Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. szeptember

Címoldal
Tenni a dolgunkat
Községi hírek
Itt van az ősz, itt van ujra
Nemzetközi Ifjúsági csereprogram Adán
Világméretű sakkjátszma
Lakossági fórum Moholon
Paskó atya konyhája
Vigyázzunk nagyon a szívünkre!
Hol van Anya?
Nyár utója – ősz eleje!
Élni a hagyományainkat
Esztétikai érzékek kényeztetése
Őszelő Zöldike módra
Paskó atya vendégségben nálunk
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Felújítva, felszentelve
Zöld levél
Szakszervezeti hírek
Adaiak nyerték a 41. ART adai horgászversenyt
Sakk
Tarka-barka
Impresszum

Aktivnosti Sindikata
Radnici u Srbiji primaju najniži minimalac

    Srbija se po visini minimalne mesečne zarade koja iznosi blizu 180 evra nalazi na samom začelјu u regionu, a niži minimalac jedino primaju radnici u Makedoniji i Albaniji, upozorili su predstavnici sindikata i poslovnih udruženja. U prilog tome navode da je minimalac u Srbiji duplo niži od iznosa minimalca u Hrvatskoj, gde je najniža naknada za rad utvrđena u iznosu od 396 evra. Vlada Srbije poslednji put je donela odluku o visini cene rada prošle godine u septembru, kada je odlučeno da cena rada po satu u 2015. godini iznosi 121 dinar, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Prethodno minimalna cena rada u Srbiji nije bila povećavana od 2012. godine i iznosila je 115 dinara. To prakticno znači da je ove godine minimalna mesečna zarada zaposlenog iznosila najmanje 28.430 dinara bruto, a oko 21.000 neto. Sindikati upozoravaju da se ona mora povećati, jer spada u red najnižih primanja u regionu – svega 174 evra, a iza nas su jedino Makedonija sa 131 evra i Albanija sa minimalnom zaradom od 149 evra. U BiH minimalna zarada iznosi 191 evro, Crnoj Gori 193 evra, Hrvatskoj 396 evra, a u Sloveniji čak 791 evra. U Bugarskoj, koja je članica EU, minimalac iznosi 184 evra. Kada je reč o poređenju sa nekim razvijenim evropskim zemlјama, u Nemačkoj je minimalna zarada 1.473 evra, Holandiji 1.502 evra, Luksemburgu 1.923 evra... Predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović precizirao je da oko 20.000 radnika u Srbiji prima minimalnu zaradu u preduzećima, ali da, sveukupno gledano, oko 150.000 radnika u Srbiji "radi u okvirima minimalne zarade". On je pojasnio da 20.000 lјudi prima minimalnu zaradu u preduzećima gde postoje pravilnici o radu i kolektivni ugovori, da oko 50.000 njih prima više od minimalne zarade, a da im se doprinosi uplaćuju na minimalac, što kako je kazao, šteti i Fondu PIO i zdravstva, a posebno radniku kome će sutra kada ode u penziju primanja biti značajno manja zbog toga.
    Procenjuje se, kaže, da oko 70.000 lјudi isklјučivo prima minimalnu zaradu i oni uglavnom rade po kafićima i buticima, prodavnicama... Kako je kazao, Srbija nedvosmis-leno po najnižim primanjima zaostaje kako za regionom, tako i za evropskim zemlјama. "Primera radi, cena po radnom satu u Nemačkoj je osam evra, kod nas jedan evro... Tačno je da je Nemačka daleko ispred nas i spada u jednu od najjačih ekonomija, ali da li je zaista nemački radnik toliko puta bolјi od našeg, siguran sam da nije", ukazuje Nestorović. Takođe ukazuje i da zabrinjava to što se u mnogim oblastima ne poštuje ni minimalna cena rada koja je garantovana zakonom, pa se u nekim firmama u oblasti građevine i metalskoj industriji radnicima isplaćuju plate od svega 17.000 ili 18.000. Zato se, kako je kazao, sindikati zalažu za to da se minimalna cena rada poveća na 143,5 dinara po satu, ali se tome protive predstavnici poslodavaca koji smatraju da se za to još nisu stekli uslovi u privredi.
    Radna grupa bi do kraja nedelјe trebalo da razmotri predloge svih članova Socijalno-ekonomskog saveta, a odluka o visini minimalne cene rada trebalo bi da "padne" u ponedelјak, 14. septembra, dodao je. Ukoliko se čclanovi SES-a tada ne dogovore, konačnu odluku doneće Vlada Srbije. Konsultant Mreže za poslovnu podršku Dragolјub Rajić mišlјenja je da je osnovni faktor niskih zarada mali prihodi firmi, koji su značajno niži nego u drugim zemlјama. "Firme ovde nemaju prihode i ne mogu da naplate svoja potraživanja po 140-150 dana. Pored svega toga, u zadnjih nekoliko godina imamo stalni pad kupovne moći, sve se manje robe i usluga proda i prihodi su manji", rekao je Rajić Tanjugu. Firme u Srbiji, osim što imaju prevelike rashode za sirovine i repromaterijale, imaju i velike rashode za zarade i doprinose, odnosno birokratski troškovi poslovanja su visoki. "To iscrplјuje firme i izvlači novac iz njih i onda su zaposleni u njima žrtve tog sistema", kaže Rajić. On je ukazao i da svega 30 do 40 odsto zaposlenih u Srbiji ima zaradu iznad 350 do 400 evra koja se smatra prosečnom, pa smo i po tome, ne samo po visini minimalca na evropskom dnu.
    "Naši obrazovani i visoko kvalifikovani lјudi su potcenjeni u odnosu na Evropu, i plaćeni su 10 do 12 puta manje nego u Nemačkoj ili četiri do pet puta manje u odnosu na Sloveniju", ukazao je Rajić. Osvrćući se na to da sindikati ukazuju da radnici u nekim sektorima rade i za platu koja je niža od minimalca, on je rekao da taj problem postoji i u kineskim radnjama u Srbiji, u kojima radnici dobijaju svega 10.000 do 12. 000 dinara mesečno. "To je takođe protivzakonito, a niko im ne staje na put", kategoričan je Rajić. Minimalac bi, kako kaže, nedvosmisleno trebalo da bude neoporeziv. "To u Srbiji nije slučaj pa se minimalna zarade koja je zaista veoma niska, još i oporezuje", zaklјučio je Rajić.

Olivera Mrđanov

septembar 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mladi pišu
Aktivnosti Sindikata
Vesti iz policije
Šah
Impresum


Design by VA