Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. szeptember

Címoldal
Tenni a dolgunkat
Községi hírek
Itt van az ősz, itt van ujra
Nemzetközi Ifjúsági csereprogram Adán
Világméretű sakkjátszma
Lakossági fórum Moholon
Paskó atya konyhája
Vigyázzunk nagyon a szívünkre!
Hol van Anya?
Nyár utója – ősz eleje!
Élni a hagyományainkat
Esztétikai érzékek kényeztetése
Őszelő Zöldike módra
Paskó atya vendégségben nálunk
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Felújítva, felszentelve
Zöld levél
Szakszervezeti hírek
Adaiak nyerték a 41. ART adai horgászversenyt
Sakk
Tarka-barka
Impresszum

Szakszervezeti hírek
A SZERBIAI NYUGDÍJASOK SZAKSZERVEZETI EGYESÜLETE TILTAKOZIK

    A Szerbiai Nyugdíjasok Szakszervezeti Egyesülete nemtetszését fejezte ki azon bejelentés kapcsán, miszerint a nyugdíjakról és a fizetésekről Szerbiában, amint azt a bejelentés taglalja, nem a törvényesen megválasztott kormány, hanem a Nemzetközi Valuta Alap (MMF) fog dönteni. A hírügynökségek továbbítják a Nyugdíjas Szakszervezet kijelentését, hogy a kormányzati tisztviselők és e nemzetközi pénzügyi szervezet képviselői ülésén a bérek és nyugdíjak növelésének lehetőségéről is tárgyalnak.  Pontosabban, a kormány kérelmezi majd, hogy hagyják jóvá a legidősebb népréteg járandóságának növelését, ugyanis a jogosult nyugdíj összegét Szerbiában az alkotmány és törvények garantálják. A Szakszervezeti Egyesület kérdezi a kormánytól, hogy az ország polgárai, de főleg a nyugdíjasok nagy része az MMF-re szavaztak-e, vagy Aleksandar Vučićra, aki nagyarányú bizalmat a választások előtt adott azon ígéretek alapján kapott, amelyeket jórészt, a majdnem négy év alatt, sajnos, nem sikerült teljesíteni, áll a nyilatkozatban. Mint mondják, az a tény, hogy most a törvényesen megszerzett nyugdíjakról való döntést idegen tényező hozza meg, arra utal, hogy ezeket a kampány-ígéreteket durván megsértették, és hogy a nyugdíjasokat alaposan átverték.
    Szerbia kormánya azon kevesek egyike a régióban, amely elfogadta az MMF által diktáltakat, és így elvesztette a pénzügyi szuverenitását és függetlenségét az ország gazdaságpolitikájának folytatásában, húzza alá a szakszervezet.
    Szlovénia és Magyarország kormánya, például, nem tette lehetővé az MMF képviselőinek, hogy pénzügyi sorsukat kovácsolják. Ám nem csak erről van szó. Az a tény, hogy a kormány dicsőíti a költségvetési konszolidációt, nem pedig a gazdasági növekedést, és amit, sajnos,  az agresszív médián keresztül számos közgazdász támogat, kevés vigasz a több mint 700.000 meglopott polgár részére, akiknek nyugdíját alkotmányellenesen csökkenttették. Az idő is azt mutatja, hogy a fiskális hatás mellett semmi nem utal a gazdaság talpraállására, szól a nyilatkozat. A szakszervezet arra is figyelmeztet, hogy új elbocsátásokat jeleznek: az oktatásban, az egészségügyben, a közigazgatásban, az igazságszolgálta-tásban és hogy áremelkedés várható a létfontosságú cikkek, az adó, a villamos energia és más esetében is. Emellett a szakszervezet arra figyelmeztet, hogy veszélyesen közeledünk egy olyan helyzethez, mint amilyenben Románia találta magát 1989-ben, amikor a román kormány törlesztette valamennyi adósságát, ugyanakkor az ország pénzügyileg és gazdaságilag összeomlott.
    A Szerbiai Nyugdíjasok Szakszervezeti Egyesülete "képmutató kísérletnek értékeli azt, hogy a nyugdíjak törvényes szintre való visszaállítása helyett, valamiféle emelést ígérgetnek, amely nagyságban a megalázó néhány száz dinárt teszi ki, s ami sérti az ország polgárai emberi méltóságát és a józan felfogást". Habár a Nyugdíjbiztosítási Alapban a hiányzó pénzforrás problémája nem tegnapi eredetű, Szerbia kormánya nem tesz semmit a hosszú ideje bejelentett nyugdíjrendszer megreformálásával kapcsolatban, ami ezen égető kérdés hosszú távú megoldását jelentené.
    "Ezek helyett  már csak ígéreteket és ígéreteket kapunk, amelyekben senki nem hisz, valamint MMF-hurok készül a nyakunk köré, és ez azzal fenyeget, hogy az országot hosszú távon adóssági szolgaságba juttatja", hangzik a nyilatkozat.

Szakszervezeti INFO

septembar 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mladi pišu
Aktivnosti Sindikata
Vesti iz policije
Šah
Impresum


Design by VA