Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. szeptember

Címoldal
Tenni a dolgunkat
Községi hírek
Itt van az ősz, itt van ujra
Nemzetközi Ifjúsági csereprogram Adán
Világméretű sakkjátszma
Lakossági fórum Moholon
Paskó atya konyhája
Vigyázzunk nagyon a szívünkre!
Hol van Anya?
Nyár utója – ősz eleje!
Élni a hagyományainkat
Esztétikai érzékek kényeztetése
Őszelő Zöldike módra
Paskó atya vendégségben nálunk
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Felújítva, felszentelve
Zöld levél
Szakszervezeti hírek
Adaiak nyerték a 41. ART adai horgászversenyt
Sakk
Tarka-barka
Impresszum

PASKÓ ATYA VENDÉGSÉGBEN NÁLUNK

    Nem megszokott, hogy egy pap szakácskönyvet ír. Márpedig Paskó Csaba – pap, karnagy és szakács – ezt megtette. Ennek apropóján szervezte meg a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület Lajkó Mária koordinálásával a Paskó atya konyhája – Bácska íze gasztrokiadvány bemutatóját, melyre szeptember 18-án került sor a kultúrotthonban. A könyvbemutatón a szakácsművészet mellett helyet kapott a zeneművészet is. A szakácskönyv szerzője bemutatkozott karnagyi minősítésben is, ugyanakkor az est vendégei voltak a Musica Humana Kamarakórus, Čupić Annamária tamburazenekara és Nagy Rózsa népdalénekes.
    Paskó atya személyes történeteivel vezette fel hogyan és miért kerültek bele a receptek a könyvébe, és konyhájának titkaival kalauzolta a közönséget a gasztronómia világában kiadványának lapjain át.
    „Szakácskönyvet írni, szakácskönyvet készíteni ugyebár nyilván csak akkor csinál az ember, ha ebből él, ezt csinálja, szakács egész életében, vagy ha az ember ezt tényleg szereti és szívből csinálja. Egy szabadidős foglalkozás, egy hobbi számára. Nekem ilyen ez a szakácskönyv és ilyen a szakácskodással való foglalkozás. Öt éves kölyök voltam, amikor megkérdezték tőlem, mi leszel, ha nagy leszel és azt mondtam, vagy pap, vagy szakács. Ez megmaradt egész életemben. Pap lettem, közben a Zeneakadémiát is elvégeztem Grazban, viszont a konyhához való kötődésem az megmaradt. Mindenkinek van  egy bakancslistája, bizonyára van mindenkinek egy olyan dolog az életében, amit szeretett volna megnézni, kipróbálni, körbejárni, de a munkája, vagy a távolság nem tette ezt lehetővé és ez a bakancslistán rajta van, hogy az ember még az életében egyszer kipróbálja. Nekem ilyen a szakácskodás. Nem is olyan régen beírtam egy szakácsiskolát, elvégeztem különböző kurzusokat, egy francia mesterszakács-kurzust is elvégeztem, és az elmúlt években azokat a terméseket, amelyeket az ember megtanult saját kreativitásán keresztül saját recepteket írt vagy készített, azok ide belekerültek.”
    Paskó Csaba könyvbemutatója páratlan program volt. Sokoldalú személyisége közvetlen kapcsolattá alakult a színháztermet megtöltő közönséggel. Tartalmas és élvezetes volt az előadása, mondhatni: faltuk a szavait.

VENDÉGSÉGBEN PASKÓ ATYÁNÁL

    A kelebiai Szüreti vigadalomra immár harmadik éve kap meghívást a Vadvirág Hagyományápoló Kör, és idén a Csillagvirág tánccsoporttal aratott ott nagy sikert szeptember 20-án. A vasárnap délutáni táncszemlén az adaiak mellett a házigazda kelebiai néptáncosok is felléptek, ugyanakkor óbecsei, csókai és magyarkanizsai csoportok is hozzájárultak a szüreti fergeteg programsorozatának fordulatos bemutatójához. Az esemény helyszíne ez alkalommal is a kelebiai templom kertje volt, ahol Paskó Csaba plébános köszöntötte ezt a sikeres kezdeményezést, amely immár tradicionális baráti találkozóvá nőtte ki magát.  
    A táncos-zenés kavalkád vendéglátói Gazsó Tibor–Somi és Varga Viola Vackor néptánc-együttesei, akikkel a Vadvirág HK évekre visszatekintő baráti és együttműködési kapcsolatot ápol. A talpalávaló muzsikát idén a Fokos népzenei együttes szolgáltatta. A hivatalos program után bőséges vacsora várta a fellépőket és természetesen a táncház sem marad el.

Szöveg és képek Lajkó Szilvia

septembar 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mladi pišu
Aktivnosti Sindikata
Vesti iz policije
Šah
Impresum


Design by VA