, de ami a legfontosabb, a barátkozás és a kikapcsolódás, amely ezeket a találkozókat jellemzi. A mérkőzés után a házigazdák vacsorával kedveskedtek a vendégeknek. Külön köszönet Adankó Nándornak és Kelemen Józsefnek, akik támogattak bennünket.

Gecse István

septembar 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mladi pišu
Aktivnosti Sindikata
Vesti iz policije
Šah
Impresum


Design by VA